Jak zrobić mazurek wielkanocny dla dzieci [WIDEO]
Zobacz na naszym filmie, jak zrobić mazurek wielkanocny dla dzieci. Masę kajmakową możesz zmodyfikować według własnego pomysłu i potrzeb dziecka, np. nie dodając do niego składników, na które maluch ma alergię.
Mazurek wielkanocny dla dzieci nie musi różnić się od tego szykowanego dla dorosłych. Przepis może być ten sam – spód mazurka to po prostu kruche ciasto robione z samych naturalnych składników. Na ciasto można wyłożyć tradycyjną masę kajmakową albo roztopioną czekoladę. I masa, i kajmak mogą zawierać drobno pokrojone bakalie z wyłączeniem tych, których dziecko nie lubi albo na które ma uczulenie.
Jak zrobić mazurek wielkanocny dla dzieci
Przygotowanie mazurka dzieli się na dwa etapy: szykowanie i pieczenie ciasta oraz przygotowanie i wyłożenie na ciasto słodkiej masy, którą na koniec się dekoruje. Masę kajmakową można zrobić samodzielnie albo kupić gotową w sklepie. Niestety te sklepowe nie dorównują tym domowym. Na szczęście są i domowe sposoby na przygotowanie kajmaku z mniejszym wysiłkiem niż podają tradycyjne przepisy – już nie trzeba godzinami stać przy garnku i w nim mieszać. Robienie i pieczenie ciasta dla dzieci nie zajmuje dużo czasu.
Składniki na ciasto do mazurka:
• 300 g mąki,
• 200 g masła,
• 100 g cukru,
• 3 żółtka.
Przygotowanie ciasta do mazurka: do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, masło i żółtka. Zagnieć wszystko szybko dłońmi, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej kuli. Blachę o wymiarach ok. 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie na całej powierzchni (odrywając po kawałku z kuli i wygniatając jak plasteliną lub wałkując wałkiem). Placek powinien być cienki. Warto odłożyć sobie część ciasta i zrobić z niego brzegi mazurka: wałeczki z ciasta ułóż na brzegach ciasta dookoła formy i lekko dociśnij do spodu. Można na nich zrobić ozdobne paseczki – nagniatając brzeg widelcem i odciskając w nim zęby sztućca.
Ciasto piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia się. Wyciągnij blachę i wystudź ciasto w temperaturze pokojowej.
Masa kajmakowa (lub inna) na mazurek dla dzieci
Tradycyjną masę kajmakową robi się z 4 szklanek tłustego mleka, 4 szklanek cukru i 20 dag masła. Mleko z cukrem trzeba zagotować i gotować tak długo (2-2,5 h) aż zgęstnieje i zmieni kolor na karmelowy. Niestety cały czas trzeba stać przy kuchni i mieszać w garnku. Na koniec dodaje się masło, miesza i wykłada na ciasto.
Do tak sporządzonej masy można dodać pokrojone w kosteczkę orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, łuskane pestki słonecznika. Całość przed wyłożeniem trzeba dobrze wymieszać. Wierzch mazurka ozdabia się np. połówkami migdałów lub orzechów. Jeśli chcecie w tym roku wypróbować nowy smak, wypróbujcie przepis na mazurek z kawowym kajmakiem.
Masa kajmakowa bez stania przy garnku
Włóż do garnka dwie puszki mleka skondensowanego i gotuj 2-2,5 godziny, pilnując aby były cały czas przykryte. Po tym czasie wyjmij puszki, ostudź je i otwórz – podstawowa masa kajmakowa gotowa do wyłożenia!
Czekolada zamiast kajmaku
Rozpuść w rondelku czekoladę (gorzką lub mleczną – 2-3 tabliczki). Gdy stanie się płynna, wyłóż ją na ciasto, rozprowadź i udekoruj. Podobnie jak w przypadku kajmaku, możesz do płynnej czekolady dodać bakalie.
Gotowy mazurek odstaw, aż czekolada lub kajmak stężeją i mazurek będzie można pokroić. Smacznego!
Z dziećmi gotowała Joanna Mentel, która prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci – więcej informacji i program na stronie dzieciakiwformie.pl
Sprawdź także: