Reklama

Wszystkie substancje dodatkowe użyte do produkcji żywności muszą być wymienione w składzie produktu na etykiecie - zwykle producenci podają zwyczajową nazwę substancji lub jej numer E. Substancji dodatkowych dopuszczonych do spożycia jest 323. A no co szczególnie zwracać uwagę podczas zakupów w sklepie?

Reklama

1. Zawsze czytaj etykiety

Na etykiecie musi być wymieniony skład produktów, które bierzesz z półki.

2. Zwracaj uwagę, czy wybrany produkt jest tym, który chcesz kupić

Sprawdź koniecznie, czy jest to ser, a nie substytut sera, masło, a nie miks tłuszczowy.

3. Wybieraj produkty zawierające naturalne źródła składników odżywczych

Zawsze lepiej jest kupić cytrynę i dodać ją do herbaty, a nie produkt zawierający sztuczną witaminę C.

4. Wybieraj produkty o wysokiej wartości odżywczej

A więc zawierające jak najwięcej cennych składników odżywczych – najlepiej by było to świeże jedzenie.

5. Unikaj produktów wysoko przetworzonych

Nie kupuj dzieciom czipsów, zupek w proszku, herbatek instant. To w nich jest najwięcej substancji dodatkowych.

Zobacz też: Co to są produkty wysoko przetworzone i dlaczego dzieci nie powinny ich jeść?

6. Zwracaj uwagę na wartość energetyczną produktów

Czyli ilość kalorii zawartych w 100 g.

7. Jeśli nie znasz jakiegoś składnika, sprawdź to w godnych zaufania źródłach

Możesz np. ściągnąć sobie na telefon bezpłatną aplikację mobilną „Na talerzu”, „Chemiczne dodatki do żywności” - znajdziesz je w Google Play oraz Apple App Store.

8. Zawsze weryfikuj hasła marketingowe

To nie jest trudne - wystarczy przeczytać skład produktu na etykiecie.

9. Unikaj żywności z konserwantami i barwnikami

To ważne, zwłaszcza jeśli kupujesz produkty dla dzieci.

10. Pamiętaj, że podczas zakupów zawsze masz wybór.

Dlatego kupuj świadomie i czytaj etykiety.

Zachęcamy też do polubienia na Facebooku Instytutu Chemii Nadużywanej

Reklama

Zobacz też na Polki.pl: Cierpisz na ciągłe migreny? Zrezygnuj z konserwantów!

Reklama
Reklama
Reklama