Reklama

Czarny czosnek jest skutkiem fermentacji przeprowadzanej w określonych warunkach: przy wysokiej wilgotności powietrza sięgającej nawet 90 proc. oraz w wysokiej temperaturze – 60-90 stopni C. Dzięki temu ząbki czosnku nie tylko stają się czarne, ale zmienia się ich smak i konsystencja – robią się galaretowate i bardziej słodkie. Na rynku dostępne są pasty z czarnego czosnku, ale można go też kupić w postaci sproszkowanej, w ząbkach, suplementach, a nawet w całych główkach. Warto dodawać go do zup, sosów i dipów.

Reklama

Poddany fermentacji czosnek traci swój naturalny ostry smak i zapach. Dzieje się tak dlatego, że zmniejsza się w nim zawartość alliiny, która zostaje przekształcona w inne substancje o działaniu prozdrowotnym – alkaloidy i flawonoidy. Dzięki nim czarny czosnek staje się bardziej aktywny biologicznie.

Czarny czosnek – właściwości

W czarnym czosnku powstaje S-allocysteina (SAC), która skutecznie neutralizuje wolne rodniki. Badania naukowe potwierdziły, że fermentowany czosnek jest w tym aż 10 razy bardziej skuteczny od świeżego i bardzo skutecznie zwalcza stany zapalne w organizmie.

Udowodniono też, że ekstrakt z czarnego czosnku hamuje wzrost nowotworów, zmuszając komórki nowotworowe do śmierci.

Zawarte w czosnku fruktooligosacharydy (FOS) stymulują działanie układu odpornościowego i są doskonałymi prebiotykami, czyli odżywką dla zdrowych bakterii znajdujących się w jelitach. Te z kolei są bardzo istotne dla prawidłowego działania systemu odpornościowego. Okazuje się, że czarny czosnek jeszcze lepiej, niż świeży, stymuluje działanie układu odpornościowego.

Czarny czosnek, podobnie jak świeży, hamuje uwalnianie histaminy, przez co wykazuje działanie przeciwalergiczne.

Fermentowany czosnek pomaga też walczyć z otyłością. Obniża poziom trójglicerydów i złego cholesterolu we krwi. Ekstrakt z czarnego czosnku utrudnia przybieranie na wadze i zmniejsza rozmiary komórek, które magazynują tłuszcz (adipocyty).

Czosnek obniża ciśnienie krwi, co może zapobiegać preeklampsji, na którą mogą być narażone niektóre ciężarne, zwłaszcza po 20 tygodniu ciąży. Jednak działanie to nie zostało jednoznacznie potwierdzone ani podważone przez naukę.

Czarny czosnek – przeciwwskazania

Czarny czosnek, tak jak zwykły, uznawany jest za bezpieczny w ciąży, podczas karmienia piersią i dla dzieci od 10-11 miesiąca życia, jeśli jest jadany w potrawach (jako przyprawa) w ilościach normalnie tam spotykanych (ale surowy czosnek jest polecany dzieciom dopiero od 2. roku życia). Podawanie czosnku dziecku zawsze należy rozpocząć od małych ilości, tak jak w przypadku każdego nowego produktu, żeby upewnić się, jak dziecko na niego zareaguje.

Jeśli chodzi o suplementy diety zawierające wyciąg z czosnku, czy też czarnego czosnku, to specjaliści zalecają ostrożne ich stosowanie, gdyż mogą one obniżać ciśnienie krwi, rozrzedzać krew, co może niekorzystnie wpływać zwłaszcza na ciężarne.

W suplementach z czosnku może też znajdować się duża ilość ajoenu, substancji hamującej wytwarzanie płytek krwi, co może sprzyjać krwawieniom. Dlatego takie specyfiki należy przyjmować ostrożnie lub z nich zrezygnować, gdy bierze się leki przeciwzakrzepowe lub w najbliższym czasie trzeba się poddać zbiegowi chirurgicznemu.

Duża ilość czosnku w potrawach, w tym czarnego czosnku, może sprzyjać też zgadze, na którą i tak narażone są ciężarne. Dlatego jeśli kobiecie w ciąży dokucza zgaga, nie powinna jadać potraw mocno przyprawionych ani czarnym czosnkiem, ani białym.

Źródło: pregnancyfoodchecker.com, Journal of Food and Drug Analysis, healthline.com

Przeczytaj też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama