Reklama

Jeśli zażywasz pigułki antykoncepcyjne, powinnaś szczególnie zadbać o to, by w twojej diecie nie zabrakło produktów bogatych w wapń.

Reklama

Amerykańscy badacze potwierdzili bowiem, że długotrwałe stosowanie pigułek może wpływać na zakłócenia w wydzielaniu estrogenu, hormonu chroniącego kości. Zapotrzebowanie organizmu na wapń może się wówczas zwiększyć.

Dlaczego wapń jest taki ważny przy antykoncepcji?

Gdy twoja dieta jest uboga w wapń, wzrasta ryzyko osteoporozy – choroby prowadzącej do ubytku masy kostnej. Osteoporoza rozwija się podstępnie, przez wiele lat nie powodując żadnych objawów. Jej następstwem mogą być złamania kończyn i kręgosłupa.

Wapń jest jednak ważny nie tylko dla zdrowych kości – jest niezbędny do sprawnego funkcjonowania całego organizmu:

  • wpływa na dobrą krzepliwość krwi (gdy masz go za mało, na nogach pojawiają się charakterystyczne drobne wylewy, tzw. pajączki)
  • zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni (objawem niedoboru są skurcze łydek) – razem z magnezem reguluje pracę serca
  • chroni przed nowotworami, zwłaszcza rakiem jelita grubego
  • jest konieczny dla prawidłowego działania układu nerwowego.

Co jeść przy antykoncepcji

Zdaniem dietetyków, najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia jest nabiał. Pamiętaj jednak, że im więcej tłuszczu w mleku czy twarożku, tym mniejsza zawartość wapnia. Wybieraj zatem produkty odtłuszczone.

Sprawdź, które produkty mają duże wapnia:

  • Jogurt naturalny (1 szklanka) – 415 mg
  • Sardynki (1 puszka) – 375 mg
  • Mleko odtłuszczone (1 szklanka) – 302 mg
  • Ser żółty cheddar (2 plastry) – 204 mg
  • Twarożek chudy (1 szklanka) – 146 mg
  • Suszone morele (pół szklanki) – 44 mg
  • Chleb pełnoziarnisty (1 kromka) – 24 mg

Sprawdź, która metoda antykoncepcji jest dla ciebie: wiek i antykoncepcja.





Reklama

Reklama
Reklama
Reklama