LODY z mleka matki ochronią przed koronawirusem! „Najsmaczniejsze są gruszkowe”
W pokarmie kobiet, które wygrały walkę z koronawirusem, znajdują się cenne przeciwciała. Lekarze chcą wykorzystać je do ochrony przed zakażeniem i dodawać mleko matek m.in. do lodów.
Przeciwciała pomocne w walce z koronawirusem wykryto w mleku kobiet, które przeszły chorobę Covid-19. Lekarze ze szpitala w Amsterdamie chcą więc z mleka matek robić lody i podawać je profilaktycznie osobom narażonym na zakażenie koronawirusem.
Mleko matki ochroni przed koronawirusem?
W pokarmie matek karmiących znajdują się przeciwciała zwalczające koronawirusa − ustalili lekarze ze szpitala Emma Kinderziekenhuis w Amsterdamie. To świetna wiadomość, zwłaszcza dla osób słabych, o złym stanie zdrowia, którym przeciwciała z kobiecego mleka mogą pomóc obronić się przed koronawirusem. W jaki sposób mieliby je przyjmować? Dyrektor holenderskiej placówki, Hans van Goudoever, w rozmowie z serwisem internetowym gazety „Algemeen Dagblad” zdradził, że lekarze planują dodawać mleko matek do lodów.
„W ostatnich tygodniach robiliśmy takie lody. Wyszły bardzo dobrze, a najbardziej chyba smakowały naszym testerom te o smaku gruszki.” − powiedział van Goudoever.
Co ważne, przeciwciała zwalczające koronawirusa utrzymują się w kobiecym mleku dość długo, bo nawet do 6 miesięcy od momentu zakażenia. W dodatku nie niszczy ich proces pasteryzacji, któremu poddany będzie pokarm. Do szpitala w Amsterdamie zgłosiło się już ponad 7,5 tysiąca matek karmiących gotowych oddać swój pokarm. Wszystkie przeszły chorobę Covid-19. Każda z kobiet odda 100 ml swojego mleka. Lody zrobione z kobiecego pokarmu mają być podawane codziennie przez kilka tygodni m.in. osobom przebywającym w domach opieki.
Źródło: rp.pl
Zobacz też:
- Karmienie piersią a koronawirus: zalecenia ekspertów
- Karmienie mieszane – kiedy i jak je stosować?
- Jak wybrać dobry laktator?