Sól

dieta dziecka 1-3 lata
dieta dziecka
sól

10 kg cukru i 1,5 kg soli rocznie: tyle zjada roczne dziecko! Co z tym zrobić? [WIDEO]

10 kg cukru rocznie, czyli prawie kilogram na miesiąc. I 1,5 kg soli rocznie: tyle zjada dziecko, które skończyło rok! Gdzie kryje się cukier oraz sól i jak je ograniczać – mówi prof. Hanna Szajewska, pediatra z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Katarzyna Pinkosz
sos sojowy zamiast soli
sól
dieta małego dziecka
zioła dla dziecka

Sos sojowy zamiast soli? Czym przyprawiać dania dla dzieci, wyjaśnia dietetyk

Sos sojowy, podobnie jak sól, nadaje potrawom słony smak, a niektórzy twierdzą, że jest zdrowszy od soli. Czy można dodawać go do dań dla dzieci zamiast soli, której dzieci nie powinny jeść w nadmiarze? Wyjaśnia dietetyk, dr inż. Anna Harton z SGGW w Warszawie.
Aleksandra Sobieraj
sól
sól
zmysł smaku
zioła dla dziecka

Dosalanie niemowlęcych dań zabronione!

To, że tobie nie smakuje nieposolona zupka, wcale nie oznacza, że twojemu maluchowi też nie będzie smakowała. Warto, by uczył się od początku jeść niedosalane dania. Zobacz, dlaczego to takie ważne.
Aleksandra Sobieraj
Przyprawy w kuchni
przyprawy
sól
quiz

Czy wiesz, jaka to przyprawa? - quiz

Aleksandra Sobieraj
sól, gotowanie, dieta, mama, dziecko, kuchnia
sól

Sól – czy szkodzi aż tak bardzo?

O szkodliwości soli mówi się sporo, jednak wiele osób nic sobie z tego nie robi. Wydaje się, że posolenie pomidorów czy zupy to przecież punkty obowiązkowe w kuchni i od takiej ilości soli nic nie może nam się stać.
Justyna Etenkowska
zapytajnik1.jpg
dieta dziecka
dietetyk radzi
sól

Sól do zupki

Czy półrocznemu dziecku można dodać do obiadku szczyptę soli? Jaki sposób dodawania soli w diecie dziecka będzie najlepszy? Na to pytanie odpowiada nasz ekspert - dietetyk.
"Mamo, to ja"
czego, unikać, w diecie, maluszka, jadłospis, dziecko
cukier
dieta dziecka
sól

Czego unikać w diecie małego dziecka?

Które pokarmy należy w ogóle wyeliminować z diety dziecka, a co można podawać tylko czasami lub w niewielkich ilościach? Od kiedy dziecko może zacząć jeść sporne produkty? Wątpliwości wyjaśnia doktor Halina Weker z Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka.
Joanna Kieniewicz-Górska