Jedzenie chipsów w ciąży to zły pomysł. Chipsy są bezwartościowe odżywczo. Co więcej – mogą wręcz zaszkodzić przyszłej mamie i dziecku. Ryzyko rośnie zwłaszcza, gdy ciężarna jada je zbyt często lub w dużych ilościach. Odczuwana przez niektóre przyszłe mamy ochota na chipsy w ciąży może wynikać ze zwiększonego zapotrzebowania kalorycznego. A chipsy dostarczają mnóstwa kalorii. Niestety poza kuszącym smakiem i kaloriami trudno znaleźć w nich cokolwiek, co wspierałoby rozwój dziecka i zdrowie przyszłej mamy.

Reklama

Chipsy w ciąży – dlaczego lepiej ich nie jeść?

Powodów, aby zrezygnować z jedzenia chipsów w ciąży, jest kilka. Oto one:

  • chipsy zawierają akrylamid, który zwiększa ryzyko nowotworów i może uszkadzać układ nerwowy płodu;
  • sól zawarta w chipsach zatrzymuje w organizmie ciężarnej wodę i sprzyja nadciśnieniu, które szkodzi ciąży;
  • w chipsach znajduje się tłuszcz utwardzony, który jest niezdrowy dla układu krążenia i sprzyja nadmiernemu tyciu.

Dieta w ciąży powinna opierać się na zdrowych przekąskach, nie na chipsach. Nadmiar chipsów może sprawić, że płód będzie źle odżywiony. Może to skutkować mniejszym obwodem głowy dziecka, niską wagą urodzeniową i uszkodzeniem układu nerwowego malucha.

Ochota na chipsy w ciąży – co robić?

Jeśli masz nieodpartą ochotę na chipsy w ciąży, zjedz dosłownie kilka sztuk, jeżeli nie jesteś w stanie całkiem z nich zrezygnować. Schrup je ze smakiem, ale nie sięgaj po więcej, aby nie zagłuszać nimi apetytu, który powinnaś zaspokoić zdrową żywnością.

Bardzo ważne jest też, aby sięgając po chipsy w ciąży, znać ich skład – im krótszy, tym lepiej. Choć żadne chipsy nie są zdrowe, można znaleźć takie, które będą lepsze od innych. Jeśli w składzie są sztuczne barwniki i konserwanty, nie jedz takich chipsów. Wybieraj te, które zawierają jak najmniej tłuszczu i soli. A najlepiej sięgnij po chrupiące i zdrowe przekąski: surowe warzywa, owoce i orzechy.

Zobacz także

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama