- 5–6 liści sałaty rzymskiej - 3/4 szklanki ugotowanej zielonej fasolki szparagowej - 4 przepiórcze jajka - kawałek polędwicy wołowej (lub innego chudego mięsa wołowego) - łyżeczka oliwy - 10 pomidorków koktajlowych - ćwierć opakowania kiełków rzodkiewek - listki świeżej bazylii SOS: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki wody mineralnej - suszona bazylia i oregano - łyżka posiekanej natki pietruszki - odrobina brązowego cukru - pieprz kolorowy WYKONANIE: Mięso umyj, osusz, pokrój w dość cienkie paski. Na patelnię z rozgrzaną łyżeczką oliwy włóż mięso. Obsmaż krótko i odstaw. Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij. Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie, przestudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Ugotowaną fasolkę szparagową pokrój na kawałki długości 2 cm. Zmiksuj oliwę z wodą, bazylią, oregano i posiekaną natką oraz odrobiną brązowego cukru i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Sałatę, mięso, połówki pomidorków, fasolkę przełóż do miski, polej sosem i delikatnie wymieszaj. Na wierzch rozłóż połówki jajek przepiórczych, listki bazylii i posyp kiełkami rzodkiewki. 10. Do sałatki podaj kromki razowej bagietki. ZALETA:wołowina zawiera mnóstwo żelaza.
Wiosenny omlecik (niemowlę 11–12 miesięcy)
SKŁADNIKI: - jajko - płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki wody mineralnej gazowanej - 2 łyżki mrożonego groszku - 2 minimarchewki WYKONANIE: Jajko zmiksuj z mąką i wodą. Minimarchewki wrzuć do wrzącej wody. Po około 5 minutach dodaj groszek i trzymaj na ogniu kolejne 5–7 minut. Odcedź warzywa. Marchewki pokrój w niezbyt cienkie plasterki i razem z groszkiem dodaj do rozbełtanej masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. Na małą patelnię do beztłuszczowego smażenia wlej przygotowaną masę i smaż na wolnym ogniu około 5 minut, aż omlet się zetnie. Następnie przewróć go na drugą stronę i jeszcze dosmaż, ale już krócej. Gotowy omlet pokrój na trójkątne kawałki i podaj dziecku. PORCJA: porcja z jednego jajka z dodatkami. [CMS_PAGE_BREAK]
Żółta kaszka(niemowlę 7–8 miesięcy)
SKŁADNIKI: - 5 łyżek kaszki kukurydzianej - ugotowane na twardo żółtko przepiórcze - łyżeczka masła - szczypta drobno posiekanego koperku WYKONANIE: Kaszkę kukurydzianą przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu kaszki. Dodaj świeże masło i wymieszaj. Jajko obierz ze skorupki, wyjmij żółtko i drobno je posiekaj. Kaszkę posyp z wierzchu posiekanym żółtkiem i koperkiem. PORCJA: mała miseczka.
Szaszłyki na słomkach (dziecko 2 lata)
SKŁADNIKI: - plaster szynki - ćwiartka gruszki - kawałek melona o pomarańczowej barwie miąższu - mały ogórek kiszony - 2 ugotowane jajka przepiórcze - ćwiartka czerwonej papryki - 3 kulki minimozzarelli - 2 pomidorki koktajlowe - ćwiartka awokado - 3 słomki do napojów WYKONANIE: Gruszkę, melona, awokado i paprykę umyj, obierz ze skóry i pokrój w kawałki. Pomidorki również umyj, a ogórka kiszonego przekrój wzdłuż na pół. Jajka obierz ze skorupek. Nabijaj na słomki do napojów następujące zestawy: na pierwszą słomkę na przemian kawałki gruszki, szynki, melona pomarańczowego (w sumie 7 elementów), na drugą słomkę ogórka kiszonego, jajka przepiórcze i kawałki czerwonej papryki (znów w sumie 7 elementów), na trzecią słomkę pomidorki koktajlowe, kulki mozzarelli i kawałki awokado. 5. Tak przygotowane koreczki możesz ułożyć na talerzyku lub wstawić do szklanki, a obok podaj kawałki świeżej kajzerki. PORCJA: 2–3 sztuki.
Przepisy: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, autorka książek kulinarnych.
"}}]],"promo":null,"userRatings":{"total":0,"isHalfStar":false,"commentCount":0},"isSaveable":false,"sponsor":null,"relatedItems":null,"plantOverview":null,"openWebSettings":null,"globalOpenWebSettings":null,"breadcrumbs":[{"label":"Strona główna","url":"https://mamotoja.pl:443"},{"label":"Rodzina","url":"https://mamotoja.pl/rodzina/"},{"label":"Święta i uroczystości","url":"https://mamotoja.pl/rodzina/swieta-i-uroczystosci/"},{"label":"Wielkanocne przekąski"}],"seoMetadata":{"title":"Wielkanocne przekąski","description":"Podczas tych wiosennych świąt jajka smakują najlepiej. Nie tylko w typowo wielkanocnej odsłonie – zaszalej w drugi dzień świąt. I przez cały rok też!","image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":786,"width":640,"alt":"kuchnia, jajka, potrawy, wielkanoc","title":"kuchnia, jajka, potrawy, wielkanoc","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imguqYMzr-25b86fb.jpg","sourceName":null},"type":"article","robots":"","canonicalUrl":"https://mamotoja.pl/rodzina/swieta-i-uroczystosci/wielkanocne-przekaski-6939-r1/"},"speedCurveLux":{"label":"article","data":{"layout-variant":"headline"}},"pageUrl":"https://mamotoja.pl/rodzina/swieta-i-uroczystosci/wielkanocne-przekaski-6939-r1/","canonicalUrl":"https://mamotoja.pl/rodzina/swieta-i-uroczystosci/wielkanocne-przekaski-6939-r1/","permutiveModel":{"category":["rodzina","swieta-i-uroczystosci"],"subcategory":["article"],"channel":"rodzina","title":"Wielkanocne przekąski","article":{"id":"19745","description":"Podczas tych wiosennych świąt jajka smakują najlepiej. Nie tylko w typowo wielkanocnej odsłonie – zaszalej w drugi dzień świąt. I przez cały rok też!","type":"article","author":"redakcjamamotoja","tags":["kuchnia","przepisy wielkanocne","wielkanoc"]}},"socialShare":{"platforms":["facebook","email"],"emailSubject":"","emailBody":"","twitterHandle":"","fbAuthorizeCode":"","title":"Wielkanocne%20przek%C4%85ski","tweet":"Wielkanocne%20przek%C4%85ski","disabled":false,"imageUrl":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imguqYMzr-25b86fb.jpg","url":"https://mamotoja.pl/rodzina/swieta-i-uroczystosci/wielkanocne-przekaski-6939-r1/"},"schema":{"@context":"https://schema.org","@id":"https://mamotoja.pl/rodzina/swieta-i-uroczystosci/wielkanocne-przekaski-6939-r1/#Article","@type":"Article","description":"Podczas tych wiosennych świąt jajka smakują najlepiej. Nie tylko w typowo wielkanocnej odsłonie – zaszalej w drugi dzień świąt. I przez cały rok też!","image":[{"@type":"ImageObject","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imguqYMzr-25b86fb.jpg?resize=640,786","width":640,"height":786}],"mainEntityOfPage":{"@type":"WebPage","@id":"https://mamotoja.pl/rodzina/swieta-i-uroczystosci/wielkanocne-przekaski-6939-r1/"},"name":"Wielkanocne przekąski","url":"https://mamotoja.pl/rodzina/swieta-i-uroczystosci/wielkanocne-przekaski-6939-r1/","dateModified":"2024-05-07T15:07:46+02:00","datePublished":"2010-04-01T10:46:06+02:00","headline":"Wielkanocne przekąski","keywords":"kuchnia, przepisy wielkanocne, wielkanoc","publisher":{"@type":"Organization","name":"Mamotoja.pl","url":"https://mamotoja.pl","logo":{"@type":"ImageObject","height":85,"url":"https://media.immediate.co.uk/volatile/sites/56/2024/03/mtj-logo-crop-2-704b1b6.svg?resize=260,85","width":260}},"speakable":{"@type":"SpeakableSpecification","xpath":["/html/head/title","/html/head/meta[@name=\"description\"]/@content"]}},"targeting":{"gtm":{"cat":["rodzina","swieta-i-uroczystosci"],"channel":"rodzina","format":"standard","pageid":"19745","primary_cat":"swieta-i-uroczystosci","subcat":"article","author":"redakcjamamotoja","publish_date":"2010-04-01T08:46:06+00:00","template":"article","taxonomies":{"posttag":["kuchnia-1371-r7","przepisy-wielkanocne-3040-r7","wielkanoc-1617-r7"]}},"dfp":{"configuration":"Live","cat":["rodzina","swieta-i-uroczystosci"],"channel":"rodzina","format":"standard","pageid":"19745","primary_cat":"swieta-i-uroczystosci","subcat":"article","posttag":["kuchnia-1371-r7","przepisy-wielkanocne-3040-r7","wielkanoc-1617-r7"]},"piano":[{"key":"premiumContent","value":false},{"key":"primaryCategory","value":"swieta-i-uroczystosci"},{"key":"postType","value":"article"},{"key":"categories","value":["rodzina","swieta-i-uroczystosci"]},{"key":"tags","value":["kuchnia-1371-r7","przepisy-wielkanocne-3040-r7","wielkanoc-1617-r7"]}]},"postPreview":null,"affiliateMessage":null,"image":{"aspectRatio":0.6661290322580645,"height":786,"width":640,"alt":"kuchnia, jajka, potrawy, wielkanoc","title":"kuchnia, jajka, potrawy, wielkanoc","url":"https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imguqYMzr-25b86fb.jpg","sourceName":null},"ediplayer":null,"onnetworkplayer":null,"greenVideo":null,"suppression":{"disableAboveFooter":false,"disableAdsOnPictures":false,"disableAllAds":false,"disableBelowHeader":false,"disableBurdaffiInText":false,"disableBurdaffiWidgets":false,"disableEdiplayerAds":false,"disableEdiplayerAutoplay":false,"disableEdiplayerInjection":false,"disableEdiplayerPlaylist":false,"disableInTextAds":false,"disableRtbAds":false,"hidePromoLogoInHeader":false},"layout":"headline","taxonomies":[{"display":"Kategorie","terms":[{"slug":"rodzina","display":"Rodzina","taxonomy":"category"},{"slug":"swieta-i-uroczystosci","display":"Święta i uroczystości","parent":{"slug":"rodzina","display":"Rodzina"},"taxonomy":"category"}]},{"display":"Tagi","terms":[{"slug":"kuchnia-1371-r7","display":"kuchnia","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"przepisy-wielkanocne-3040-r7","display":"przepisy wielkanocne","taxonomy":"post_tag"},{"slug":"wielkanoc-1617-r7","display":"wielkanoc","taxonomy":"post_tag"}]}],"table":null,"postFormat":"standard","showHeroImageOverlayIcon":false,"gemius":{"id":"bI4wq9Bsk2VWmNGwZAzMuKbj7xdUNZreLF0iWAdtdPD.G7","url":"pro.hit.gemius.pl/gemius.js","parameters":{"content_identifier":"670483","content_title":"Wielkanocne przekąski","content_type":"article","publication_date":"2010-04-01T08:46:06+00:00","player":1}},"c2cVars":{"contentId":19745,"contentName":"Wielkanocne przekąski","contentType":"ContentArticle","contentUrl":"https://mamotoja.pl/rodzina/swieta-i-uroczystosci/wielkanocne-przekaski-6939-r1/","pageType":"Content","siteCategory":"Mamotoja.pl/Rodzina/Swieta-i-uroczystosci","siteCategoryId":null,"siteCategoryName":"Swieta-i-uroczystosci","website":"mamotoja-pl"},"relatedEdiPlayer":{"postType":"article","playerType":"related","breadcrumbs":["Rodzina","Święta i uroczystości"],"keywords":["kuchnia","przepisy wielkanocne","wielkanoc"],"disablePlaylist":false,"disableAds":false,"disableAutoplay":false,"isAdult":false},"sponsorTracking":null,"postMeta":{"client":"mamotoja","schemaId":"https://mamotoja.pl/rodzina/swieta-i-uroczystosci/wielkanocne-przekaski-6939-r1/#Article","entity":"post","source":"search-api","clientId":"19745"},"recommendedCards":null,"adSettings":{"unitName":"/22760503335/mamotoja.pl","headerBidder":"none","headerBidderUrl":null,"headerBidderTimeout":1500,"adRefresh":{"enabled":true,"excludedOrderIds":[0],"durationInView":20,"percentageInView":50},"targets":{"configuration":["Live"]},"lazyLoading":{"enabled":false,"renderMarginPercent":1000,"mobileScaling":0},"stitcher":{"disableAllAdvertising":false},"enableAdvertBeforeBodyOfContent":{"article":true,"recipe":false},"nativeAdvertiser":"none","promoPlacementId":"fh03VzXbJ7TSroxaNqRLE_SKE3XC_PJUT7Ivop7VopT.T7","permutiveConfig":{"permutiveProjectId":"","permutiveApiKey":"","permutiveDomain":""}},"currentPage":1,"pockets":{"aboveFooter":[],"articleContentBottom":[],"articleHeader":[],"articleMeta":[],"articleActions":[{"componentId":"savePostButton","props":{}}],"articleBelowContent":[{"componentId":"tagCloud","props":{"data":{"taxonomies":["post_tag"]},"widgetArea":"articleBelowContent"}},{"componentId":"burdaffi_legal_notice_id","props":{"data":null,"widgetArea":"articleBelowContent"}}],"articleFooter":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"582494706ccb0960db8607dd128f1bfd","wrapperCssClass":"ecomm-boxd"},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"dynamicRelatedContent","props":{"data":{"title":"Polecane","limit":16,"showCardLabels":true,"layout":"horizontal","hideOnMobile":false,"smallCardTitles":false,"categories":[],"type":[],"contentType":[],"aspectRatioOverride":"square","hidePublishDateOnCards":true,"hideAuthorNameOnCards":false,"displayCarousel":false},"widgetArea":"articleFooter"}},{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"","text":"","filter":true,"visual":true},"widgetArea":"articleFooter"}}],"articleSidebar":[{"componentId":"burdaffi_widget_id","props":{"data":{"widgetId":"b2e3ee7a096da365591375b82875c705","wrapperCssClass":"ecomm-narrow"},"widgetArea":"articleSidebar"}}],"pageBottom":[{"componentId":"text","props":{"data":{"title":"Legal notice","text":"
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
SAŁATKA: - 5–6 liści sałaty rzymskiej - 3/4 szklanki ugotowanej zielonej fasolki szparagowej - 4 przepiórcze jajka - kawałek polędwicy wołowej (lub innego chudego mięsa wołowego) - łyżeczka oliwy - 10 pomidorków koktajlowych - ćwierć opakowania kiełków rzodkiewek - listki świeżej bazylii SOS: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki wody mineralnej - suszona bazylia i oregano - łyżka posiekanej natki pietruszki - odrobina brązowego cukru - pieprz kolorowy WYKONANIE: Mięso umyj, osusz, pokrój w dość cienkie paski. Na patelnię z rozgrzaną łyżeczką oliwy włóż mięso. Obsmaż krótko i odstaw. Liście sałaty dokładnie umyj, osusz i porwij. Jajka przepiórcze ugotuj w osolonej wodzie, przestudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Ugotowaną fasolkę szparagową pokrój na kawałki długości 2 cm. Zmiksuj oliwę z wodą, bazylią, oregano i posiekaną natką oraz odrobiną brązowego cukru i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Sałatę, mięso, połówki pomidorków, fasolkę przełóż do miski, polej sosem i delikatnie wymieszaj. Na wierzch rozłóż połówki jajek przepiórczych, listki bazylii i posyp kiełkami rzodkiewki. 10. Do sałatki podaj kromki razowej bagietki. ZALETA:wołowina zawiera mnóstwo żelaza.
Wiosenny omlecik (niemowlę 11–12 miesięcy)
SKŁADNIKI: - jajko - płaska łyżeczka mąki - 2 łyżki wody mineralnej gazowanej - 2 łyżki mrożonego groszku - 2 minimarchewki WYKONANIE: Jajko zmiksuj z mąką i wodą. Minimarchewki wrzuć do wrzącej wody. Po około 5 minutach dodaj groszek i trzymaj na ogniu kolejne 5–7 minut. Odcedź warzywa. Marchewki pokrój w niezbyt cienkie plasterki i razem z groszkiem dodaj do rozbełtanej masy jajecznej, delikatnie wymieszaj. Na małą patelnię do beztłuszczowego smażenia wlej przygotowaną masę i smaż na wolnym ogniu około 5 minut, aż omlet się zetnie. Następnie przewróć go na drugą stronę i jeszcze dosmaż, ale już krócej. Gotowy omlet pokrój na trójkątne kawałki i podaj dziecku. PORCJA: porcja z jednego jajka z dodatkami. [CMS_PAGE_BREAK]
Żółta kaszka(niemowlę 7–8 miesięcy)
SKŁADNIKI: - 5 łyżek kaszki kukurydzianej - ugotowane na twardo żółtko przepiórcze - łyżeczka masła - szczypta drobno posiekanego koperku WYKONANIE: Kaszkę kukurydzianą przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu kaszki. Dodaj świeże masło i wymieszaj. Jajko obierz ze skorupki, wyjmij żółtko i drobno je posiekaj. Kaszkę posyp z wierzchu posiekanym żółtkiem i koperkiem. PORCJA: mała miseczka.
Szaszłyki na słomkach (dziecko 2 lata)
SKŁADNIKI: - plaster szynki - ćwiartka gruszki - kawałek melona o pomarańczowej barwie miąższu - mały ogórek kiszony - 2 ugotowane jajka przepiórcze - ćwiartka czerwonej papryki - 3 kulki minimozzarelli - 2 pomidorki koktajlowe - ćwiartka awokado - 3 słomki do napojów WYKONANIE: Gruszkę, melona, awokado i paprykę umyj, obierz ze skóry i pokrój w kawałki. Pomidorki również umyj, a ogórka kiszonego przekrój wzdłuż na pół. Jajka obierz ze skorupek. Nabijaj na słomki do napojów następujące zestawy: na pierwszą słomkę na przemian kawałki gruszki, szynki, melona pomarańczowego (w sumie 7 elementów), na drugą słomkę ogórka kiszonego, jajka przepiórcze i kawałki czerwonej papryki (znów w sumie 7 elementów), na trzecią słomkę pomidorki koktajlowe, kulki mozzarelli i kawałki awokado. 5. Tak przygotowane koreczki możesz ułożyć na talerzyku lub wstawić do szklanki, a obok podaj kawałki świeżej kajzerki. PORCJA: 2–3 sztuki.
Przepisy: Edyta Gulińska, specjalista w dziedzinie żywienia, wykładowca w Katedrze Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, autorka książek kulinarnych.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.