Rozszerzanie diety: kolejność wprowadzania nowych potraw
Rozszerzasz dietę niemowlaka? Sprawdź, co możesz podać dziecku.
Zaleca się, by dzieciom karmionym butelką rozszerzać dietę w piątym miesiącu, a karmionym piersią – w siódmym. Maluch jest na to gotowy, jeśli potrzebuje więcej karmień (jest częściej głodny), interesuje się tym, co jedzą inni członkowie rodziny, umie już sam siedzieć, brać jedzenie do rączki i wkładać je do buzi. Na pierwszy posiłek wystarczą 3-4 łyżeczki, ale co dzień po troszku zwiększaj porcje. Przez pierwsze tygodnie dziecko zaznajamia się z nowymi smakami i konsystencjami. Upłynie sporo czasu, nim zje tyle, by się nasycić. A oto kolejność wprowadzania nowych potraw.
Zupka jarzynowa
od 7. miesiąca – dzieci karmione piersią, od 5. miesiąca – karmione sztucznie
Pierwszą zupkę ugotuj z marchewki i ziemniaka, zagęść kleikiem ryżowym (kaszką manną – patrz niżej), dodaj oliwy. Zmiksuj. Potem dodawaj inne warzywa: dynię, brokuły, pora, selera, buraki.
Kaszka manna
od 5.–6. miesiąca – dzieci karmione piersią, od 6. miesiąca – karmione sztucznie
Pół łyżeczki (2–3 g/100 ml) rozgotowanej kaszki manny podaj dziecku w przecierze jarzynowym albo w swoim pokarmie. Takie postępowanie zmniejsza ryzyko rozwoju celiakii (glutenozależnej choroby trzewnej).
Owoce i soczki
od 7. miesiąca – dzieci karmione piersią, od 5. miesiąca – karmione sztucznie
Zacznij od skrobanego łyżeczką jabłka, potem maluch może jeść przeciery również z malin, jagód, porzeczek. Wprowadź soki owocowe, najlepiej przecierowe – do 150 ml dziennie.
Kaszki, kleiki
od 5.–7. miesiąca
Możesz robić dziecku kaszki glutenowe (pszenne) i bezglutenowe (kukurydziane, ryżowe). Na początku pół łyżeczki (2–3 g/100 ml) rozgotowanej kaszki glutenowej, podawaj w przecierze jarzynowym, odciągniętym pokarmie, mleku modyfikowanym. Większe ilości kaszek glutenowych dziecko będzie jeść w kolejnych miesiącach.
[CMS_PAGE_BREAK]
Mięso i ryby
od 7. miesiąca – dzieci karmione piersią, od 6. miesiąca – karmione sztucznie
Początkowo gotuj je osobno, dodając zmiksowane (bez wywaru), do zupki jarzynowej. Ugotowaną rybę (np. halibut, pstrąg) dokładnie oczyść z ości – maluch może ją jeść 1–2 razy w tygodniu zamiennie z mięsem.
Żółtko jaja
od 7. miesiąca
Połowę żółtka podawaj maluchowi w zupce co drugi dzień. Od 10. miesiąca dodawaj do zupki lub kaszki pół żółtka codziennie.
Pieczywo
od 10. miesiąca
Dziecko może już zacząć jeść pieczywo, biszkopty, sucharki. Pilnuj, by nie zakrztusiło się okruszkami.
Całe jajko
od 11. miesiąca
Podawaj je 3–4 razy w tygodniu w postaci jajecznicy na parze, w omleciku lub np. w cieście naleśnikowym.
Przetwory mleczne
Od 11. miesiąca
Czyli twarożek (najlepiej domowy), jogurt naturalny, kefir, maślanka. Podawaj je na zmianę z karmieniem piersią, mlekiem modyfikowanym.
Mleko krowie
pod koniec 12. miesiąca
Małe ilości, jeśli dziecko nie ma alergii na białka mleka. Przygotowuj na nim dania, które trzeba gotować, np. budyń (mleka modyfikowanego się nie gotuje!).
Jak wprowadzać nowe składniki
Spokojnie przygotuj się do rozszerzania diety dziecka, nie spiesz się. Pamiętaj, by nowe produkty podawać:
- Stopniowo, w niewielkich ilościach, dając maluchowi czas na poznanie i zaakceptowanie nowego smaku.
- Oddzielnie, w kilkudniowych odstępach. Dzięki temu zaobserwujesz, jak produkt jest tolerowany. Niepokojące objawy to np. wysypka, plamy na skórze, biegunka.
- Cierpliwie i bez przymusu zachęcaj do jedzenia. Gdy dziecku nie smakuje, spróbuj ponownie za jakiś czas.
Wypróbuj przepisy dla niemowląt:
Mus z jabłek - przepis
Mus warzywny z rybą - przepis
Zupa jarzynowa z soczewicą - przepis
Przysmak z mięsem, ryżem i jabłkiem - przepis
Konsultacja: dr n. med. Grażyna Rowicka, pediatra, pracuje w Zakładzie Żywienia IMiD w Warszawie.