Reklama

Składniki:
- 3/4 litra mleka
- 10 dkg masła
- 1 1/2 kg mąki
- 6-10 jajek
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- alkohol
- 10 dag drożdży
- aromat pomarańczowy
- skórka z pomarańczy

Reklama

Nadzienie pomarańczowe:
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 30 ml alkoholu np. żołądkowa gorzka

Sposób przyrządzania:
Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 1/2 kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol. Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu. Smażyć pod przykryciem, zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą.

Nadzienie pomarańczowe: Pomarańcze myjemy, parzymy i po osuszeniu ścieramy z nich skórkę. Owoc oczyszczamy z białych włókien i drobno siekamy. Rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, startą skórkę i smażymy kilka minuty. Dodajemy cząstki pomarańczy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia. Wlewamy alkohol i mieszamy.

Reklama

Pączki możemy udekorować polewą:
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki likieru mlecznego

Reklama
Reklama
Reklama