Reklama

Składniki:
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 4 jaja
- szklanka wody
- szczypta soli
- kilka kropel olejku waniliowego
- olej do smażenia

Reklama

Na lukier:
- ok. szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
- kolorowe posypki

Sposób wykonania:
1. Zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
2. Ciasto miksować, wbijając po jednym jajku. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Bezpośrednio do rozgrzanego oleju wyciskać paski, esy-floresy lub krążki ciasta. Smażyć po ok. 4 min z każdej strony. Wyjmować łyżką cedzakową, przekładać na bibułę. Ostudzone smarować lukrem z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny, udekorować posypkami.

Nasza rada:
Olej do smażenia musi mieć tempera- turę 180°C. Sprawdzamy to wrzucając mały kawałek ciasta lub zanurzając w oleju trzonek drewnianej łyżki. Jeżeli wokół natychmiast pojawiają się bąbelki, można smażyć.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama