5 przepisów na pierniczki
Ciasto na pierniczki możesz przygotować już teraz, ba, możesz nawet upiec już te świąteczne ciastka. Polecamy 5 sprawdzonych przepisów.
![TDZ_jedzenie_grudzien2011_03.jpg TDZ_jedzenie_grudzien2011_03.jpg](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/img5JMmDe-60ca265.jpg?quality=90&resize=640,427)
1 z 5
![TDZ_jedzenie_grudzien2011_03.jpg](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/img5JMmDe-60ca265.jpg?quality=90&fit=640,960)
Korzenne ciastka smakują trochę inaczej, niż pierniczki, które piekły nasze babcie, ale są nie mniej smaczne: cieńsze i bardziej kruche. Zapach podczas pieczenia rozchodzi się po całym domu i jest niezawodnym sposobem na wyczarowanie świątecznej atmosfery!
Zobacz też film: Jak dekorować świąteczne pierniki
2 z 5
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgYEELBA-2c2ca2c.jpg?quality=90&fit=533,800)
Dla wielbicieli pierników z mąki żytniej, korzeni i miodu, takich, które muszą zmięknąć, zanim nadejdą święta, polecamy przepis na tradycyjne pierniczki. Nie zapomnijcie ich ozdobić lukrem!
Zobacz też film: Jak dekorować świąteczne pierniki
3 z 5
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgc4gJjO-f128ba4.jpg?quality=90&fit=640,856)
Które dziecko nie marzy o świątecznym domku, który można zjeść? Polecamy przepis na zimowy domek: do jego przygotowania możecie użyć pierniczków z przepisu na pierniczki całuski, albo wykonać wersję błyskawiczną, korzystając z pomysłu w przepisie.
4 z 5
![TDZ_jedzenie_grudzien2011_09.jpg](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgFtHNfv-f478c5d.jpg?quality=90&fit=640,960)
Świąteczne kulki z płatków owsianych to ciekawa wariacja na temat tradycyjnych pierniczków. Są bardzo zdrowe, mają w składzie orzechy, płatki owsiane i miód.
5 z 5
![](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imglTttJE-bbf208f.jpg?quality=90&fit=800,1200)
Pierniczki całuski to obowiązkowa pozycja na każdym świątecznym stole. Możesz wycinać z nich różne kształty: gwiazdki, serduszka, kwiatki. Pamiętaj, że trzeba je upiec co najmniej tydzień przed świętami, żeby zdążyły zmięknąć.