
Niedawno poroniłam. Teraz znowu staram się o dziecko, boję się kolejnego poronienia. Chcę zrobić wszystko, by temu zapobiec. Znajoma powiedziała mi, że w takim wypadku ważne jest też dieta. Na co powinnam zwrócić uwagę? Ilona Na liście składników, które należy wprowadzić do diety, by zapobiec poronieniu, są m.in. bioflawonidy, minerały, zwłaszcza selen, magnez i cynk, a także witaminy – przede wszystkim z grupy B. Witamina B kontra poronienie Pomocne w utrzymaniu ciąży są witaminy z grupy B, a zwłaszcza witamina B6. Jej niedobór może prowadzić do wzrostu poziomu estrogenów i spadku poziomu progesteronu, a tym samym do poronienia. Jej bardzo dobrym źródłem są: mięso kurczaka marchewka jaja banany ziemniaki. Niestety, oprócz tych superporduktów konieczna jest także suplementacja witaminy B6. Potrzebne składniki mineralne Do poronienia może prowadzić też niedobór magnezu, cynku i selenu. Magnez do diety możemy wprowadzić m.in. z: kakao gorzką czekoladą kaszą gryczaną orzechami grochem rybami, zwłaszcza dorszem i makrelą. W cynk bogate są: ostrygi kiełki pszenicy nieoczyszczone produkty zbożowe mięso z indyka jajka. Selen znajdziemy m.in. w rybach, grzybach pomidorach. Uwaga! W suplementacji selen powinien być zawsze łączony z cynkiem. Suplementy i witaminy dla kobiet w ciąży - sprawdź opinie Dieta a poronienienie – bioflawonidy Ryzyko poronienia minimalizują także bioflawonidy. To substancje, które nadają zabarwienie roślinom, a przede wszystkim ich owocom. Występują m.in. w: w owocach (głównie czerwonych) warzywach (np. pomidorach, brokułach, papryce, sałacie) kaszy gryczanej roślinach strączkowych.