Reklama

Zdrowe odżywianie dziecka zaczyna się od zdrowego podejścia rodziców

Tempo przyrostu dzieci z nadwagą i otyłością w Polsce w ciągu ostatnich 30 lat jest aż dziesięciokrotnie większe niż w USA. Te alarmujące dane skłoniły rząd do działania. W sejmie trwają prace nad ustawą dotyczącą wyeliminowania „śmieciowego jedzenia” ze szkół. Fundacja, która organizuje wiele projektów edukacyjnych ostrzega, że problem niezdrowych nawyków żywieniowych zaczyna się już w rodzinie.
- Kiedy pytamy rodziców, czy ich dzieci jedzą słodycze i jak często to robią, okazuje się, że dorośli nie traktują napojów jako słodyczy, a kolorowe, sztucznie dosładzane jogurty uważają za bardzo zdrowe – mówi Barbara Lewicka - Kłoszewska, Wiceprezes Fundacji BOŚ, która realizuje akcję przemiany sklepików szkolnych, które w zamian za śmieciowe jedzenie zaproponują dzieciom zdrowe przekąski na terenie szkoły.
To, co dzieci będą przegryzały w szkole zależy głównie od rodziców.
- Nie muszą za przysłowiowe 2 złote fundować dziecku „pustych kalorii” kupowanych w sklepiku czy automacie – dodaje Barbara Lewicka - Kłoszewska.

Reklama

Drugie śniadanie - tak samo ważne jak pierwsze

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), gdy w przerwie między kolejnymi lekcjami zje się coś lekkostrawnego i zdrowego, wydajność umysłu i koncentracja może wzrosnąć nawet o 20 proc.
- By dziecko dobrze funkcjonowało w szkole, czyli łatwo przyswajało wiedzę, umiało się skoncentrować, miało dobrą pamięć, potrzebuje właściwie zbilansowanej diety. Mózg podczas wytężonej pracy – nauki, pochłania naprawdę dużo energii, dlatego odżywcze drugie śniadanie jest absolutnie niezbędne. Jeśli poświęcimy chwilkę na jego przygotowanie, może to też znacznie ograniczyć sięganie dziecka po batoniki czy chipsy - radzi Maria Jakubowska, specjalista ds. żywienia w Fundacji BOŚ, koordynator projektu edukacyjnego „Zdrowo jem, więcej wiem”.

Reklama

Co powinno zawierać drugie śniadanie?

Musi być odżywcze, czyli zawierać składniki, które „nakarmią” mózg i cały organizm. Nie powinny to być zatem np. słodycze, gdyż ich spożywanie powoduje szkodliwe dla mózgu duże skoki poziomu glukozy we krwi.
Jak zatem przygotować dobre i pełnowartościowe drugie śniadanie dla ucznia?
– Przede wszystkim pamiętajmy, by na drugie śniadanie przygotować dziecku owoce i kanapki – wylicza Maria Jakubowska, specjalista ds. żywienia w Fundacji BOŚ. - Apetycznymi dodatkami mogą być m.in. liście sałaty, cykoria, różnokolorowa papryka, ogórki, rzodkiewki, kiełki. Do tego ciemne, pełnoziarniste, a nie białe pieczywo. Do śniadania można dołożyć obrane marchewki lub pokrojoną paprykę. Do picia najlepsza będzie woda, ewentualnie herbatka owocowa.

Czytaj także: Kto śmieciowemu jedzeniu w sklepikach szkolnych mówi: Stop! - Dostaje kasę

Reklama
Reklama
Reklama