Reklama

Mazurek wielkanocny dla dzieci nie musi różnić się od tego szykowanego dla dorosłych. Przepis może być ten sam – spód mazurka to po prostu kruche ciasto robione z samych naturalnych składników. Na ciasto można wyłożyć tradycyjną masę kajmakową albo roztopioną czekoladę. I masa, i kajmak mogą zawierać drobno pokrojone bakalie z wyłączeniem tych, których dziecko nie lubi albo na które ma uczulenie.

Reklama

Jak zrobić mazurek wielkanocny dla dzieci

Przygotowanie mazurka dzieli się na dwa etapy: szykowanie i pieczenie ciasta oraz przygotowanie i wyłożenie na ciasto słodkiej masy, którą na koniec się dekoruje. Masę kajmakową można zrobić samodzielnie albo kupić gotową w sklepie. Niestety te sklepowe nie dorównują tym domowym. Na szczęście są i domowe sposoby na przygotowanie kajmaku z mniejszym wysiłkiem niż podają tradycyjne przepisy – już nie trzeba godzinami stać przy garnku i w nim mieszać. Robienie i pieczenie ciasta dla dzieci nie zajmuje dużo czasu.

Składniki na ciasto do mazurka:

• 300 g mąki,
• 200 g masła,
• 100 g cukru,
• 3 żółtka.

Przygotowanie ciasta do mazurka: do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, masło i żółtka. Zagnieć wszystko szybko dłońmi, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej kuli. Blachę o wymiarach ok. 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź ciasto równomiernie na całej powierzchni (odrywając po kawałku z kuli i wygniatając jak plasteliną lub wałkując wałkiem). Placek powinien być cienki. Warto odłożyć sobie część ciasta i zrobić z niego brzegi mazurka: wałeczki z ciasta ułóż na brzegach ciasta dookoła formy i lekko dociśnij do spodu. Można na nich zrobić ozdobne paseczki – nagniatając brzeg widelcem i odciskając w nim zęby sztućca.

Ciasto piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia się. Wyciągnij blachę i wystudź ciasto w temperaturze pokojowej.

Masa kajmakowa (lub inna) na mazurek dla dzieci

Tradycyjną masę kajmakową robi się z 4 szklanek tłustego mleka, 4 szklanek cukru i 20 dag masła. Mleko z cukrem trzeba zagotować i gotować tak długo (2-2,5 h) aż zgęstnieje i zmieni kolor na karmelowy. Niestety cały czas trzeba stać przy kuchni i mieszać w garnku. Na koniec dodaje się masło, miesza i wykłada na ciasto.

Do tak sporządzonej masy można dodać pokrojone w kosteczkę orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, łuskane pestki słonecznika. Całość przed wyłożeniem trzeba dobrze wymieszać. Wierzch mazurka ozdabia się np. połówkami migdałów lub orzechów. Jeśli chcecie w tym roku wypróbować nowy smak, wypróbujcie przepis na mazurek z kawowym kajmakiem.

Masa kajmakowa bez stania przy garnku
Włóż do garnka dwie puszki mleka skondensowanego i gotuj 2-2,5 godziny, pilnując aby były cały czas przykryte. Po tym czasie wyjmij puszki, ostudź je i otwórz – podstawowa masa kajmakowa gotowa do wyłożenia!

Czekolada zamiast kajmaku
Rozpuść w rondelku czekoladę (gorzką lub mleczną – 2-3 tabliczki). Gdy stanie się płynna, wyłóż ją na ciasto, rozprowadź i udekoruj. Podobnie jak w przypadku kajmaku, możesz do płynnej czekolady dodać bakalie.

Gotowy mazurek odstaw, aż czekolada lub kajmak stężeją i mazurek będzie można pokroić. Smacznego!

Z dziećmi gotowała Joanna Mentel, która prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci – więcej informacji i program na stronie dzieciakiwformie.pl

Sprawdź także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama