Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
orzechy w ciąży
Adobe Stock
Dieta w ciąży

Orzechy w ciąży – czy można je jeść, jakie i ile? Które są najzdrowsze?

Jeszcze do niedawna orzechy były na dietetycznej „czarnej liście” ciężarnych. Naukowcy jednak rozprawili się z mitem, który spędzał sen z powiek kobietom w ciąży. Dowiedz się, jakie orzechy warto spożywać w ciąży oraz w jakich ilościach.

Dawniej kobietom odradzano spożywanie orzechów w ciąży z uwagi na ryzyko wystąpienia alergii u dziecka. To jednak mit! Co więcej, zawarte w nich składniki odżywcze mogą przyczynić się do szybszego rozwoju mózgu u dzieci. Ile orzechów dziennie można zjadać w czasie ciąży?

Spis treści:

  1. Czy można jeść orzechy w ciąży?
  2. Jedzenie orzechów w ciąży – dlaczego warto je jeść?
  3. Jakie orzechy można jeść w ciąży i które są najzdrowsze?
  4. Ile orzechów dziennie należy jeść w ciąży?

Kawa w ciąży: czy można ją pić i czy jest bezpieczna? Skutki przyjmowania kofeiny w ciąży

Czy można jeść orzechy w ciąży?

Nie tylko można, a nawet trzeba! Ciąża to wyjątkowy czas dla organizmu kobiety. To właśnie wtedy znacznie zwiększa się zapotrzebowanie na wiele składników, witamin i minerałów. Zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta w ciąży ma realny wpływ na zdrowie i… inteligencję dziecka. Jedzenie orzechów w ciąży jest więc jak najbardziej wskazane.

W 2019 roku Institute for Global Health z Barcelony przeprowadził badanie na 2 tysiącach ciężarnych kobiet. Polegało ono na analizie wpływu diety na rozwój dziecka. Dzieci matek, które w czasie ciąży przynajmniej 3 razy w tygodniu spożywały orzechy, znacznie lepiej radziły sobie w testach weryfikujących umiejętności poznawcze w porównaniu do dzieci, których mamy nie jadały orzechów.

Przed laty odradzano ciężarnym jedzenie orzechów z uwagi na ryzyko wystąpienia alergii u dziecka. W 2015 roku bostońscy alergolodzy przeprowadzili badania na 8 tysiącach ciężarnych. Orzechy były stałym elementem diety badanych. Okazało się, że tylko 140 dzieci spośród 8 tysięcy miało uczulenie na orzechy. Alergolodzy potwierdzili, że jedzenie orzechów w ciąży nie ma wpływu na rozwój alergii na ten składnik w wieku dziecięcym.

Jedzenie orzechów w ciąży – dlaczego warto je jeść?

Orzechy są wartościowym źródłem białka, które jest niezbędne do prawidłowego rozwoju ciąży i zdrowia (a także dobrego samopoczucia) u ciężarnych. Oprócz wspomnianego białka orzechy to bogactwo składników odżywczych i witamin takich jak:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • cynk,
  • selen,
  • witaminy z grupy B, E i K.

Jakie orzechy można jeść w ciąży i które są najzdrowsze?

Prawidłowa odpowiedź to: wszystkie. Które orzechy są jednak najzdrowsze? W rankingu orzechów najlepiej wypadają orzechy włoskie, orzechy makadamia, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy brazylijskie i migdały. Równie dobrym wyborem dla ciężarnych będą też orzechy arachidowe, jednak warto wybrać te, które nie są prażone i nie zawierają ogromnej ilości soli (nadmiar soli jest niewskazany w ciąży – może podnieść ciśnienie oraz zatrzymuje wodę w organizmie, co prowadzi do opuchlizny).

Orzechy włoskie w ciąży

Nie bez powodu mówi się, że jedzenie orzechów włoskich wspiera pracę mózgu – to prawda. To właśnie one, spośród wszystkich orzechów, wyróżniają się najwyższą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych wspierających rozwój i pracę mózgu. Chronią one także przed rozwojem alergii. Oprócz kwasów tłuszczowych i białka orzechy włoskie zawierają wysoką ilość witaminy B i E. Najlepsze i najsmaczniejsze będą świeże orzechy włoskie. Nie należy pozbywać się skórki, która otacza orzechy, gdyż to właśnie ona ma największą ilość antyoksydantów.

Orzechy laskowe w ciąży

Na orzechach laskowych oparte jest najsłynniejsze czekoladowe smarowidło – Nutella. Jest pyszna, ale niezbyt zdrowa. W ciąży zdecydowanie lepiej sięgnąć po miazgę z orzechów laskowych z dodatkiem kakao i słodzika albo po czyste masło z orzechów laskowych. Dlaczego warto włączyć je do diety?

Orzechy laskowe są fantastycznym źródłem kwasu foliowego niezbędnego do prawidłowego rozwoju ciąży, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych wspierających rozwój mózgu u płodu. To jednak nie wszystko. Orzechy laskowe zawierają wysoką zawartość błonnika, który wspomaga prawidłową pracę jelit i zapobiega zaparciom. Ponadto wyróżniają się wysoką zawartością witamin B, E i K, selenu, żelaza, magnezu, potasu i  miedzi.

Orzechy brazylijskie, makadamia i ziemne w ciąży

Orzechy brazylijskie to źródło magnezu, fosforu i potasu, który pomaga utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia. To także skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają ważną rolę w prawidłowym przebiegu ciąży – wpływają one na długość ciąży i jej prawidłowy przebieg. Orzechy makadamia, mimo wysokiej zawartości tłuszczu (to właśnie z nich powstaje znany i ceniony olej makadamia) wyróżniają się naprawdę niską zawartością węglowodanów. Pozwalają na prawidłowe utrzymanie poziomu glukozy, dlatego będą doskonałym rozwiązaniem dla diabetyków. Orzechy ziemne, których zjadanie w ciąży wzbudzało niegdyś wątpliwości (związane jest to z mitem o właściwościach alergizujących dziecko), zawierają mnóstwo białka, a także wysoką ilość potasu, magnezu, żelaza i witamin z grupy B.

Pistacje i nerkowce

Pistacje zawierają wysoką ilość kwasu omega-9, wspierającego układ immunologiczny i nerwowy. Pistacje w ciąży najlepiej zjadać niesolone, gdyż nadmiar soli w diecie ciężarnej prowadzi do obrzęków i wzrostu ciśnienia krwi, na które w tym stanie trzeba wyjątkowo uważać. Nerkowce z kolei zawierają wysoką ilość kwasów omega-3, które wspierają rozwój mózgu u płodu. Oprócz tego w nerkowcach znajdują się witaminy z grupy B, witamina C, witamina E oraz wapń, fosfor, magnez i potas. 

Ile orzechów dziennie należy jeść w ciąży?

Zdania są podzielone – Amerykańska Agencja ds. Żywności zaleca spożywanie do 42 g wybranych orzechów dziennie. Polski Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie 30 g orzechów, co równa się jednej niewielkiej garstce.

Orzechy, choć zdrowe, pożywne i pozytywnie oddziałujące na mamę i dziecko, mają naprawdę dużo kalorii. Mimo tego, że dieta w ciąży powinna być bogata w wiele składników odżywczych, warto brać pod uwagę kaloryczność spożywanych posiłków. Nadmierne przybieranie na wadze w czasie ciąży może być problemem – a jedzenie orzechów w nadmiarze może się do tego przyczynić.

Zobacz też:

dziewczynka je masło orzechowe
Adobe Stock
Żywienie
Masło orzechowe – czy jest zdrowe dla dzieci, kalorie, jak jeść
Masło orzechowe, choć dość kaloryczne, jest też bardzo zdrowe. A co najlepsze, mogą je jeść nawet całkiem małe dzieci. Wcale nie trzeba się bać alergii.

Masło orzechowe jest bardzo popularne zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, na stałe gości niemal w każdym amerykańskim domu. Zresztą właśnie w Ameryce zostało wymyślone w XIX wieku. Początkowo było wykorzystywane jako lekarstwo, dziś jest nawet składnikiem diet... odchudzających. Masło orzechowe – ile ma kalorii Masło z orzeszków ziemnych jest bardzo kaloryczne – 100 g to aż 588 kcal. W jednej łyżeczce, która waży ok. 10 g, jest mniej więcej 60 kcal. Żeby je spalić potrzeba ok. 10 minut marszobiegu lub 25 minut prasowania. Z drugiej strony naprawdę nie sposób zjeść go dużo – nie da się na raz pochłonąć choćby połowy słoika. Sporą kaloryczność masła orzechowego równoważy też to, że mimo dużej zawartości tłuszczu jest bogate w mnóstwo cennych dla zdrowia składników. Czy masło orzechowe jest zdrowe? Masło orzechowe jest zdrowe i to bardzo! Przede wszystkim jest źródłem dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych , które obniżają poziom cholesterolu we krwi, przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i zawałów. Takie tłuszcze są też niezbędne w diecie małych dzieci. Masło orzechowe zawiera również witaminy, m.in. z grupy B, w tym kwas foliowy (ważne dla kobiet w ciąży!) i niacynę (odpowiada za pracę mózgu, przemiana materii), witaminę A (wpływa na prawidłowy rozwój wzroku i kości), E (odpowiada za prawidłowe pracę układu krążenia i metabolizm). Jest też źródłem białka roślinnego i błonnika pokarmowego. Jak jeść masło orzechowe? W Stanach masło orzechowe jest zwykle wykorzystywane do przygotowywania śniadań i deserów – smaruje się nim tosty czy kanapki (ulubione danie Elvisa Presleya, czyli kanapka z masłem orzechowym, bekonem i bananem – zresztą nazwana Kanapką Elvis).  Masło orzechowe świetnie pasuje do: kanapek, tostów naleśników, gofrów do mięsa, np. kurczaka, jako...

Dzwonki z łososia, łosoś, omega-3, sałata
Fotolia
Dieta w ciąży
Kwasy tłuszczowe omega-3 – gdzie jest ich najwięcej?
Dlaczego kwasy omega-3 są tak ważne dla kobiet w ciąży i ich nienarodzonych dzieci? Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3? W jakich produktach jest najwięcej kwasów omega-3?

Dzieci kobiet, które uzupełniały w czasie ciąży dietę w kwasy omega-3 cechują się wyższym poziomem inteligencji, lepszą koncentracją i pamięcią, są też sprawniejsze ruchowo niż ich rówieśnicy, którzy nie otrzymywali kwasów omega-3 w życiu płodowym . Ile kwasów omega-3 powinna dziennie spożywać kobieta? Kwasy omega-3 są potrzebne do budowy nowych tkanek, zarówno u przyszłej mamy, jak i jej nienarodzonego dziecka. Ponieważ nie mogą być one syntetyzowane w organizmie człowieka, muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Dzienne zapotrzebowanie na te kwasy to 200-300 mg (według Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego). Jednak w przypadku kobiet, których dieta jest uboga w te związki, konieczna jest suplementacja diety na poziomie 400-600 mg dziennie. Ważne! Szczególnie duże zapotrzebowanie na kwasy omega-3 występuje w III trymestrze ciąży . Wiąże się to z intensywnym rozwojem układu nerwowego u dziecka. Zobacz także: 7-dniowy jadłospis w ciąży Po co nam są kwasy omega-3? Wielonienasycony kwas tłuszczowy omega-3 – kwas dokozaheksaenowy (DHA)  jest głównym materiałem budulcowym mózgu (kora mózgu w 60% składa się z kwasów DHA ). Kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiają ukrwienie mózgu i usprawniają przepływ bodźców nerwowych między substancją szarą i białą. Związek ten korzystnie wpływa też na rozwój siatkówki oka dziecka, a także na prawidłowy przebieg ciąży .  U kobiet, które spożywają odpowiednie ilości tych kwasów, rzadziej występuje stan przedrzucawkowy, przedwczesny poród i depresja poporodowa , zmniejsza się także ryzyko niskiej masy urodzeniowej dziecka oraz rozwoju alergii u dzieci w wieku późniejszym. Kwasy omega-3 zwiększają też odporność organizmu matki i dziecka. Przeciwdziałają arytmii, mają zdolność rozrzedzania krwi i uniemożliwiają przyklejanie się krwinek do...

Ser pleśniowy w ciąży
Adobe Stock
Dieta w ciąży
Ser pleśniowy w ciąży: czy to jest dobry pomysł?
Jak to właściwie jest z tymi serami pleśniowymi w ciąży? Jedni przed nimi przestrzegają, inni zachęcają do jedzenia. Wyjaśniamy, dlaczego przyszła mama nie powinna ich jeść, i to nawet tych z mleka pasteryzowanego.

Sery pleśniowe mogą być produkowane z mleka pasteryzowanego lub nie. I dużo się mówi o tym, że to właśnie tych z mleka niepasteryzowanego nie można jeść w ciąży. Okazuje się jednak, że sposób produkcji sera nie jest jedynym wyznacznikiem. Dlaczego sery pleśniowe (także te z mleka pasteryzowanego) mogą być zagrożeniem dla ciężarnej? Sprawdź, jakie sery przyszła mama może jeść bez obaw. Czy w ciąży można jeść sery pleśniowe? Serów pleśniowych nie zaleca się ciężarnym, ponieważ mogą być źródłem zakażenia bakterią listeria monocytogenes . Wywołana przez nią listerioza w ciąży może mieć groźne skutki i dla mamy, i dla dziecka. Do serów pleśniowych należą: sery dojrzewające (z białą skórką) – np. brie, camembert; ser kozi – np. chevre; sery z niebieską pleśnią – np. gorgonzola, roquefort. Sery z niepasteryzowanego mleka bezwzględnie znajdują się na liście produktów zakazanych w ciąży . Co do serów pleśniowych z mleka pasteryzowanego sprawa jest mniej jednoznaczna – bakterie listerii giną w wysokiej temperaturze, więc teoretycznie sery produkowane z mleka pasteryzowanego (ogrzewanego do temperatury 70–100°C) powinny być bezpieczne dla ciężarnych. Chociaż sery pleśniowe pasteryzowane  mogą wydawać się bezpieczne , charakteryzuje je duża wilgotność. Z tego powodu w trakcie przechowywania są podatne na rozwinięcie się w nich niepożądanej, potencjalnie niebezpiecznej flory bakteryjnej. Z tego powodu lepiej ich unikać – mówi dietetyczka Paulina Barros. Czy można jeść smażony ser pleśniowy w ciąży? By zmniejszyć ryzyko, w ciąży można jeść ser pleśniowy wyłącznie po obróbce termicznej. Możemy zapiec go w zapiekance czy na tarcie, usmażyć czy grillować. Poddanie sera pleśniowego działaniu wysokiej temperatury sprawia, że nie jest dla nas...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
kiedy wakacje
Aktualności
Kiedy wakacje w 2023 roku – początek i zakończenie, jak planować letni wypoczynek?
Ewa Janczak-Cwil
Opieka nad żoną po porodzie
Prawo i finanse
Opieka nad żoną po porodzie 2023: kto ma prawo do zwolnienia i na jak długo?
Joanna Biegaj
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak