ciasto i tort na dzień mamy
fot. Adobe Stock

Ciasto i tort na dzień mamy – 5 najlepszych i bardzo prostych przepisów [FOTO]

Ciasto lub tort na dzień mamy to wspaniała propozycja uczczenia Dnia Matki. Truskawkowy tort, czekoladowe ciasto, babeczki, ciasto z rabarbarem lub jabłkami upiecze nawet dziecko (z pomocą taty!). Takie ciasto podarowane mamie może być także idealnym prezentem z okazji jej święta.
Agnieszka Majchrzak
ciasto i tort na dzień mamy
fot. Adobe Stock
W tym roku upieczcie na Dzień Matki ciasto lub tort. Proponujemy przepisy na bardzo proste do wykonania ciasta, a jednocześnie pięknie ozdobione. Mamy dla was tort z truskawkami, czekoladowe serce i babeczki z bitą śmietaną i malinami. Ich upieczenie nie zajmie wam wiele czasu i nie wymaga doświadczenia, dzieci na pewno chętnie pomogą w przygotowaniu słodkiego prezentu dla mamy. 

Ciasto i tort na Dzień Mamy:

Ciasto i tort na Dzień Mamy: w sam raz na maj

Zależało nam na tym, aby ciasto i tort na Dzień Mamy nawiązywały do majowej aury, jaką mamy za oknem. Dlatego są to ciasta m.in. z truskawkami i rabarbarem, których właśnie teraz mamy pod dostatkiem. Każde jest pięknie ozdobione, dzięki czemu będzie idealnym prezentem z okazji Dnia Matki. Wykonanie każdego z nich nie zajmuje więcej niż godzinę. Także składniki, z których są zrobione, są łatwe do kupienia i niedrogie.
Sprawdź, czy karmiąca mama może jeść rabarbar i truskawki.
Redakcja poleca: Dzieci potrafią naprawdę wzruszyć: zobacz, czym doprowadziły mamy do łez
Mamo: a gdyby tak zapytać twoje dziecko, co myśli o tobie? Czy reakcja byłaby taka jak na filmie?

Tort z truskawkami na dzień mamy

Tort z truskawkami na Dzień Mamy jest bardzo prosty, szybki do wykonania i nie kosztuje dużo. Za to efekt wart jest wiele!!!

Składniki na tort z truskawkami na Dzień Mamy:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 125 g masła lub margaryny
  • 300 g truskawek
  • 350 ml śmietanki 30 proc.
  • śmietanfix
  • 2 łyżki cukru
  • truskawki do ozdoby
  • tortownica o średnicy 18 cm.

Przygotowanie tortu z truskawkami na Dzień Mamy:

1. Zacznij od przygotowania biszkoptu – rozdziel żółtka od białek.
2. Białka ubij z cukrem i sodą na sztywną masę.
3. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4. Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Delikatnie połącz składniki i przelej do tortownicy.
6. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
7. Piecz około 30 minut.
8. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
9. Ostudź budyń, a następnie zmiksuj go z masłem lub margaryną.
10. Dodaj do masy pokrojone truskawki, wymieszaj i wstaw ją do lodówki.
11. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem i śmietanfixem.
12. Biszkopt przekrój w poprzek na 3 równe części, aby uzyskać z niego cieńsze blaty.
13. Dwa blaty przełóż masą budyniową z truskawkami.
14. Trzeci blat połóż na wierzch tortu.
15. Na wierzchu i bokach ciasta rozsmarowuj masę śmietanową.
16. Na górze tortu ułóż pokrojone truskawki.


Tort z truskawkami na dzień mamy
                                Tort z truskawkami na dzień mamy, fot. Adobe Stock

Babeczki z bitą śmietaną i malinami z okazji Dnia Matki

Trudno o bardziej idealne trio - miękkie i wilgotne ciasto połączone z bitą śmietaną i wytrawnymi malinami – doskonały deser na Dzień Mamy! I bardzo prosty do zrobienia.

Składniki na babeczki z bitą śmietaną i malinami na Dzień Mamy:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 180 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1/3 szklanki oleju
  • 120 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g malin
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek soku malinowego
  • papilotki na muffiny.

Przygotowanie babeczek z bitą śmietaną i malinami na Dzień Mamy:

1. Jajka, cukier, śmietanę i olej połącz za pomocą trzepaczki.
2. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
3. Wsyp suche składniki do masy z jajek, cukru i śmietany i delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Nakładaj ciasto do 2/3 wysokości papilotek na muffiny.
5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
6. Piecz babeczki przez ok. 15 minut.
7. Po wyjęciu pozostaw ciastka do wystygnięcia.
8. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
9. Dodaj do śmietany sok malinowy i delikatnie wymieszaj.
10. Przełóż masę śmietanową do worka cukierniczego z końcówką.
11. Wyciśnij krem na każdą babeczkę.
12. Wierzch babeczek udekoruj malinami.


 Babeczki z bitą śmietaną i malinami na dzień mamy
                        Babeczki z bitą śmietaną i malinami na dzień mamy, fot. Adobe Stock  

Czekoladowe serce na święto mamy

Delikatne i wilgotne ciasto w kształcie serca na dzień mamy wzruszy każdą mamę i będzie pięknym podziękowaniem, za wszystko, co dla nas robi. Ten przepis jest prosty do wykonania!

Składniki na czekoladowe serce na święto mamy:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 220 ml maślanki
  • 200 ml oleju
  • 3 rozmącone jajka
  • 1 czekolada
  • 4-5 łyżek mleka
  • cukrowe serduszka do dekoracji
  • silikonowa forma do ciasta w kształcie serca.

Przygotowanie czekoladowego serca na święto mamy:

1. W jednym naczyniu wymieszaj ze sobą roztrzepane jajka, maślankę i olej.
2. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, sól i cukier.
3. Delikatnie wymieszaj masę z suchymi składnikami i przelej do wysmarowanej masłem formy.
4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
5. Piecz 50 minut.
6. Po upieczeniu wystudź ciasto.
7. Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli i wymieszaj z mlekiem.
8. Wystudzone ciasto polej polewą.
9. Udekoruj ciasto cukrowymi serduszkami.

 Czekoladowe serce na święto mamy
                                Czekoladowe serce na święto mamy, fot. Adobe Stock

Szarlotka na Dzień Matki

Pyszna szarlotka na Dzień Mamy z lekką nutką waniliową na kruchym cieście to klasyka gatunku!

Składniki na szarlotkę na Dzień Mamy:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1,2 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 roztrzepane jajko
  • łyżka mleka
  • forma do tarty o średnicy 24 cm.

Przygotowanie szarlotki na Dzień Mamy:

1. Połącz mąkę, masło, cukier puder, jajko, ekstrakt z wanilii i sól ze sobą i wyrób z nich ciasto.
2. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Wyciśnij sok z cytryny i przelej do większego naczynia.
4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki.
5. Wymieszaj owoce z sokiem z cytryny.
6. Na patelnię wysyp cukier, dodaj wodę i wymieszaj.
7. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się skarmelizuje i nabierze złocistego koloru.
8. Dodaj masło, wymieszaj.
9. Do karmelowej masy dodaj jabłka, ekstrakt z wanilii i smaż przez chwilę, mieszając aż do momentu, kiedy jabłka lekko rozpadną się.
10. Skrobię ziemniaczaną rozpuść w kilku łyżkach wody i dodaj do jabłek.
11. Wymieszaj i wystudź.
12. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką.
13. Schłodzone ciasto podziel na 2 części (w proporcji 60 proc. do 40 proc.).
14. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłożyć nią dno i boki formy.
15. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe.
16. Mniejszą część ciasta rozwałkuj i wytnij z niej paski, z których powstanie kratka na wierzchu ciasta.
16. Kratkę posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
17. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
18. Piecz ciasto przez 45-50 minut.
19. Wyjmij i wystudź.


Szarlotka na dzień mamy
                                       Szarlotka na dzień mamy, fot. Adobe Stock

Ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy

Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto z rabarbarem na Dzień Mamy. Do przyrządzenia w ekspresowym czasie, wystarczy wymieszać kilka składników i już gotowe!

Składniki na ciasto z rabarbarem na dzień mamy:

  • 350 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju lub oliwy
  • 5 jajek
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 3-5 łodyg rabarbaru
  • blacha do pieczenia o wymiarach 18x28 cm

Przygotowanie ciasta z rabarbarem na Dzień Mamy:

1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Białka ubij na sztywno mikserem.
4. W trakcie ubijania białek stopniowo dodawaj do nich cukier.
5. Następnie dodaj żółtka.
6. Kontynuując miksowanie, dodaj olej.
7. Miksuj masę jeszcze minutę.
8. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
9. Delikatnie połącz składniki.
10. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
11. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki.
12. Wyłóż rabarbar na wierzch ciasta.
13. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
14. Piecz ciasto 40-45 minut.
15. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika.
16. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto.

Ciasto z rabarbarem na dzień mamy
                                Ciasto z rabarbarem na dzień mamy, fot. Adobe Stock

Zobacz także:
Oceń artykuł

Ocena 6 na 2 głosy

Zobacz także

Popularne tematy