Żurawina w ciąży: czy można ją spożywać i czy pomaga na pęcherz?
Żurawina jest naturalnym antybiotykiem bogatym w witaminy i minerały, a także środkiem wspomagającym leczenie zapalenia pęcherza. Jednak czy jest dozwolona w ciąży? A jeśli tak – w jakiej formie: suszonej, herbatki żurawinowej czy może kapsułek? Sprawdź, czy można spożywać żurawinę w ciąży.
Żurawina jest składnikiem wielu suplementów wspomagających funkcjonowanie dróg moczowych, a to tylko jedna z jej drogocennych właściwości. Można spożywać ją w formie suszonych owoców oraz herbat i soków żurawinowych, a także dostępnych w aptekach kapsułek. Ciężarne, które mają problemy z pęcherzem, również mogą ją zażywać.
Czy można jeść żurawinę w ciąży?
Żurawina w ciąży nie jest zabroniona – nie istnieją żadne przeciwwskazania do jedzenia żurawiny ani picia herbat żurawinowych w czasie ciąży. Wręcz przeciwnie: ciężarne w tym czasie bardziej niż zwykle narażone są na zapalenie dróg moczowych – przyszłym mamom często dokucza zapalenie pęcherza. Z racji tego, że w ciąży należy ograniczyć przyjmowanie antybiotyków, i warto robić to tylko wtedy, gdy naprawdę jest taka potrzeba – świetnym rozwiązaniem są domowe sposoby na zapalenie pęcherza, a jednym z nich jest właśnie spożywanie żurawiny
Żurawina w ciąży: na co pomaga?
Pozytywny wpływ żurawiny na drogi moczowe można zaobserwować już po dwóch godzinach od jej spożycia. To korzystne działanie żurawiny utrzymuje się jeszcze przez ponad 10 godzin. Żurawina spożywana w ciąży pomaga też na inne dolegliwości, między innymi:
- polepsza odporność;
- leczy infekcje górnych dróg oddechowych;
- odkaża jamę ustną i gardło;
- działa dobroczynnie na układ pokarmowy;
- zapobiega powstawaniu płytki nazębnej i chorobom dziąseł;
- chroni przed anemią – ułatwia przyswajanie żelaza i wapnia;
- powstrzymuje tworzenie się zakrzepów.
Żurawina w ciąży – właściwości
Istnieje bardzo wiele korzyści płynących ze spożywania żurawiny. Poza leczeniem infekcji dróg moczowych żurawina ma także właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
Żurawina posiada także:
- duże ilości witamin A, E oraz C, a także sporo witamin z grupy B,
- potas,
- fosfor,
- jod,
- magnez,
- żelazo,
- sód,
- błonnik.
Żurawina w ciąży: sok, herbata czy kapsułki?
Żurawinę w ciąży można spożywać na kilka sposobów – między innymi pod postacią:
- świeżych owoców żurawiny – zawierają one najwięcej substancji odżywczych. Należy przechowywać je szczelnie zapakowane w lodówce;
- suszonej żurawiny – można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub ususzyć samodzielnie. Suszona żurawina zachowuje swoje właściwości nawet przez kilka lat. Zwróć uwagę, czy nie zawiera dodatku cukru albo oleju;
- żurawiny w kapsułkach – ten suplement diety można znaleźć w każdej aptece. Zawiera on składniki, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania dróg moczowych oraz ułatwiają usuwanie wody z organizmu;
- herbaty lub soku z żurawiny – z łatwością można je dostać w większości sklepów i aptek. Taki napój można także przygotować samodzielnie w domu, korzystając z naszego przepisu.
Przepis na sok z żurawiny
By samodzielnie przygotować sok z żurawiny, potrzebujesz:
- 1 kg owoców żurawiny,
- 1/2 kg cukru,
- 3 szklanki wody.
Owoce zalej 3 szklankami wody i gotuj na dużym ogniu do momentu, aż będą rozgotowane. Następnie całość przelej przez sito do odpowiedniego naczynia i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie sok z żurawiny przelej przez gazę, dodaj pół kilograma cukru i zagotuj. Ostudzony sok rozlej do butelek.
Ile pić soku z żurawiny w ciąży? Nie przeprowadzano badań, które pozwoliłyby określić, jaka ilość wypijanego soku z żurawiny jest dozwolona. Specjaliści są jednak zdania, że w czasie ciąży należy zachować zdrowy umiar. Jeśli masz wątpliwości, skonsultuj się z lekarzem prowadzącym ciążę lub dietetykiem, który pomoże ustalić bezpieczną dawkę żurawiny w ciąży.
Zobacz także: