Reklama

Chodzi o parówki z szynki firmy Madej Wróbel, w których kontrola wykazała obecność niebezpiecznej bakterii Listeria monocytogenes. Zjedzenie pokarmu skażonego pałeczką L. monocytogenes może doprowadzić do zakażenia posocznicą listeriozową, a w konsekwencji zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu.

Reklama

Sprawdź numer partii

Skażone bakterią parówki firmy Madej Wróbel pakowane są po pięć w opakowaniu i mają etykietę "Parówki z Szynki Simply Food ...so good 200 g". Zostały wyprodukowane przez Zakłady Mięsne UNIMIĘS Spółka akcyjna w Chrzanowie.

Skażone parówki mają numer serii:

180524001, nr operatora 28
oraz termin przydatności do spożycia do 16.06.18

Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g – napisał GIS w ostrzeżeniu publicznym na swojej stronie internetowej.

GIS ostrzega, że nie można jeść zakażonych parówek, a już szczególnie spożywać je na surowo, bo stanowią wówczas zagrożenie dla zdrowia. Inspektorat interweniował już w tej sprawie. Trefne parówki mają być w trybie natychmiastowym wycofane ze sklepów.

UWAGA! Szukamy idealnego ojca! Zagłosuj w naszym plebiscycie!

Listerioza – bardzo niebezpieczna choroba

Infekcja bakterią zaczyna się od zjedzenia pokarmu skażonego pałeczką L. monocytogenes. Najczęstszą formą zakażenia jest posocznica listeriozowa, a później zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i mózgu. Mogą pojawić się też zapalenie pnia mózgu lub ropnie mózgu. Rzadsze objawy to:

  • zakażenie skóry,
  • zapalenie węzłów chłonnych,
  • zapalenie płuc,
  • zapalenie kości,
  • zapalenie gałki ocznej,
  • zapalenie mięśnia sercowego i osierdzia,
  • zakażenie żołądkowo-jelitowe.

W Polsce na literiozę choruje 30-30 osób rocznie.

Źródło: planeta fm

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama