Laskowe, włoskie, arachidowe i kasztany jadalne są silnym alergenem, który uczula dość często i może prowadzić do groźnego wstrząsu anafilaktycznego. Zwykle wywołują pokrzywkę kontaktową i obrzęk górnych dróg oddechowych, mogą pojawić się też objawy alergii jamy ustnej. Uczulają nie tylko orzechy, ale także masło orzechowe. Warto pamiętać, że orzechy są dodawane do wielu produktów - czekolad, muesli, lodów. Objawy alergii na orzechy mogą nasilać się pod wpływem intensywnego wysiłku. Objawy alergii po zjedzeniu orzechów mogą pojawić się u osób uczulonych na niektóre pyłki (patrz: tabela niżej). Razem z alergią na orzechy może występować również uczulenie na owoce (patrz: tabela) i lateks. Te związki między alergenami krzyżowymi noszą nazwę zespołu lateksowo-owocowego. Ze względu na właściwości uczulające orzechy należą do produktów, które podaje się dzieciom dopiero po 2-3 roku życia, choć z najnowszych doniesień wynika, że być może ta rekomendacja może ulec zmianie.

Reklama

Jeśli uczula Cię orzechy, możesz mieć uczulenie na:

Reklama
Reklama
Reklama