
To nie straszenie, tylko przypomnienie i prośba o rozwagę - czy na pewno warto podawać dzieciom grzyby? Zwłaszcza w święta zapominamy, że grzyby są ciężkostrawne także dla dorosłych, a co dopiero dla rozwijającego się układu pokarmowego dziecka. Objawy zatrucia grzybami szczególnie ciężko rozpoznać u maluchów. Zwłaszcza, że nie przy każdym gorszym samopoczuciu czy infekcji wirusowej nawet z wymiotami czy biegunką wzywa się od razu lekarza.
Wśród grzybów leśnych mogą się znaleźć grzyby trujące, ale warto również pamiętać, że można się zatruć także grzybami jadalnymi. Szczególnie wtedy, gdy nieprzestrzegane są odpowiednie zasady ich zbierania (np. zbiera się zbyt młode lub zbyt stare okazy), nie pilnuje prawidłowych procedur przechowywania grzybów czy przyrządzania.
Jakie są objawy zatrucia grzybami? Warto sobie o tym przypomnieć na wszelki wypadek, by wiedzieć co robić w razie podejrzenia o zatrucie grzybami.
Objawy zatrucia grzybami - po czym poznać?
Państwowy Inspektorat Sanitarny ostrzega i zaleca, że jeśli po spożyciu grzybów występują – u dorosłego lub u dziecka (u malucha trudniej to rozpoznać!):
- bóle brzucha
- nudności i wymioty
- do tego biegunka
- podwyższona temperatura
- silne pragnienie
- skurcze mięśni lub drgawki
Trzeba NATYCHMIAST wezwać pogotowie lub zgłosić się do szpitala. Po zatruciu muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której dochodzi do gwałtownego pogorszenia. Jeśli masz podejrzenie, że infekcja, wymioty, biegunka, drgawki nastąpiły w bliskim czasie po spożyciu grzybów, lepiej nie czekaj!
Często znawcy grzybów, którzy maja odpowiednie certyfikaty nie zawsze potrafią rozpoznać muchomora sromotnikowego! A wielu ze zwykłych grzybiarzy uważa się za znawców, którzy jeszcze nigdy się nie pomylili. W Polsce zdarza się kilkaset przypadków zatruć grzybami w ciągu roku, niektóre z nich kończą się niestety śmiercią. Najczęściej właśnie te osoby, które uważają się za wytrawnych grzybiarzy, padają ofiarą swojej nieomylności. Czy na pewno wiesz wszystko o grzybach?
Zobacz też: Więcej na ten temat: Niestrawność czy zatrucie grzybami? Kiedy jechać natychmiast do szpitala?
Co robić, jeśli podejrzewamy objawy zatrucia grzybami?
Zanim nadejdzie profesjonalna pomoc:
- wywołaj wymioty (przy pomocy włożenia palca do gardła, podaniu osolonej wody)
- zabezpiecz wymiociny i resztki potrawy, w której były grzyby (w laboratorium będzie można ustalić jaka substancja była trująca i jakie leczenie podjąć)
- nie pij/nie podawaj mleka ani alkoholu
Dzieci nie powinny jeść grzybów, zwłaszcza, że nawet specjaliści nie są zgodni, co do tego kiedy można i czy w ogóle je podawać. Często bagatelizujemy te ostrzeżenia, szczególnie wtedy, gdy w naszej rodzinie od lat zbiera się grzyby i uważa za przysmak. Niestety korzyści z ich jedzenia są niewielkie, a ryzyko śmierci lub poważnego uszkodzenia wątroby bardzo duże. Można się zatruć nie tylko świeżymi grzybami, ale także suszonymi, mrożonymi lub marynowanymi. Nie zapominajmy o tym w święta!
Uwaga na grzyby z nieznanego źródła!
Jeśli spożywamy potrawy z grzybami niewiadomego pochodzenia np. kupione gdzieś na bazarku, lepiej nie podawajmy ich dzieciom. Ostra niewydolność wątroby przebiega u maluchów dużo gwałtowniej, a wystarczy, że wytrawny grzybiarz pomylił się ten jeden jedyny raz. Tradycyjne potrawy świąteczne z grzybami nie są najlepszym wyborem dla małych dzieci i kobiet w ciąży.
Zobacz też:


Grzyby zbierane samodzielnie w lesie lub kupowane z niepewnego źródła (niebadane) mogą stanowić dla dziecka duże zagrożenie. Nie są nim oczywiście grzyby jadalne, np. kurki, podgrzybki czy prawdziwki. Jednak zawsze istnieje ryzyko, że wśród nich znajdzie się grzyb trujący. Szczególnie groźny jest muchomor sromotnikowy i jego białe odmiany. Zatem zawsze warto zadać sobie pytanie, czy podając dziecku potrawę z grzybów, warto ryzykować. Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby - Grzyby są produktami ciężkostrawnymi. Już osoby dorosłe po zjedzeniu potrawy zawierającej grzyby mogą mieć dolegliwości, a co dopiero małe dzieci! Z tego też względu eksperci nie są do końca pewni i jednomyślni, w jakim wieku można rozpocząć podawanie dzieciom potraw zawierających grzyby. Niektórzy są zdania, że w pierwszym roku życia, niektórzy że w czwartym, a inni uważają, że do dopiero po 10. roku życia przewody pokarmowe dzieci są gotowe do strawienia potraw zawierających grzyby – mówi Diana Kamińska, starszy asystent kliniki gastrologii, hepatologii, żywienia dzieci i pediatrii z Centrum Zdrowia Dziecka. Czy dzieci mogą jeść pieczarki Okazuje się, że pieczarki są przez specjalistów traktowane nieco inaczej. – Wyjątkiem są pieczarki, ale tylko i wyłącznie te hodowlane, które pojawiają się w słoiczkach przeznaczonych dla dzieci już w 9. miesiącu życia – mówi doktor Kamińska. Jednocześnie dopowiada, że rozsądne wydawałoby się wstrzymanie się z podawaniem pieczarek dzieciom do ukończenia pierwszego roku życia. Zatrucia grzybami u dzieci Szczególnie niebezpieczny jest muchomor sromotnikowy, który czasami mylony jest np. z tzw. kanią, inaczej zwaną sową. Ze względu na małą masę ciała dziecka, zawarta w nim trucizna może doprowadzić do trwałego uszkodzenia wątroby i innych narządów dziecka, a nawet do jego śmierci. Muchomor sromotnikowy stanowi zagrożenie...
