Chcesz tylko poczuć wyraźny smak, albo zjeść coś, co miło się kojarzy, np. z dzieciństwem a może nieświadomie uzupełnić niedobór ważnych witamin i minerałów. To co nosi błahą nazwę "zachcianki w ciąży", wcale nie jest błahostką.

Reklama

Skąd się biorą zachcianki pokarmowe?

Zachcianki pokarmowe pojawiają się zwykle na początku ciąży, kiedy przyszła mama skarży się również na dokuczliwe mdłości. Stąd szczególne upodobanie do potraw o wyrazistych smakach, np. kiszonych ogórków. Jedzenie ich może przytłumić nieprzyjemne objawy ciąży, ale ich nie usunie.Z badań wynika, że na poranne nudności nie cierpią kobiety, które mają odpowiedni poziom witamin, zwłaszcza witaminy B6. Zwykle stanowi ona składnik preparatów witaminowych dla ciężarnych. Jeśli lekarz ci go przepisze, zażywaj tabletki regularnie. Witaminę B6 zawierają również banany i produkty zbożowe, np. pełnoziarnisty chleb. Mdłości pomoże złagodzić imbir kandyzowany lub imbirowa herbatka, którą można zaparzyć, zalewając plasterki świeżego korzenia imbiru wrzątkiem i trzymając pod przykryciem 10 min. Świeży imbir utarty na tarce możesz dodawać jako przyprawę do sałatek lub potraw na ciepło (wrzucaj w ostatniej chwili).

Czy w ciąży można ulegać każdej zachciance?

Lody, mandarynki lub kiszone ogórki, nawet jedzone późną porą w łóżku nie powinny przynieść uszczerbku na zdrowiu, jednak w ciąży warto zachowywać we wszystkim umiar. Co innego zjeść dwie gałki lodów, a co innego litrowe pudełko, które wyziębi organizm i dostarczy za dużo cukru. Zakazane są wszelkie zachcianki, które wiążą się z piciem alkoholu. W ciąży nie powinno się wypijać nawet małej lampki wina czy odrobiny piwa. Z powodzeniem można ulegać pokusom żywieniowym, które są zgodne z zasadami zdrowej diety.

O czym właściwie świadczą ciążowe zachcianki?

Niektóre dziwne upodobania, jak np. chęć zjedzenia węgla czy kredy, mogą świadczyć o niedoborach składników odżywczych. Warto powiedzieć o tym szczególnym apetycie na rzeczy niejadalne lekarzowi. Prawdopodobnie konieczne jest zrobienie dokładnych badań krwi i zażywanie odpowiedniego preparatu witaminowo-mineralnego.

Reklama

Obejrzyj film i posłuchaj dr hab. Małgorzaty Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW, ekspertki Farmio, która opowiada, dlaczego warto jeść skorupki jaj w ciąży.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama