Zapomnij o tanich owocach i warzywach: te ceny zwalają z nóg!
W sklepach i na bazarach czasem trudno uwierzyć własnym oczom, bo ceny warzyw i owoców jeszcze nigdy nie były tak wysokie. Podrożały m.in. czereśnie i truskawki, a cena jabłek przyprawia o zawrót głowy! Olbrzymi wzrost cen żywności to efekt pandemii koronawirusa, ale nie tylko.
Ceny owoców i warzyw poszły mocno w górę: za owoce trzeba zapłacić średnio o 22 proc. więcej, a za warzywa o 8 proc. – wynika z najnowszych danych GUS. Najbardziej podrożały jabłka, ale kosmiczne ceny widnieją też przy stoiskach z truskawkami, czereśniami czy gruszkami oraz niektórymi warzywami. Niestety tak wysokie ceny owoców i warzyw utrzymają się prawdopodobnie przez całe lato i jesień.
Ile kosztują owoce i warzywa?
Owoce i warzywa drożeją w zastraszającym tempie i nic nie wskazuje na to, by w ciągu najbliższych miesięcy nastąpiły obniżki cen. Cena jabłek może szokować: w tym roku wzrosła aż o 94 procent! W Carrefourze koszt kilograma jabłek to ok. 5-6 zł, w Biedronce – ok. 4 zł. To po części efekt pandemii koronawirusa i niższego importu tych owoców z zagranicy, ale na drożyznę wpłynęły także niewielkie zbiory jabłek w ubiegłym roku. Nie tylko jabłka drożeją. Za gruszki zapłacimy więcej o 31 proc., za pomarańcze o 28 proc., a ceny cytryn, arbuzów, mandarynek i winogron podskoczyły o kilkanaście do 20 proc. Po sieci krążą też zdjęcia z bazarków, na których widać horrendalne ceny, jakich sprzedawcy żądają np. za truskawki (28 zł za kg) czy czereśnie (70 zł za kg!). Wśród warzyw najdroższe są pomidory (ok. 20 zł za kg), papryka (19 zł a kg) i ziemniaki (nawet 10 zł za kg).
Żona się pyta co kupić?
➡️ Czereśnie na deser
➡️ Nowy samochód pic.twitter.com/6BCa4YGA90
— 4techuk✈???????????????? #SilniRazem (@4tech_uk) May 14, 2020
Kiedy koniec podwyżek cen żywności?
Podwyżkom cen owoców i warzyw winna jest susza oraz zimne noce, często z przymrozkami, przez które zbliżające się zbiory będą dużo uboższe. Niektóre owoce stają się towarem pożądanym, ale coraz trudniej dostępnym. Jednocześnie rosną też koszty, jakie muszą ponosić rolnicy, trudno się więc spodziewać, by ceny żywności szybko spadły. Z drugiej strony warto pamiętać, że ceny owoców i warzyw kształtują się skokowo: zwykle na początku sezonu, gdy pojawiają się nowalijki, są wyższe, ale gdy na rynek trafia więcej produktów, ceny spadają.
Źródło: next.gazeta.pl, stat.gov.pl
Zobacz też:
- 500 plus zmieniło się w 400 plus: wszystko przez galopujące ceny
- Gdzie po najtańsze zakupy? To mało popularny sklep (a tańszy od Lidla i Biedronki!)
- 4 najlepsze owoce dla dziecka