Babyonline.pl na debacie dotyczącej roli białka w diecie dziecka
Czemu warto kontrolować ilość białka w diecie dziecka? Czy ten składnik diety może zmieniać geny? Jak nadmiar i niedobór białka wpływają na rozwój dziecka? Odpowiedzi na te pytania udzielili mi eksperci uczestniczący w debacie.
Tematem spotkania prasowego organizowanego przez firmę Nestlé była „Rola białka w epigenetycznym programowaniu żywieniowym”. Epigenetyka to ostatnio modne słowo. To taka gałąź nauki, w której eksperci tropią zmiany zachodzące w naszych genach pod wpływem czynników zewnętrznych – środowiska, trybu życia, diety. I właśnie odpowiednia i dobrze zbilansowana dieta dziecka była przyczynkiem do naszej rozmowy ze specjalistami.
Okazuje się bowiem, że kod DNA to jedynie gotowy plan działania, a jego realizacja zależy od bardzo wielu czynników. I tak na przykład nadmiar lub niedobór białka oraz jego jakość (roślinne, zwierzęce) mają wpływ na określone sekwencje genów. Mogą je aktywować lub wyciszać.
Poznaj: Badania genetyczne dzieci
Opinie ekspertów
Mamy ‒ zatroskane przyszłością swoich dzieci, niemal jednomyślne przyznają, że ich własne mleko jest najlepsze na świecie i najzdrowsze dla dziecka. Przyznają to także eksperci zajmujący się zdrowiem i żywieniem dzieci, którzy do końca 6. miesiąca życia wszystkim maluchom zalecają wyłączne karmienie mlekiem mamy. Po tym czasie do diety dziecka wprowadzane jest często mleko modyfikowane. Warto wtedy rozważyć wszystkie wytyczne pozwalające na wybór produktu najlepszego dla dziecka. Takiego, który będzie umożliwiał prawidłową ekspresję genów.
– Nadwaga i otyłość są narastającym problemem zdrowotnym, dlatego zwiększa się zainteresowanie metodami zapobiegania ich występowaniu. W ostatnim okresie szczególne znaczenie przypisuje się teorii wczesnego programowania metabolicznego, która zakłada, iż ekspozycja na różne doświadczenia, w tym żywieniowe, w tak zwanych krytycznych okresach życia pre- i postnatalnego programuje rozwój osobniczy i zdrowie w dalszych, nawet odległych latach życia. W wielu badaniach obserwacyjnych i epidemiologicznych dowiedziono, że istnieje zależność pomiędzy urodzeniową masą ciała lub żywieniem we wczesnym okresie życia (m.in. zbyt szybkimi przyrostami masy ciała w pierwszych miesiącach życia) a ryzykiem rozwoju otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy i zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca – zaznaczyła w swoim wykładzie dr n.med. Małgorzata Gołkowska, neonatolog, pediatra.
Przeczytaj: Kiedy wprowadzić mleko modyfikowane do diety dziecka?
Dr hab. n. med. Iwona Wybrańska (prof. UJ – biolog molekularny) podkreśliła misję propagowania znaczenia odpowiednich proporcji białka w diecie i kształtowania nawyków żywieniowych od samego początku życia dziecka, a dr hab. n.med. Robert Śmigiel (genetyk, pediatra) wskazał wpływ świadomych decyzji rodziców na harmonijny proces rozwoju najmłodszych, a przede wszystkim profilaktyki chorób dietozależnych.
Sprawdź: Jak wyrobić dobre nawyki żywieniowe u dziecka
Odpowiednia ilość białka
Eksperci zgodnie przekonywali, że każda młoda mama powinna konsultować wybór mleka modyfikowanego z pediatrą. Specjalista najlepiej oceni, czy smyk rozwija się prawidłowo i podpowie, ile białka powinien otrzymywać. Badania wykazały, że w Polsce dzieci w wieku 2–3 lat będące na tradycyjnej diecie spożywają o 600% białka za dużo, te na wegetariańskiej – o 400%, a mali weganie – o 200%. Tymczasem za otyłość może odpowiadać właśnie nadmiar zjadanego białka. Skąd tak duże ilości? Oto najczęstsze błędy:
- Dosypywanie zbyt dużej porcji mleka modyfikowanego (więcej niż zaleca producent mleka)
- Podawanie zbyt dużej ilości jogurcików, serków
- Za duże lub zbyt często podawane porcje mięsa, wystarczy 2–3 razy w tygodniu
Oto wybrane slajdy prezentowane w trakcie debaty:
Nowoczesne technologie produkcji mleka
– Nestlé od lat stara się opracowywać takie receptury produktów dla niemowląt i małych dzieci, które pomagają budować podstawy zdrowej diety i prawidłowego rozwoju. Nie ukrywam, że wierzymy w poprawę niepokojących danych odnośnie jakości żywienia naszych dzieci, wierzymy też w siłę programów edukacyjnych ‒ obecnie dzieci otrzymują znacznie większą ilość białka niż wynosi ich zapotrzebowanie – podkreśliła mgr inż. Dorota Gawrońska, specjalista ds. żywienia człowieka w Nestlé Nutrition.
Nestlé poprzez swoje mleko następne NAN OPTIPRO® 2 promuje zasadę – nie za mało, ale i nie za dużo. W sam raz! To wysoka jakość białka przy możliwie niskim jego poziomie, uzyskana dzięki unikalnej technologii, opracowanej w laboratoriach.