Wielkanocny mazurek migdałowy

Dla dziecka od 18. miesiąca życia

Czas przygotowania do 60 min.

Poziom trudności średni

mazurek migdałowy
fot. mat. pras. Rapso

Składniki

Na ciasto:
  • 5 jajek (wielkość M)
  • 160 g tartych migdałów, np. BackMit
  • 100 g cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki oleju, np. Rapso
  • olejek migdałowy
  • masło do wysmarowania formy
Na polewę i dodatki:
  • 4 białe czekolady
  • orzechy pekan
  • owoce według uznania
  • 6 łyżek gęstej śmietany 30%

Przygotowanie

  1. Jajka wbij do misy miksera, dodaj cukier, cukier waniliowy i ubijaj całość do uzyskania kremu, bez cukrowych grudek. Cały proces trwa ok. 10–12 minut.
  2. Dodaj do masy tarte migdały, skórkę z pomarańczy i olej. Całość bardzo delikatnie wymieszaj, aż do połączenia składników.
  3. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp migdałami tartymi.
  4. Wyłóż ciasto do formy i piecz ok. 30 minut w temperaturze 165°C. Upieczenie ciasta sprawdzaj patyczkiem.
  5. Ciasto ostudź.
  6. Rozpuść białą czekoladę: połam na kawałki, umieść w dużej plastikowej lub metalowej misce, ustaw ją na garnku z gotującą się wodą, doprowadź do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dodaj śmietanę i 2–3 krople olejku migdałowego. Całość cały czas mieszając, gotuj ok. 2 minut.
  7. Wylej masę czekoladową na ostudzone ciasto.
  8. Ciasto ozdób według upodobań orzechami pekan oraz owocami. Podaj schłodzone. Przechowuj je w lodówce.

Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania

źródło: mat. pras. Rapso
Oceń artykuł

Ocena 5 na 1 głos

Popularne tematy