Wyniki
Laureaci
Chcę testować
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
czego nie jeść w ciąży
Farknot Architect/Adobe Stock
Dieta w ciąży

Czego nie jeść w ciąży? [LISTA PRODUKTÓW ZAKAZANYCH]

Lista z informacjami, czego nie jeść w ciąży, nie jest długa. Tym bardziej warto się z nią uważnie zapoznać. Uzupełniliśmy ją o napoje, których nie powinna pić ciężarna. Wymieniamy także produkty, które nie są zakazane, ale należy je ograniczać.

Zastanawiasz się, czego nie jeść w ciąży? I bardzo dobrze. Ciężarna powinna wiedzieć, z jakich produktów należy zrezygnować, ponieważ dieta w ciąży wpływa na rozwój i zdrowie płodu. Jeśli wcześniej nie zwracałaś uwagi na to, co trafia na twój talerz – czas to zmienić!

Spis treści:

Czy w ciąży można jeść majonez i sernik na zimno?

Czego nie wolno jeść w ciąży?

W diecie przyszłej mamy nie powinny znaleźć się konkretne produkty spożywcze. Ciężarna powinna też czytać etykiety, aby unikać nieodpowiednich dla niej składników i żywności wysokoprzetworzonej. Spożywanie niżej wymienionych pokarmów może uszkodzić płód lub zakłócić jego rozwój.

Surowe i niedogotowane jajka

Zjedzenie surowego jajka może skutkować zakażeniem się salmonellą lub toksoplazmozą. W obu przypadkach może dojść do poronienia, obumarcia płodu lub ciężkich powikłań neurologicznych. Ciężarna powinna jeść jajka po obróbce cieplnej, a wcześniej umyć skorupkę jajka przed gotowaniem. Jeśli skorupka pęknie w trakcie gotowania, masz pewność, że do białka nie dostaną się żadne zanieczyszczenia.

W ciąży unikaj też jedzenia jajka na miękko (może być gotowane zbyt krótko). Unikaj też produktów, do których dodaje się surowe jajko, np. kremów, a zwłaszcza tiramisu, domowej roboty majonezów, sosu bearnaise, sosu holenderskiego i innych dressingów, które zawierają surowe jaja. Nie jedz także Natomiast kogla-mogla. Więcej tutaj: Jakie jajka dla kobiet w ciąży i ile?

Wątróbka

Zawiera spore ilości retinolu (witamina A), a jego nadmiar może powodować ciężkie wady rozwojowe płodu. Jedzenie wątróbki w ciąży może też wpływać na stan zdrowia przyszłej mamy. To produkt, który zawiera spore ilości cholesterolu. Z uwagi na obecność w składzie wątróbki ciężarne powinny zrezygnować również z jedzenia pasztetów i tzw. wątrobianki (kiełbasy produkowanej z wątróbki).

Niepasteryzowane mleko i produkty z niego wytworzone

Spożywanie w ciąży niepasteryzowanego mleka i produktów z niego wytworzonych, takich jak sery pleśniowe i miękkie typu brie, może prowadzić do listeriozy. Bakterie listeria monocytogenes mogą znaleźć się także w serze feta, camembert czy oscypkach. Kobiety spodziewające się dziecka są około 20 razy bardziej podatne na listeriozę niż pozostali dorośli. Choroba może być przeniesiona do płodu przez łożysko (nawet jeśli u matki nie ma żadnych jej objawów) i spowodować poród przedwczesny, poronienie lub powikłania zdrowotne u maleństwa. Zatem oscypek w ciąży odpada.

Surowe mięso: befsztyk, stek, tatar,

Jedzenie surowego mięsa często bywa przyczyną zakażenia toksoplazmozą i listeriozą. Choroby te mogą spowodować wady rozwojowe lub (na wczesnym etapie ciąży) doprowadzić do poronienia. Dlatego nie jedz niedogotowanego, niedosmażonego mięsa, krwistych befsztyków, steków oraz dań i wędlin z surowego mięsa (np. tatar, salami, niektóre pasztety, surowe kiełbasy typu metka lub szynki parmeńskiej) Jeśli jednak jesteś miłośniczką tatara i innych tego typu dań, skorzystaj z propozycji wegetariańskich – takie dania smakiem naprawdę bardzo przypominają mięso.

Niektóre ryby i sushi

Ciężarna nie powinna jeść surowych ryb i owoców morza (mule, przegrzebki, ostrygi itp.). Sushi w ciąży nie jest zakazane, jeśli zawiera rybę poddaną obróbce termicznej lub jest to sushi wegetariańskie.

W przypadku ryb poddanych obróbce cieplnej (czyli pieczonych, gotowanych czy smażonych) również są pewne ograniczenia. Ze względu na możliwe skażenie metalami ciężkimi, w ciąży nie należy jeść: łososia, szczupaka, okonia pręgowanego, makreli, miecznika, rekina, płytecznika. Lepiej też zrezygnować z ryb wędzonych.

Produkty wędzone i grillowane

Wędzonki nie powinny być spożywane przez ciężarne. Jeśli były wędzone w niskiej temperaturze, niosą zagrożenie takie jak surowe mięso. Zawierają też niezdrowe pochodne dymu wędzarniczego. Kupne wędzonki mają dodatkowo w składzie konserwanty. Choć są bardziej bezpieczne dla ciężarnych mogą nasilać zgagę, wzdęcia i alergie. Ze względu na szkodliwe substancje z dymu, lepiej też unikać potraw grillowanych.

Słodziki

Nie zostały przebadane pod kątem działania na płód, więc ich stosowanie w ciąży może, choć nie musi, być ryzykowne. Lepiej z nich zrezygnować.

Niektóre zioła

Niektóre zioła w ciąży działają silniej niż leki. Unikaj mieszanek i herbatek ziołowych. Szczególnie niebezpieczny dla ciężarnej jest żeń-szeń, rozmaryn, tymianek (w dużych ilościach), chmiel i cząber, które szkodliwie działają na płód. Wystrzegaj się moczopędnej kruszyny i aloesu – mogą powodować odwodnienie i przekrwienie narządów w obrębie miednicy.

Niemyte owoce i warzywa

Na brudnych, niemytych warzywach lub owocach mogą znaleźć się oocyty Toxoplasma gondii. Zakażenie u ciężarnych przechodzi bezobjawowo, natomiast infekcja może prowadzić do poważnych powikłań neurologicznych u płodu: wodogłowia, opóźnionego rozwoju psychoruchowego, padaczki. Poza tym warto usunąć substancje chemiczne i konserwujące znajdujące się na warzywach lub owocach.

Nadpleśniałe produkty spożywcze

Zjedzenie nadpsutych produktów może zakończyć się zatruciem pokarmowym, a w konsekwencji odwodnieniem ciężarnej (i zmniejszeniem ilość wód płodowych, a to może poważnie zaszkodzić dziecku). Zjedzenie pleśni może wywołać mikotoksykozę oraz choroby wątroby, wrzody, krwawienia w jelitach, w a skrajnych przypadkach nawet śmierć.

Uwaga! Nie wystarczy odkroić kawałka, na którym zgaduje się pleśń. Toksyny znajdują się w całym produkcie, dlatego należy go wrzucić. Dlatego też unikaj świeżo wyciskanych soków lub soków niepasteryzowanych niewiadomego pochodzenia.

Leki i witaminy (bez konsultacji lekarskiej)

Suplementacja leków i witamin zawsze powinna być skonsultowana z lekarzem – przebieg każdej ciąży jest inny, przedawkowanie lub nieodpowiednie stosowanie leków może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Niewielkie ilości witaminy A (retinol) mają bardzo dobry wpływ na rozwój płodu. Jednak jej przedawkowanie może doprowadzić do wodogłowia lub zaburzeń układu krążenia. Dlatego też zaleca się ostrożność przy spożywaniu wątróbki, która jest naturalnym źródłem witaminy A. Przedawkowanie witaminy D również może być niebezpieczne dla płodu.

Czego nie wolno pić w ciąży?

Kolorowe napoje gazowane (w tym energetyki)

Kolorowe napoje gazowane są niewskazane, ponieważ zawierają duże ilości cukru i sztucznych barwników oraz aromatów, a także kofeiny (cola, energetyki), która podnosi ciśnienie. Spożycie energetyków zwiększa ryzyko urodzenia martwego płodu.

Natomiast nie ma medycznych przeciwwskazań do picia np. wody gazowanej – często łagodzi mdłości, chociaż może być też przyczyną zgagi.

Alkohol

Zdecydowanie musisz o nim zapomnieć na 9 miesięcy lub dłużej, jeśli będziesz karmić piersią! Nawet bardzo niewielka ilość może zaszkodzić dziecku. Jeśli kobieta pije podczas ciąży alkohol, istnieje ryzyko wystąpienia FAS, czyli alkoholowego zespołu płodowego. FAS jest nieuleczalną chorobą, a przy tym najcięższą formą wad wrodzonych, somatycznych oraz neurologicznych wywołanych działaniem alkoholu na płód. Pamiętaj, nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży! Każda jego ilość stwarza ryzyko wystąpienia zaburzeń rozwojowych.

Jeśli zastanawiasz się, po jaki z napojów najlepiej sięgać, sprawdź, co pić w ciąży. Dowiesz się, czy herbata jest OK, jaki rodzaj wody poleca się ciężarnym i jaki napój złagodzi ciążowe mdłości.

Jakie produkty warto ograniczyć w ciąży?

Sól

Sól należy ograniczać, zwłaszcza w drugiej połowie ciąży. Jej nadmiar może zatrzymywać wodę w organizmie i powodować opuchliznę dłoni i nóg. Jeśli opuchlizna nie ustąpi po nocnym odpoczynku, powinnaś skontaktować się z lekarzem, a z diety szybko wyeliminować mocno dosalane produkty: śledzie, wędliny, konserwy, krakersy i oczywiście chipsy. To produkty, których i tak nie powinnaś jeść, bo są mocno przetworzone.

Pamiętaj, że sól znajduje się również w mieszankach przyprawowych, które możesz zastąpić suszonymi ziołami, np. bazylią, oregano lub majerankiem.

Słodycze (cukier)

Słodycze zawierają utwardzony tłuszcz cukierniczy, w którym są kwasy tłuszczowe trans. Mogą one niekorzystnie wpływać na rozwój dziecka – spowalniają przyrost masy jego ciała i zaburzają przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do budowy małego mózgu. Są też źródłem pustych kalorii.

Gdy w diecie będzie za dużo cukrów prostych, czyli ciastek, lodów, słodkich rogalików, pozbawisz swój organizm ważnych mikroelementów. Nadmierna ilość spożywanego cukru to także przyczyna powikłań, takich jak cukrzyca ciążowa, nawracające bakteryjne zapalenie pochwy, zatrucia żołądkowe.

Duże ilości mocnej kawy

Kawa nie jest zakazana – bez­piecz­na ilość to 200 mg ko­fe­iny dziennie, czyli 1-2 filiżanki. Większe ilości mogą przyczynić się do wypłukania z organizmu cennych witamin i minerałów. Duże ilości kawy w ciąży (powyżej 200 mg na dobę) mogą również sprzyjać poronieniu, a także małej masie dziecka po urodzeniu. Należy więc ograniczyć picie kawy oraz mocnej herbaty.

Kiełki

Kiełki za zdrową przekąską, która dostarcza wiele witamin i składników mineralnych. Jednak może się na nich znajdować pleśń.

Żywność wysoko przetworzona

Produkty spożywcze takie jak: koncentraty zup, konserwy, głęboko mrożone wyroby mięsne i warzywno-mięsne, chipsy, soki na bazie koncentratów zawierają znaczne ilości substancji dodatkowych (konserwantów, sztucznych barwników, aromatów). Wysoko przetworzona żywność nie jest pełnowartościowym posiłkiem, a częste spożywanie produktów niskiej jakości powoduje zubożenie wartości odżywczej diety.

Zobacz także:

kabanosy w ciąży
Artlana/Adobe Stock
Dieta w ciąży
Kabanosy w ciąży – czy można jeść, jakie wybierać?
Jedzenie kabanosów w ciąży nie jest zakazane. Ciężarna powinna jednak wiedzieć, że nie każdy rodzaj kabanosów jest zdrowy. W ciąży warto zwracać uwagę, czy kupowany produkt nie jest naszpikowany zbędnymi lub wręcz szkodliwymi substancjami. Sprawdź, jakie kabanosy jeść, jeśli spodziewasz się dziecka.

Jestem w ciąży, czy mogę zjeść kabanosa? Kabanos kabanosowi nierówny, jakiego kabanosa wybrać, jeśli spodziewam się dziecka? Czy kabanosy są zdrowe, czy ich jedzenie mi nie zaszkodzi? Nic dziwnego, że ciężarne zadają sobie takie pytania. Odpowiednie  dieta w ciąży  ma znaczenie dla przyszłego zdrowia dziecka. Kiełbasy, jak wiadomo, nie są produktem, który jakoś szczególnie polecają dietetycy. Czy zatem ciężarna, która ma wielką ochotę na kawałek dobrze obsuszonego kabanosa, musi odmówić sobie tej przyjemności? Czy kabanosy są niezdrowe? Na co zwracać uwagę, kupując kabanosy w ciąży? Odpowiadamy na najważniejsze pytania. Spis treści: Czy można jeść kabanosy w ciąży? Czy kabanosy są zdrowe? Kabanosy wędzone w ciąży – jeść czy nie? Kabanosy a toksoplazmoza Czy można jeść kabanosy w ciąży? Kabanosy są tradycyjną polską odmianą kiełbasek. Jedzone w rozsądnych ilościach, niewątpliwie są zdrową przekąską także w ciąży, pod warunkiem że są przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą . Dobry kabanos jest dużo zdrowszą przekąską niż inne popularne „pogryzacze”: czipsy, krakersy, słone paluszki itp. Nie należy się nimi objadać ze względu na nasycone tłuszcze zwierzęce i sporą zawartość soli. Dotyczy to zwłaszcza kobiet w ciąży, które mają podwyższone ciśnienie krwi. Kabanos ważący 45 g dostarcza ok 150 kalorii, 12 gramów białka, 11 gramów tłuszczu i ok 1.5 grama soli. Warto wiedzieć, jakie kabanosy wybierać, bo w sklepach znaleźć można nie tylko kabanosy najwyższej jakości.  Czy kabanosy są zdrowe? Kabanosy możemy oznaczać symbolem GTS, czyli gwarantowana tradycyjna specjalność. Ale uwaga: takie oznaczenie mogą otrzymać tylko kabanosy wyprodukowane zgodnie z tradycją! Ten symbol gwarantuje, że kabanosy są...

mozzarella w ciąży
grinchh/Adobe Stock
Zdrowie w ciąży
Mozzarella w ciąży – czy to dobry ser dla przyszłej mamy?
Mozzarella to delikatny ser niedojrzewający, który stanowi składnik niemal każdej pizzy, często jada się ją też w sałatkach z dodatkiem pomidorów lub bazylii. Mozzarella produkowana jest z mleka pasteryzowanego. To kluczowa informacja, bo oznacza, że mozzarella w ciąży jest dozwolona i bezpieczna.

Na rynku jest mnóstwo różnych serów, ale nie wszystkie są dozwolone w diecie ciężarnych. Wszystko przez ryzyko zakażenia listeriozą, które jest znaczące w przypadku jedzenia serów produkowanych z mleka niepasteryzowanego. Z tego powodu np. oscypek w ciąży nie jest wskazany. Sprawdzamy, czy ser mozzarella jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Czy przyszła mama bez obaw może zjeść pizzę, na której znajduje się mozzarella? Czy można jeść mozzarellę w ciąży? Mozzarellę produkuje się z pasteryzowanego mleka. Oryginalna tradycyjna mozzarella powstaje z mleka bawolego, w sklepach najczęściej możemy kupić ser z mleka krowiego. Pasteryzacja, której mleko poddawane jest przed produkcją sera mozzarella powoduje, że usuwane są z niego groźne bakterie, które mogłyby przyczynić się do zakażenia dziecka. Dla płodu bardzo niebezpieczne jest zakażenie bakteriami Listeria monocytogenes , które mogą przyczynić się do przedwczesnego porodu, poronienia, urodzenia martwego lub ciężko chorego dziecka. Śmiertelność wśród noworodków zakażonych tą bakterią wynosi nawet 80 procent. Z tego względu ciężarne powinny między innymi unikać wszystkich produktów przygotowywanych z niepasteryzowanego mleka (czytaj też:  Jak uniknąć zakażenia listeriozą?) . Na szczęście mozzarella do nich nie należy. Kobiety, które spodziewają się dziecka, mogą jeść ją bez obaw. Ser mozzarella w ciąży najlepiej smakuje w sałatce caprese – z pomidorami, bazylią i oliwą. Pyszna jest też mozzarella na pizzy – w ciąży także można ją jadać, zwłaszcza jeśli przygotowana jest w domu lub dobrej włoskiej restauracji. Sery bezpieczne do jedzenia w ciąży to sery pasteryzowane: serek wiejski twarożek mozzarella feta ricotta halloumi twarde sery żółte. Sery zakazane w ciąży: miękkie sery z białą skórką – brie, camembert, dojrzewające kozie sery...

czy można pić piwo bezalkoholowe w ciąży
Zdrowie w ciąży
Piwo bezalkoholowe w ciąży – dlaczego nie można go pić?
To mit, że kobieta w ciąży może pić piwo bezalkoholowe i tzw. piwo zero procent. Mimo mylącej nazwy napoje tego typu zawierają (lub mogą zawierać) alkohol. To właśnie z tego względu picie piwa bezalkoholowego może być niebezpieczne dla mającego się urodzić dziecka.

Poza najsłynniejszym Karmi w sklepach dostępnych jest wiele innych piw określanych jako piwa bezalkoholowe lub piwa „zero procent”. Ciężarne spodziewają się, że wybierając je, zaspokoją ochotę na tego typu napój, a jednocześnie nie zaszkodzą dziecku. Niestety jest to bardzo złudne myślenie. Piwo bezalkoholowe niesłusznie jest uznawane za bezpieczną alternatywę dla kobiety w ciąży. Dlaczego w ciąży nie można pić piwa bezalkoholowego? Nazwa piwo bezalkoholowe jego myląca, ponieważ piwo bezalkoholowe zawiera alkohol. Jak powszechnie wiadomo - kobieta w ciąży nie powinna pić alkoholu , nawet w minimalnej ilości. Alkohol przenika przez łożysko i jeśli pije go ciężarna, trafia również do organizmu dziecka. Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu w ciąży. Ze względu na jego szkodliwy wpływ na ciążę i rozwój dziecka przyszła mama powinna unikać alkoholu przez cały okres ciąży, a potem także w trakcie karmienia piersią.  Ciężarne niekiedy stykają się z informacjami, że mogą pić piwa bezalkoholowe tzw. „zero procent.”. Ze względu na ich odżywczy skład (i rzekomy brak alkoholu) sięgają po nie np. biegacze przed maratonem. Kobiety w ciąży powinny jednak również powstrzymać się przed piciem piwa „zero procent” . W tym wypadku nie można mieć pewności, czy zadeklarowana na etykiecie ilość alkoholu (lub jego brak) nie różni się od stanu faktycznego.  Ile alkoholu w piwie bezalkoholowym? Mianem piwa bezalkoholowego określa się napoje, które mają stężenie alkoholu do 0,5 proc. Zarówno piwo bezalkoholowe (o zawartości alkoholu do 0,5 proc.), jak i piwa tzw. „zero procent” w niektórych przypadkach mogą zawierać więcej alkoholu niż podano na etykiecie. Z badań prowadzonych przez naukowców z  The College of Family Physicians of Canada  wynika, że niektóre piwa...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Współpraca reklamowa
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
wierszyk o Mikołaju
Święta i uroczystości
Wierszyk o Mikołaju –​ krótkie, łatwe i śmieszne propozycje
Ewa Janczak-Cwil
Co na odporność dla dzieci
Zdrowie
Co na odporność dla dziecka – 6 skutecznych i sprawdzonych metod [oraz 3 produkty z apteki]
Joanna Biegaj
Adwent
Święta i uroczystości
Adwent: co to jest, kiedy się zaczyna i kończy? Zwyczaje i symbole adwentu
Luiza Słuszniak
ukraińskie imiona
Imiona
Ukraińskie imiona: męskie i żeńskie + tłumaczenie imion ukraińskich
Joanna Biegaj
Mikołajki życzenia
Święta i uroczystości
Życzenia na mikołajki 2022 – oryginalne i śmieszne wierszyki
Joanna Biegaj
Co to są roraty?
Święta i uroczystości
Roraty: co to za msza? Kiedy są odprawiane i jak wyglądają?
Luiza Słuszniak
witamina D
Zdrowie
Witamina D – korzyści, normy dla dzieci dzieci i dorosłych, źródła witaminy D
Małgorzata Wódz
sennik dziecko
Aktualności
Sennik: dziecko – znaczenie snów, w których pojawiają się dzieci
Joanna Biegaj
mleko z czosnkiem
Zdrowie
Mleko z czosnkiem – jak działa, na co pomaga, przepisy
Joanna Biegaj
Glukoza w moczu w ciąży
Zdrowie w ciąży
Glukoza w moczu w ciąży – co oznacza, jakie objawy jej towarzyszą?
Ewa Janczak-Cwil
Zabawy mikołajkowe
Święta i uroczystości
Zabawy na mikołajki: gry, konkursy, zabawy ruchowe i inne pomysły mikołajkowe
Joanna Biegaj
Jak wzmocnić odporność?
Zdrowie
Naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu u dziecka: zakwas, oxymel, miód i inne
Adrianna Trusiuk
zasiłki dla samotnej matki
Prawo i finanse
Zasiłki dla samotnej matki –​ co przysługuje? Świadczenia, dodatki, zasiłek z MOPS
Małgorzata Wódz
masa solna przepis i ozdoby z masy solnej
Gry i zabawy
Masa solna – jak zrobić idealną masę solną krok po kroku [PRZEPIS]
Magdalena Drab
dekoracje świąteczne, śnieżynka
Święta i uroczystości
Śnieżynki z papieru – 7 wzorów do wycinania
Agnieszka Szumigaj
Wierszyki świąteczne
Święta i uroczystości
Wierszyki świąteczne: krótkie, śmieszne, dla dzieci, życzenia SMS
Milena Oszczepalińska
gorączka u dziecka
Pielęgnacja
Przegrzanie dziecka: objawy, co zrobić, gdy dziecko jest przegrzane
Małgorzata Wódz
list do Mikołaja
Święta i uroczystości
List do św. Mikołaja – 8 wzorów do druku
Magdalena Drab
Tran dla dziecka
Żywienie
Tran dla dziecka –​ jaki wybrać, od kiedy i ile podawać? Wyjaśnia pediatra
Małgorzata Wódz
jak ubierać niemowlę jesienią
Pielęgnacja
Jak ubierać niemowlę jesienią – co założyć dziecku na spacer i w domu?
Joanna Biegaj