Reklama

Migdały odznaczają się niesamowicie intensywnym aromatem i niepodrabialnym smakiem. Słodka odmiana stanowi bazę wielu deserów (np. marcepanu), a gorzka znana jest jako ekstrakt z migdałów, szeroko wykorzystywany w cukiernictwie (jako aromat). Wiele ciężarnych zastanawia się, czy można jeść w ciąży migdały, a jeśli tak – ile i w jaki sposób?

Reklama

Czy w ciąży można jeść migdały?

Tak. O ile ciężarna nie ma alergii, jedzenie migdałów w ciąży jest dozwolone.

Ile migdałów można jeść w ciąży? Zaleca się, aby nie przekraczać 30 gramów dziennie (to około 20 sztuk).

Właściwości migdałów w ciąży – na co pomagają?

Migdały mają bardzo wysoką zawartość kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju ciąży i płodu. Ponadto, dzięki swoim właściwościom zobojętniającym kwas żołądkowy, stanowią doskonałe remedium na zgagę i nudności, które bardzo często dotykają ciężarne.

Migdały, jak większość nasion i orzechów, są wysokokaloryczne, ale zawierają wiele cennych składników dla mamy i dziecka:

  • to prawdziwa skarbnica wapnia, który wpływa na prawidłowy rozwój kości, a także minerałów takich jak cynk, potas i fosfor;
  • dodatkowo zawierają one dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych wspierających rozwój mózgu;
  • dzięki wysokiej zawartości witaminy E stanowią źródło antyoksydantów, które pomagają zwalczyć wolne rodniki w organizmie i zapobiec rozwojowi poważnych chorób;
  • olej migdałowy to źródło kwasów omega-9 i witaminy E, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju mózgu i wzroku płodu.

Jak jeść migdały w ciąży?

Najlepszą opcją dla ciężarnych będą świeże, niesmażone i nieprażone migdały spożyte po namoczeniu – jako przekąska albo dodatek do jogurtu, owsianki czy sałatki owocowej. Dzięki namoczeniu migdały będą bardziej miękkie i łatwiej będzie je strawić. Nie stracą na smaku ani na wartościach odżywczych, co ma miejsce po obróbce termicznej. Z migdałów moczonych minimum 12 godzin można zrobić domowe mleko migdałowe, które jest odżywcze i niezwykle smaczne.

Migdały mają zastosowanie nie tylko w dietetyce, ale również kosmetyce. Olejek ze słodkich migdałów jest bazą wielu kosmetyków pielęgnacyjnych zapobiegających powstawaniu rozstępów. Warto stosować go również w trakcie ciąży do masażu krocza – wzmacnia i napina on skórę, zabezpieczając ją przed pęknięciem podczas porodu.

Piszemy także o:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama