Czy można jeść migdały w ciąży?
Migdały zawierają sporo cennych składników odżywczych, których nie powinna odmawiać sobie przyszła mama. To jedna z tych przekąsek, po które warto sięgać w czasie ciąży – i wyjdzie to tylko na zdrowie!
- Adrianna Trusiuk
Migdały odznaczają się niesamowicie intensywnym aromatem i niepodrabialnym smakiem. Słodka odmiana stanowi bazę wielu deserów (np. marcepanu), a gorzka znana jest jako ekstrakt z migdałów, szeroko wykorzystywany w cukiernictwie (jako aromat). Wiele ciężarnych zastanawia się, czy można jeść w ciąży migdały, a jeśli tak – ile i w jaki sposób?
Czy w ciąży można jeść migdały?
Tak. O ile ciężarna nie ma alergii, jedzenie migdałów w ciąży jest dozwolone.
Ile migdałów można jeść w ciąży? Zaleca się, aby nie przekraczać 30 gramów dziennie (to około 20 sztuk).
Właściwości migdałów w ciąży – na co pomagają?
Migdały mają bardzo wysoką zawartość kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju ciąży i płodu. Ponadto, dzięki swoim właściwościom zobojętniającym kwas żołądkowy, stanowią doskonałe remedium na zgagę i nudności, które bardzo często dotykają ciężarne.
Migdały, jak większość nasion i orzechów, są wysokokaloryczne, ale zawierają wiele cennych składników dla mamy i dziecka:
- to prawdziwa skarbnica wapnia, który wpływa na prawidłowy rozwój kości, a także minerałów takich jak cynk, potas i fosfor;
- dodatkowo zawierają one dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych wspierających rozwój mózgu;
- dzięki wysokiej zawartości witaminy E stanowią źródło antyoksydantów, które pomagają zwalczyć wolne rodniki w organizmie i zapobiec rozwojowi poważnych chorób;
- olej migdałowy to źródło kwasów omega-9 i witaminy E, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku płodu.
Jak jeść migdały w ciąży?
Najlepszą opcją dla ciężarnych będą świeże, niesmażone i nieprażone migdały spożyte po namoczeniu – jako przekąska albo dodatek do jogurtu, owsianki czy sałatki owocowej. Dzięki namoczeniu migdały będą bardziej miękkie i łatwiej będzie je strawić. Nie stracą na smaku ani na wartościach odżywczych, co ma miejsce po obróbce termicznej. Z migdałów moczonych minimum 12 godzin można zrobić domowe mleko migdałowe, które jest odżywcze i niezwykle smaczne.
Migdały mają zastosowanie nie tylko w dietetyce, ale również kosmetyce. Olejek ze słodkich migdałów jest bazą wielu kosmetyków pielęgnacyjnych zapobiegających powstawaniu rozstępów. Warto stosować go również w trakcie ciąży do masażu krocza – wzmacnia i napina on skórę, zabezpieczając ją przed pęknięciem podczas porodu.
Piszemy także o: