Wiele kobiet przyjmuje kwas foliowy jeszcze przed zajściem w ciążę. Przyszłe mamy, już na pierwszej wizycie u lekarza słyszą, jak ważny jest kwas foliowy w pierwszym trymestrze ciąży. Coraz częściej zaleca się dbanie o obecność kwasu foliowego przez całą ciążę. Naukowcy nie mają wątpliwości: to właśnie kwas foliowy odpowiada za rozwój mózgu dziecka. Co więcej, po porodzie również warto dbać o to, by źródła witaminy B9 często gościły w diecie całej rodziny. Sprawdź, dlaczego.

Reklama

Spis treści:

  • Kwas foliowy przyjmowany w ciąży a inteligencja i zdolności dziecka
  • Kwas foliowy w ciąży: na co jeszcze dobrze działa witamina B9?
  • Ciąża: naturalne źródła kwasu foliowego w diecie

Kwas foliowy w ciąży a inteligencja i zdolności dziecka

Pozytywnie wpływa na rozwój mózgu i połączenia nerwowe, dzięki czemu możemy uniknąć u nowo narodzonego dziecka wad cewy nerwowej powodującej bezmózgowie, przepukliny oponowe i oponowo-rdzeniowe.

Już jakić czas temu naukowcy z Uniwersytetu w Ulster w Wielkiej Brytanii zbadali wpływ witaminy B9 (kwasu foliowego) na rozwój płodu. Dotąd kilkakrotnie badano jego działanie w pierwszym trymestrze ciąży. Postanowiono sprawdzić, czy dzieci, których mamy przyjmowały kwas przez całą ciążę, są lepiej rozwinięte niż pozostałe.

Wyniki badań pokazują, że inteligencja emocjonalna jest o wiele wyższa u dzieci, których mamy przyjmowały kwas foliowy przez wszystkie trymestry ciąży. Oprócz tego łatwiej nawiązują relacje i przystosowują się do otaczającej je rzeczywistości.

Zobacz także

Kwas foliowy w ciąży a rozwój mowy dziecka

Inni eksperci przedstawili w „Journal of American Medical Association” wyniki badań dotyczących związku kwasu foliowego w diecie ciężarnej i rozwoju mowy dzieci do 3. roku życia. Wzięło w nim udział 38 954 dzieci maluchów, których mamy dbały o obecność witaminy B9 w diecie i mamy, które nie przywiązywały do tego wagi. Wyniki były jednoznaczne. Dzieci mam, które przyjmowały kwas foliowy (wraz z innymi witaminami i pierwiastkami) w ciąży, budowały zdania o wiele lepiej niż ich rówieśnicy, których mamy o to nie dbały. Zdaniem naukowców, przyjmowanie kwasu foliowego i innych witamin aż o 45 procent obniżyła ryzyko problemów z rozwojem mowy.

Kwas foliowy w ciąży: na co jeszcze dobrze działa witamina B9?

Witamina B9 (kwas foliowy) zalecana jest nie tylko przez naukowców zajmujących się jej wpływem na prawidłowy rozwój ciąży oraz zdolności dziecka. Wiele dobrego mają na jej temat do powiedzenia również dietetycy i kosmetolodzy. Zalety kwasu foliowego to również:

  • dłuższa młodość skóry (ochrona szkodliwym działaniem promieni słonecznych i stanami zapalnymi skóry),
  • ochrona przed anemią,
  • możliwe przeciwdziałanie chorobie Alzeimera i depresji (osoby cierpiące na te choroby zwykle mają niedobór witaminy B9).

Wynika z tego, że produkty bogate w kwas foliowy powinny znaleźć się w codziennym menu nie tylko przyszłych mam, ale i całej rodziny.

Ciąża: źródła kwasu foliowego w diecie

Uwaga: suplementację (zwłaszcza planując ciążę i w ciąży) należy skonsultować z lekarzem. To specjalista ustala dawkę, którą powinnyśmy przyjmować. Wpływa na to sporo czynników, dlatego nie dla wszystkich będzie ona taka sama (wiek, ciąża, choroby przewodu pokarmowego, przyjmowane leki)

Za to spokojnie możemy zadbać o to, by w naszej codziennej diecie nie zabrakło produktów, które są naturalnym źródłem kwasu foliowego.

Należą do nich:

  • soczewica,
  • ciecierzyca,
  • fasola,
  • natka pietruszki,
  • brokuły,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • awokado,
  • brukselka.

Źródło: mp.pl, salaterka.pl, rynekzdrowia.pl, poradnikzdrowie.pl

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama