Dieta kobiety ciężarnej i karmiącej piersią to – zdaniem dietetyka – prawidłowo zbilansowana dieta.
– Jeśli tylko kobieta w ciąży nie cierpi na żadne schorzenia, nie ma żadnych nietolerancji pokarmowych, ani alergii, to nie ma powodu by stosowała jakąkolwiek dietę – mówi dr inż. Danuta Gajewska, prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki w Warszawie.

Reklama

Zbilansowana dieta ciężarnej, czyli jaka?

Zdaniem dietetyka wystarczy, że dieta kobiety w ciąży będzie odpowiednio zbilansowana.
– Musi to być dieta, która zawiera wszystkie produkty z określonych grup – podpowiada dietetyk. – Oczywiście są produkty, których ciężarne powinny unikać, bo są niebezpieczne w tym stanie, ale wystarczy wyeliminować je ze swojego jadłospisu i to wystarczy.

których".---#---Produkty, o których---#---Produkty o których">Produkty o których mówi dietetyk to:

  • produkty z niepasteryzowanego mleka
  • surowe mięso
  • świeże owoce morza, niepoddane obróbce termicznej
  • produkty zawierające w swym składzie kofeinę i alkohol.

A co z alergizującymi owocami?

Owoce sezonowe nie są przeciwskazaniem w żywieniu ani kobiet ciężarnych, ani kobiet karmiących.
– Natomiast trzeba pamiętać, że są produkty, jak na przykład truskawki, które zawierają dużą ilość histaminoliberatorów, które sprawiają, że w połączeniu z innymi produktami mogą powodować jakieś nietolerancje pokarmowe, czy objawy alergii – uważa dr inż. Danuta Gajewska, prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki. – Ale jeśli są konsumowane z umiarem, to nie powinny stanowić problemu zdrowotnego.

Polecamy:

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama