Reklama

Składniki
– paczka mrożonych truskawek,
– 2 łyżki żelatyny,
– opakowanie śmietanki 12%,
– opakowanie śmietanki 30%,
– pół szklanki cukru pudru,
– opakowanie cukru wanilinowego lub łyżeczka drobniutko pokrojonej wanilii.

Reklama

Sposób przygotowania
Żelatynę zalej małą ilością zimnej przegotowanej wody, aby napęczniała. Dodaj pół szklanki wrzącej wody, wymieszaj, ostudź (nie może stężeć). Obie śmietanki wymieszaj z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i żelatyną, wstaw do lodówki, aby stężały. Truskawki przelej wrzątkiem i pozostaw do lekkiego rozmrożenia, zmiksuj. Stężałą masę śmietankową pokrój nożem w kwadraciki, ułóż w pucharkach i zalej polewą truskawkową. Podaj na deser lub podwieczorek. Porcja dla dziecka: 2 łyżki śmietanowej galaretki i 2 łyżki sosu

Reklama
Reklama
Reklama