W tym roku proponujemy ciasto na Dzień Matki lub tort na Dzień Matki. Nasze przepisy są proste, ale ciasta efektowne. Mamy dla was tort z truskawkami, czekoladowe serce i babeczki z bitą śmietaną i malinami. Ich upieczenie nie zajmie wam wiele czasu i nie wymaga doświadczenia. Dzieci na pewno chętnie pomogą w przygotowaniu słodkiego pysznego ciasta na Dzień Mamy.

Reklama

Zależało nam na tym, aby ciasto i tort na Dzień Mamy nawiązywały do majowej aury, jaką mamy za oknem. Dlatego są to wypieki m.in. z truskawkami i rabarbarem, których właśnie teraz mamy pod dostatkiem. Każde ciasto jest pięknie ozdobione, dzięki czemu będzie idealnym własnoręcznym prezentem z okazji Dnia Matki. Wykonanie każdego z nich nie zajmuje więcej niż godzinę. Także składniki, z których są zrobione, są łatwe do kupienia i niedrogie.

Spis treści:

Tort na Dzień Mamy – z truskawkami

Tort z truskawkami na Dzień Mamy jest bardzo prosty, szybki do wykonania i nie kosztuje dużo. Za to efekt wart jest wiele!

Składniki na tort z truskawkami na Dzień Mamy:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 125 g masła lub margaryny
  • 300 g truskawek
  • 350 ml śmietanki 30 proc.
  • śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru
  • truskawki do ozdoby
  • tortownica o średnicy 18 cm

Przygotowanie truskawkowego tortu na Dzień Mamy:

1. Zacznij od przygotowania biszkoptu – rozdziel żółtka od białek.
2. Białka ubij z cukrem i sodą na sztywną masę.
3. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
4. Dodaj do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
5. Delikatnie połącz składniki i przelej do tortownicy.
6. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
7. Piecz około 30 minut.
8. Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
9. Ostudź budyń, a następnie zmiksuj go z masłem lub margaryną.
10. Dodaj do masy pokrojone truskawki, wymieszaj i wstaw ją do lodówki.
11. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem i śmietan-fixem.
12. Biszkopt przekrój w poprzek na 3 równe części, aby uzyskać z niego cieńsze blaty.
13. Dwa blaty przełóż masą budyniową z truskawkami.
14. Trzeci blat połóż na wierzch tortu.
15. Na wierzchu i bokach ciasta rozsmarowuj masę śmietanową.
16. Na górze tortu ułóż pokrojone truskawki.

Zobacz także
Tort na dzień mamy
Adobe Stock

Tort z truskawkami na dzień mamy, fot. Adobe Stock

Ciasteczka na Dzień Mamy (zdrowe, czekoladowe)

Są pyszne i zdrowe, więc nie odmówi ich nawet mama, która akurat jest na etapie pracy nad powrotem do sylwetki sprzed ciąży i porodu.

Składniki na czekoladowe ciasteczka na święto mamy:

  • 10 dag mąki
  • 6 da płatków owsianych
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • małe jajko
  • 6 dag masła
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 5 dag cukru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka sody

Przygotowanie czekoladowego serca na święto mamy:

1. Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane, migdały, cukier, proszek do pieczenia, sól, kakao.
2. Masło rozpuść w rondlu, dodając do niego powidła śliwkowe.
3. Zdejmij z ognia, i mieszając, dodaj jogurt i roztrzepane jajo.
4. Wsyp suche składniki i posiekaną czekoladę, całość dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto nabieraj łyżką i wykładaj porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Lekko rozprowadź i piecz ok. 15 minut w temp. 180 st. C.

ciasteczka na dzień mamy
Adobe Stock

Czekoladowe ciasteczka na Dzień Mamy. Fot. Adobe Stock

Proste ciasto na Dzień mamy

Delikatne i wilgotne ciasto w kształcie serca wzruszy każdą mamę i będzie pięknym podziękowaniem za wszystko, co ona dla nas robi. Ten przepis jest prosty do wykonania!

Składniki na łatwe czekoladowe ciasto na święto mamy:

  • 250 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 220 ml maślanki
  • 200 ml oleju
  • 3 rozmącone jajka
  • 1 czekolada
  • 4-5 łyżek mleka
  • cukrowe serduszka do dekoracji
  • silikonowa forma do ciasta w kształcie serca

Przygotowanie czekoladowego serca na święto mamy:

1. W jednym naczyniu wymieszaj ze sobą roztrzepane jajka, maślankę i olej.
2. W drugiej misce połącz ze sobą wszystkie suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy, sól i cukier.
3. Delikatnie wymieszaj masę z suchymi składnikami i przelej do wysmarowanej masłem formy.
4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
5. Piecz 50 minut.
6. Po upieczeniu wystudź ciasto.
7. Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli i wymieszaj z mlekiem.
8. Wystudzone ciasto polej polewą.
9. Udekoruj ciasto cukrowymi serduszkami.

ciasto na dzień mamy proste
Adobe Stock

Czekoladowe serce na święto mamy, fot. Adobe Stock

Jak zrobić ciasto na Dzień Matki – szarlotka

Pyszna szarlotka na Dzień Mamy z lekką nutką waniliową na kruchym cieście to klasyka gatunku!

Składniki na szarlotkę na Dzień Mamy:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1,2 kg jabłek
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 20 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 roztrzepane jajko
  • łyżka mleka
  • forma do tarty o średnicy 24 cm

Przygotowanie szarlotki na Dzień Mamy:

1. Połącz ze sobą mąkę, masło, cukier puder, jajko, ekstrakt z wanilii i sól i wyrób z nich ciasto.
2. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ją folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Wyciśnij sok z cytryny i przelej do większego naczynia.
4. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki.
5. Wymieszaj owoce z sokiem z cytryny.
6. Na patelnię wysyp cukier, dodaj wodę i wymieszaj.
7. Podgrzewaj do momentu, aż cukier się skarmelizuje i nabierze złocistego koloru.
8. Dodaj masło, wymieszaj.
9. Do karmelowej masy dodaj jabłka, ekstrakt z wanilii i smaż przez chwilę, mieszając aż do momentu, kiedy jabłka lekko się rozpadną.
10. Skrobię ziemniaczaną rozpuść w kilku łyżkach wody i dodaj do jabłek.
11. Wymieszaj i wystudź.
12. Formę do tarty wysmaruj masłem i oprósz mąką.
13. Schłodzone ciasto podziel na 2 części (w proporcji 60 proc. do 40 proc.).
14. Większą część ciasta rozwałkuj i wyłożyć nią dno i boki formy.
15. Na ciasto wyłożyć nadzienie jabłkowe.
16. Mniejszą część ciasta rozwałkuj i wytnij z niej paski, z których powstanie kratka na wierzchu ciasta.
16. Kratkę posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem.
17. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
18. Piecz ciasto przez 45-50 minut.
19. Wyjmij i wystudź.

łatwe ciasto na dzień mamy
Adobe Stock

Szarlotka na dzień mamy, fot. Adobe Stock

Pyszne ciasto na Dzień Mamy – z rabarbarem

Super prosty przepis na puszyste i pyszne ciasto na Dzień Mamy. Do przyrządzenia ekspresowo – wystarczy wymieszać kilka składników i już gotowe!

Składniki na ciasto na dzień mamy z rabarbarem:

  • 350 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju lub oliwy
  • 5 jajek
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 3-5 łodyg rabarbaru
  • blacha do pieczenia o wymiarach 18x28 cm

Przygotowanie ciasta z rabarbarem na Dzień Mamy:

1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Białka ubij na sztywno mikserem.
4. W trakcie ubijania białek stopniowo dodawaj do nich cukier.
5. Następnie dodaj żółtka.
6. Kontynuując miksowanie, dodaj olej.
7. Miksuj masę jeszcze minutę.
8. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
9. Delikatnie połącz składniki.
10. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
11. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój na 1 cm kawałki.
12. Wyłóż rabarbar na wierzch ciasta.
13. Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
14. Piecz ciasto 40-45 minut.
15. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika.
16. Po 15 minutach możesz wyjąć ciasto.

jakie ciasto na dzień mamy szarlotka
Adobe Stock

Ciasto z rabarbarem na dzień mamy, fot. Adobe Stock

Babeczki z bitą śmietaną i malinami na Dzień Mamy

Trudno o bardziej idealne trio – miękkie i wilgotne ciasto połączone z bitą śmietaną i wytrawnymi malinami – doskonały deser na Dzień Mamy! I bardzo prosty do zrobienia.

Składniki na babeczki z bitą śmietaną i malinami na Dzień Mamy:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 180 g kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1/3 szklanki oleju
  • 120 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g malin
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek soku malinowego
  • papilotki na muffiny

Przygotowanie ciasteczek na Dzień Mamy:

1. Jajka, cukier, śmietanę i olej połącz za pomocą trzepaczki.
2. Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
3. Wsyp suche składniki do masy z jajek, cukru i śmietany i delikatnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Nakładaj ciasto do 2/3 wysokości papilotek na muffiny.
5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
6. Piecz babeczki przez ok. 15 minut.
7. Po wyjęciu pozostaw ciastka do wystygnięcia.
8. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
9. Dodaj do śmietany sok malinowy i delikatnie wymieszaj.
10. Przełóż masę śmietanową do worka cukierniczego z końcówką.
11. Wyciśnij krem na każdą babeczkę.
12. Wierzch babeczek udekoruj malinami.

ciasteczka na dzień mamy
Adobe Stock

Babeczki z bitą śmietaną i malinami na dzień mamy, fot. Adobe Stock

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama