
Jagody (nazywane w niektórych regionach Polski również borówkami) warto jeść w okresie ciąży ze względu na ich walory odżywcze i prozdrowotne. Ponieważ są to owoce leśne, włączenie ich do swojej diety może wiązać się z pewnym zagrożeniem dla zdrowia. Chodzi o możliwość skażenia owoców jagodowych jajami pasożyta – tasiemca bąblowca. Są jednak sposoby, które pozwalają to ryzyko ograniczyć lub całkiem wyeliminować. Zastosowanie ich sprawia, że jedzenie deserów z jagodami, picie soku lub sięganie po takie dania jak pierogi z jagodami będzie stuprocentowo bezpieczne w ciąży.
Spis treści:
- Czy można jeść jagody w ciąży?
- Borówki leśne w ciąży – czy mycie wystarcza?
- Jagody leśne – właściwości
Czy można jeść jagody w ciąży?
Jedzenie jagód jest zalecane w okresie ciąży ze względu na dobroczynny wpływ tych owoców na zdrowie i samopoczucie ciężarnej. Zawarte w czarnych jagodach antocyjany uszczelniają i poprawiają elastyczność ścian naczyń krwionośnych. Usprawniają tym samym przepływ krwi, a przez to zapobiegają ciążowym obrzękom oraz pojawieniu się nadciśnienia.
Czarnym borówkom przypisuje się działanie lecznicze w infekcjach przewodu pokarmowego. Jagody zawierają antocyjany i garbniki, które działają jak antybiotyk – niszczą bakterie chorobotwórcze w przewodzie pokarmowym, nawet te odporne na antybiotyki. Jagody na biegunkę to bardzo dobre rozwiązanie dla kobiet w ciąży, które nie powinny przyjmować żadnych leków bez konsultacji z lekarzem.
Trzeba natomiast podkreślić, że jedzenie surowych jagód niesie ze sobą pewne ryzyko. Chodzi o możliwość zakażenia chorobą zwaną bąblowicą. Na jagodach mogą znajdować się jaja tasiemca, który wywołuje bąblowicę. Czarne jagody można i należy jeść w ciąży, ale najlepiej jeśli owoce są poddane działaniu temperatury powyżej 60 stopni. Ciężarna bez obaw może jeść wszystkie rodzaje przetworów z jagód – dżemy, kompoty, wypieki, a także pierogi z jagodami i zupę jagodową.
Borówki leśne w ciąży – czy mycie wystarcza?
Mycie zmniejsza ryzyko zarażenia bąblowcem, ale nie redukuje go do zera – chyba że jagody będą myte bardzo gorącą wodą. Warto wiedzieć, że mrożenie jagód także nie likwiduje jaj tasiemca bąblowca, gdyż są one w stanie przetrwać do temperatury minus 30 stopni C.
Jagody leśne – właściwości
Jagody to skarbnica cennych dla zdrowia składników. Zawierają:
- witaminy: C, A, B, PP,
- minerały : selen, miedź, cynk i mangan,
- błonnik, który usuwa z układu pokarmowego cholesterol, toksyny i kwasy żółciowe,
- fitoestrogeny – hormony roślinne, powstrzymujące enzymy odpowiedzialne za powstawanie nowotworów hormonozależnych (np. wątroby, czy tarczycy),
- kwasy foliowy i elagowy, działają podobnie do fitoestrogenów,
- antyoksydanty – zwalczają wolne rodniki, które sprzyjają procesom starzenia i nowotworom,
- glukokininy – wspomagające działanie insuliny,
- garbniki – pomagają uszczelniać błonę śluzową żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii.
Wyciągi z jagód mają działanie przeciwbólowe i uspokajające. Zaleca się je np. górnikom, gdyż wspomagają prawidłowe działanie płuc i zapobiegają rozwojowi pylicy. Redukują poziom złego cholesterolu (LDL). Zapobiegają przywieraniu chorobotwórczych bakterii do ścian pęcherza moczowego, działając przeciwzapalnie na drogi moczowe.
Przeczytaj też: