Pomidor - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe
Pomidor - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje Pomidor - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
Silne objawy alergii po zjedzeniu pomidora nie zdarzają się często. Jeśli się pojawią, mogą mieć postać zmian na skórze przypominających drobne krostki lub bąble albo opuchlizny w jamie ustnej. Osoby, które mają częsty kontakt z pomidorami, np. sprzedawcy warzyw czy pracownicy restauracji mogą cierpieć na wywołane przez pomidory białkowe zapalenie skóry. Uczulenie na pomidora może pojawiać się u osób z alergią na pyłki brzozy, bylicy, traw i zbóż (patrz: Kalendarz pylenia roślin) oraz orzeszki ziemne. Innymi alergenami krzyżowymi są niektóre owoce i warzywa (sprawdź: tabela niżej) oraz lateks.
Jeśli uczula Cię pomidor, możesz mieć uczulenie na:
- trawy/zboża
- ziemniak
- owoce pestkowe (jabłko, gruszka)
- lateks
- seler
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- bylica
- brzoza