
Sposób odżywiania ma decydujący wpływ na zdrowie i rozwój małego dziecka. Szczególnie w pierwszym roku życia układ pokarmowy jest jeszcze niedojrzały, objętość żołądka niewielka, a mechanizmy chroniące dziecko przed toksycznymi substancjami, jakie mogą znaleźć się w jedzeniu, niewykształcone. Wszystkie podawane dzieciom pokarmy muszą być najwyższej jakości, łatwo strawne, bardzo świeże, przygotowywane zgodnie z zasadami higieny. Nie mogą też zawierać substancji dodatkowych przedłużających ich trwałość lub poprawiających smak. Oczywiście najlepiej jeśli w pierwszym roku życia dziecko jest karmione piersią, ale jeśli nie jest to możliwe, w pierwszych czterech miesiącach życia należy podawać mleko modyfikowane początkowe, a potem następne.
Białko jaja
Jajko jest znakomitym źródłem łatwo przyswajalnych białek oraz wielu innych cennych składników odżywczych. W 7. miesiącu wprowadzamy samo żółtko, całe jajko podajemy dopiero w 11. miesiącu życia. Białko jaja zawiera bowiem silne alergeny, np. owoalbuminę, owomukoid, lizozym, które nie tracą właściwości uczulających nawet po wpływem wysokiej temperatury.
Rada: podawaj od 11.-12. miesiąca
Błonnik
Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego (między innymi zapobiega zaparciom). Zbyt duża ilość pokarmów obfitujących w błonnik (warzywa, owoce, pieczywo z grubego przemiału, grube kasze) zmniejsza apetyt dziecka na inne pokarmy. Może też zakłócać wchłanianie wapnia, cynku i żelaza oraz ma negatywny wpływ na przyswajanie tłuszczów i witaminy A.
Rada: nie podawaj w nadmiarze
Cukier
Cukier, którym słodzimy napoje, to sacharoza, składająca się z glukozy i fruktozy. Najlepiej by te cukry pochodziły ze świeżych owoców. Unikajmy nadmiaru sacharozy: poza tym że jest źródłem energii, cukier nie ma żadnych wartości odżywczych – dostarcza jedynie pustych kalorii. Amerykańska Akademia Pediatrii przestrzega przed nadmiarem cukru, jest on bowiem odpowiedzialny za narastającą wśród dzieci epidemię otyłości oraz próchnicę.
Rada: ograniczaj
Zobacz też: Czym zastąpić biały cukier w diecie dziecka?
Dżemy niskosłodzone
Mają w składzie pektyny (działają zagęszczająco) oraz konserwanty, np. kwas sorbowy (E 200) lub benzoesan sodu (E 211), które zabezpieczają przetwory przed fermentacją i rozprzestrzenianiem się pleśni. Wybieraj dżemy i powidła bez tych dodatków.
Rada: nie podawaj