Białko - budulec dziecięcego organizmu
Jako mama doskonale wiesz, że białko to ważny element diety dziecka. Nie powinno go zabraknąć, ale, podobnie jak w przypadku innych składników, zarówno jego niedobór, jak i nadmiar, może mieć wpływ na rozwój dziecka. Białku warto więc przyjrzeć się bliżej!
Czy wiesz, że zanim Twoje dziecko ukończy 6 miesięcy, jego masa urodzeniowa wzrośnie dwukrotnie? W tym czasie zwiększa się także długość ciała maluszka – nie bez powodu mówi się, że maluchy rosną jak na drożdżach. Warunkiem prawidłowego przebiegu tych procesów, a w konsekwencji harmonijnego rozwoju dziecka, jest dostarczenie wszystkich składników odżywczych, m.in. wysokiej jakości białka w ilości odpowiadającej potrzebom.
Rola białka w diecie dziecka
W 1. roku życia dziecko rośnie i przybiera na wadze tak szybko, jak nigdy potem. W tym okresie kładziemy nacisk na to, aby w diecie malucha nie brakowało białka. Składnik ten jest istotnym elementem komórek i tkanek (np. mięśni i kości), dlatego często porównuje się go do fundamentu, podstawy budowli, jaką jest organizm człowieka, także małego. Gwarantem zdrowego wzrostu malucha jest dostarczenie wszystkich składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i tym samym zapobieganie zarówno niedoborom jak i nadmiarom białka w diecie.
Czy zbyt duża ilość białka sprzyja otyłości?
W Polsce coraz więcej dzieci ma nadwagę. Białko nie jest głównym źródłem energii, istnieją jednak przypuszczenia, że jego nadmiar w diecie niemowląt może mieć związek z większą masą ciała. Zbyt duże spożycie białka w początkowym okresie życia może sprawiać, że powiększa się liczba i objętość komórek tłuszczowych. Najnowsze badania naukowe wykazują, że mleko mamy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia otyłości u dzieci. Jak to możliwe?
Białko w mleku mamy
Białko w mleku kobiecym to białko wzorcowe – jego skład stanowi wzór białka najlepiej dopasowanego do potrzeb niemowlęcia na każdym etapie rozwoju. Dzieje się tak, gdyż zawiera ono wszystkie niezbędne dziecku aminokwasy w odpowiednich ilościach i proporcjach. To białko wysokiej jakości, dzięki czemu może być najlepiej wykorzystane przez organizm dziecka.
Niezwykle istotna jest nie tylko jakość, ale także ilość białka w mleku mamy. Zmienia się ona wraz z wiekiem dziecka, by w każdym momencie jak najlepiej dostosować się do jego zapotrzebowania. Tuż po narodzinach, gdy maluszek rozwija się najintensywniej, jego zapotrzebowanie na białko jest najwyższe - może sięgać nawet 1,8 g na każdy kilogram masy ciała dziecka na dzień. Wtedy ilość tego składnika w mleku kobiecym jest bardzo wysoka – średnio prawie 2 g w 100 ml. Wraz z wiekiem dziecka jego tempo wzrostu naturalnie powoli spada. Podobnie spada dzienne zapotrzebowanie na białko, dlatego stopniowo maleje też jego zawartość w pokarmie kobiecym. Pod koniec 5. miesiąca wynosi poniżej 1,2 g w 100 ml, co oznacza, że w stosunku do początków laktacji jest niższa aż o ponad 40%. Podejrzewa się, że jest to jeden z mechanizmów, dzięki którym mleko matki zmniejsza ryzyko otyłości.
Materiał powstał przy współpracy z: