Smakowe herbatki często podajemy dzieciom, zwłaszcza wtedy, gdy są przeziębione czy chore. Jednak nie wszystkie herbatki przysłużą się zdrowiu, np. Rumianek o smaku karmelowym z Lidla, która zawiera alkaloidy pirolizydynowe.

Reklama

Czym są alkaloidy pirolizydynowe

Są to toksyny, które znajdują się w wielu gatunkach roślin. Trzy procent wszystkich roślin kwitnących je zawiera. Są uznawane za najbardziej rozpowszechnione związki chemiczne, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Znajdują się w różnych częściach roślin – nasionach, owocach, kwiatach, częściach zielonych. Stwierdzono ich obecność także w ziołach leczniczych, np. żywokoście lekarskim, podbiale pospolitym czy ogóreczniku lekarskim.

Przeczytaj: Podajemy je dzieciom, a mogą działać jak trucizna

Jak działają te toksyny

Za efekt toksyczny odpowiadają substancje, które powstają w organizmie w wyniku metabolizowania alkaloidów pirolizydynowych. Alkaloidy należą do związków silnie pobudzających ośrodkowy układ nerwowy. Objawami zatrucia mogą być m.in.: agresywne zachowanie, zaburzenia koordynacji ruchowej, utrata apetytu, biegunka, nadwrażliwość na światło.
Substancje te mogą wchodzić w interakcje z lekami, mogą wykazywać działanie alergizujące i rakotwórcze. Toksyczne właściwości alkaloidów pirolizydynowych mogą wzmagać infekcje bakteryjne i wirusowe, niektóre antybiotyki i zioła, np. dziurawiec.

Sprawdź: Rumianek dla niemowlaka – czy to dobry pomysł?

Zobacz także

Herbatka zagraża zdrowiu konsumentów

Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny opracował ocenę ryzyka. Zgodnie z nią spożywanie Herbatki ziołowej Rumiankowej o smaku karmelowym może stanowić ryzyko dla zdrowia osób ją pijących.

Masz ten produkt w domu? Nie pij go, nie podawaj dziecku. Sieć Lidl przyjmuje zwroty szkodliwej herbatki bez konieczności okazywania paragonu dokumentującego jej zakup.

Piłaś okazjonalnie tę herbatkę albo podawałaś od czasu do czasu dziecku? Nie panikuj, najprawdopodobniej nic się nie stało, gdyż największą toksyczność alkaloidy pirolizydynowe wykazują przy długotrwałym spożywaniu.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama