Pomidor - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe
Pomidor - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe może powodować alergie krzyżowe. Sprawdź, reakcje krzyżowe, jakie wywołuje Pomidor - alergia krzyżowa, powiązane alergeny krzyżowe. Zobacz, na jakie alergeny krzyżowe musisz uważać.
![Pomidory, plantacja pomidorów, pomidor Pomidory, plantacja pomidorów, pomidor](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/imgFofc8K-f7d221b.jpg?quality=90&resize=980,654)
Silne objawy alergii po zjedzeniu pomidora nie zdarzają się często. Jeśli się pojawią, mogą mieć postać zmian na skórze przypominających drobne krostki lub bąble albo opuchlizny w jamie ustnej. Osoby, które mają częsty kontakt z pomidorami, np. sprzedawcy warzyw czy pracownicy restauracji mogą cierpieć na wywołane przez pomidory białkowe zapalenie skóry. Uczulenie na pomidora może pojawiać się u osób z alergią na pyłki brzozy, bylicy, traw i zbóż (patrz: Kalendarz pylenia roślin) oraz orzeszki ziemne. Innymi alergenami krzyżowymi są niektóre owoce i warzywa (sprawdź: tabela niżej) oraz lateks.
Jeśli uczula Cię pomidor, możesz mieć uczulenie na:
- trawy/zboża
- ziemniak
- owoce pestkowe (jabłko, gruszka)
- lateks
- seler
- orzeszki ziemne (arachidowe)
- bylica
- brzoza