dieta w ciąży
Fotolia
Dieta w ciąży

Obalamy mity dotyczące diety w ciąży

W ciąży trzeba jeść za dwoje, za to należy unikać surowych ryb i soli – co z tego jest prawdą, a co nie? Obalamy 10 najpopularniejszych mitów na temat diety w ciąży.

Kiedy na teście ciążowym zobaczysz upragnione dwie kreski, możesz być pewna jednego – czeka cię wiele zmian. Zmieni się zarówno twoje ciało, jak i twój sposób myślenia – odtąd będziesz troszczyć się już nie tylko o siebie, lecz także o tego małego człowieka, który rośnie pod twoim sercem. Ponieważ przez najbliższe 9 miesięcy maluszek może polegać tylko na tobie powinnaś zmienić także swoje przyzwyczajenia kulinarne. Dieta kobiet w ciąży obrosła wieloma mitami. Co z nich jest prawdą, a co można włożyć między bajki o diecie w ciąży?

1. W ciąży trzeba jeść za dwoje

MIT. Wśród kobiet w ciąży nadal pokutuje mit, że przyszła mama powinna jeść dwa razy więcej – za siebie i dziecko. To jednak nieprawda. W diecie w ciąży najważniejsza jest jakość, a nie ilość. Co z tego, że będziesz jeść kilkanaście obfitych posiłków dziennie, jeśli nie będą one dostarczały tobie i twojemu dziecku wszystkich niezbędnych substancji odżywczych? Ponadto nadwaga zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, nadciśnienie i choroby związane z układem krążenie, a to z pewnością nie jest zdrowe dla dziecka. Mitem jest też to, że kobieta, która więcej przytyła, urodzi większe dziecko – waga mamy nie przekłada się na masę urodzeniową dziecka. Pamiętaj, że w 2-3 trymestrze ciąży twoje zapotrzebowanie na kalorie zwiększa się o około 300 kalorii, a więc dziennie powinnaś dostarczać swojemu organizmowi ok. 2400 dobrych kalorii.

2. W ciąży nie można się odchudzać

PRAWDA. Wiele kobiet obawia się, że w ciąży straci swoja idealną figurę. Musisz jednak pamiętać, że przez najbliższe 9 miesięcy najważniejsze jest zdrowie twoje i twojego dziecka, dlatego w tym czasie nie wolno ci przechodzić na żadną specjalną dietę bez wyraźnego polecenia lekarza prowadzącego. Pamiętaj, że jeśli ty chodzisz głodna, twój maluszek też głoduje, a w dodatku nie otrzymuje wszystkich składników niezbędnych mu do prawidłowego rozwoju. Jeśli będziesz rozsądnie się odżywiać nie tylko zapewnisz wam obojgu wszystkie substancje odżywcze, lecz także nie przytyjesz wiele, a po ciąży łatwo zgubisz dodatkowe kilogramy.

3. Lampka wina do obiadu nie zaszkodzi

MIT. Każda ilość alkoholu jest szkodliwa dla dziecka i nie ma znaczenia, czy wypijesz małego drinka z przyjaciółmi czy lampkę wina dla uczczenia dobrej nowiny. Dlatego przez najbliższe 9 miesięcy toasty możesz wnosić pysznymi koktajlami z owoców, naturalnymi sokami lub wodą mineralną.

4. W ciąży można jeść wszystkie ryby i pod każdą postacią

MIT. Ryby, zwłaszcza te tłuste, są doskonałym źródłem kwasów Omega-3, który jest niezbędny w diecie ciężarnej, wpływa bowiem na prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Dlatego właśnie dań, w których główną rolę odgrywają ryby, nie powinno zabraknąć w menu przyszłej mamy. Ryba jednak rybie nierówna. Kobietom spodziewającym się dziecka szczególnie poleca się jedzenie ryb pochodzących z otwartych mórz i oceanów, a więc np. dorsza, makreli czy sielawy. Odradza się spożywanie dużych, drapieżnych ryb, które odżywiają się małymi rybami i skorupiakami i w ten sposób kumulują zanieczyszczenia, a także ryb słodkowodnych pochodzących z zanieczyszczonych akwenów. Nie bez znaczenie jest też sposób przygotowania ryby. Najlepsza będzie ta upieczona w piecu w folii albo ugotowana na parze – nie straci wtedy swoich wartości odżywczych. Należy natomiast unikać jedzenia surowych ryb i owoców morza, gdyż mogą one zawierać bakterie z gatunku Listeria monocytogenes, które są niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Na sushi lub tatara z łososia będziesz więc musiała poczekać do rozwiązania.

5. W ciąży należy zrezygnować z soli

MIT. Sól rzeczywiście nie cieszy się zbyt dobrą sławą, jednak wszystkie informacje dotyczące jej złego wpływu na nasz organizm dotyczą nadmiaru soli, a nie soli w ogóle. Nadmiar soli powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co może skutkować pojawieniem się obrzęków, nie jest także wskazana przy nadciśnieniu tętniczym krwi. Jednak gdy ciąża rozwija się prawidłowo, nie ma powodu, byś całkowicie rezygnowała. Pamiętaj, że sól kuchenna – podobnie jak ryby – zawiera jod, który jest niezwykle ważny w prawidłowym rozwoju dziecka. Dosalając potrawy miej jednak na uwadze, że mnóstwo produktów, np. wędliny, płatki śniadaniowe czy nawet chleb już zawierają sól, a jej dzienne zalecane spożycie wynosi 5 g dziennie, a więc zaledwie jedna płaska łyżeczka.

6. Przyszła mama powinna więcej pić

PRAWDA. Gdy jesteś w ciąży w każdym kolejnym miesiącu zwiększa się objętość twojej krwi – to jeden z głównym powodów, by zwiększyć ilość przyjmowanych płynów. Ponadto organizm człowieka, a więc także twojego dziecka, w ponad 70% składa się z wody, powinnaś więc dostarczyć mu ją w odpowiedniej ilości. Co najlepiej pić? Można sięgnąć po świeże soki lub herbatki owocowe, jednak nic tak dobrze nie nawodni organizmu jak woda. To ona najlepiej ugasi pragnienie, a dodatkowo dostarczy składników mineralnych, przyspieszy trawienie i pomoże oczyścić organizm z toksyn. Unikać należy natomiast dosładzanych soków, napojów gazowanych, czarnej mocnej herbaty, kawy i oczywiście alkoholu.

7. Nie trzeba suplementować kwasu foliowego, jeśli dieta jest zbilansowana

MIT. Zbilansowana i zdrowa dieta w ciąży jest oczywiście bardzo ważna, niestety nie możesz mieć pewności, że zapewni ci ona wystarczającą ilość wszystkich składników, których potrzebujecie ty i dziecko. Nawet jeśli w twojej diecie jest dużo warzyw takich jak brukselka, szpinak, brokuły czy szparagi, które są bogate w foliany, to w wyniku ich obróbki termicznej zostają dostarczone organizmowi w ograniczonej ilości. Nawet najlepsza dieta nie zapewni więc ci odpowiedniej dawki tych witamin, zwłaszcza teraz, w okresie wzmożonego zapotrzebowania na nie. Warto również wiedzieć, że jak dowodzą badania, co druga kobieta w Polsce niedostatecznie metabolizuje kwas foliowy, czyli może nie osiągać korzyści z jego przyjmowania. Dlatego zaleca się, aby kobiety planujące i będące w ciąży profilaktycznie przyjmowały preparat zawierający kwas foliowy oraz jego aktywną formę, czyli Metafolin®, zwany potocznie metafoliną, która jest przyswajalna przez wszystkie kobiety. Kiedy tylko dowiesz się, że spodziewasz się dziecka (a tak naprawdę dużo wcześniej, jeśli planujesz zajść w ciążę), zacznij przyjmować preparat zawierający aktywne foliany, np. Femibion.

8. Jeśli biorę suplementy, nie muszę dbać o dietę

MIT. Kobieta w ciąży powinna przyjmować suplementy diety, ponieważ nie wszystkie potrzebne składniki organizm jest w stanie wchłonąć z pożywienia. Tabletki, nawet te najlepsze, nie zastąpią jednak zbilansowanej diety! Pamiętaj, że do organizmu twojego dziecka przenikają wszystkie substancje, które przyjmujesz, również te nieodpowiednie. Jeśli zatem będziesz jadła niezdrowe produkty, np. typu fast food czy zawierające tłuszcze trans lub konserwanty, przyjmowanie suplementów niewiele pomoże.

9. Ciężarna powinna unikać jedzenia serów pleśniowych

PRAWDA, ale tylko w przypadku serów wyrabianych z mleka niepasteryzowanego. Takie mleko może bowiem zawierać listeria monocytogenes – bakterię, która wywołuję listeriozę. Ta choroba może być niebezpieczna zarówno dla mamy, jak i dla dziecka. Na opakowaniu produktów nabiałowych zawsze znajdziesz informację, z jakiego mleka zostały zrobione. Jeśli dany produkt został zrobiony z mleka pasteryzowanego, możesz włączyć go do swojego menu.

10. Zdrowa dieta ciężarnej to wyłącznie warzywa i owoce

MIT. Warzywa i owoce są oczywiście bardzo potrzebne przyszłej mamie, ponieważ znajduje się w nich wiele witamin i cennych substancji odżywczych, nie mogą jednak zdominować twojej diety. Jak zawsze grunt to zdrowy rozsądek i umiar. Jeśli do tej pory w ogóle lub prawie w ogóle nie jadłaś warzyw i owoców, czas najwyższy, żeby wprowadzić je do swojego menu. Jeśli jednak zawsze dbałaś o to, by jeść zdrowo, teraz też nie popadaj w skrajność. Pamiętaj, że tobie i twojemu dziecku potrzebne są wszystkie składniki odżywcze, a więc także białko, zawarte np. w rybach i mięsie czy zdrowe węglowodany, które znajdziesz w pełnoziarnistym pieczywie i makaronach.
 
FMB/2015/08/IR/46

Zdrowa dieta w ciąży: ginekolog radzi, co jeść, a czego unikać [WIDEO]

dieta w ciąży
Fotolia
Dieta w ciąży
Co jeść w ciąży: ważne zalecenia eksperta
Kobiety w ciąży wiedzą, jak się odżywiać, ale z tej wiedzy niewiele wynika. Rzadko zmieniają swoją dietę - okazuje się z badań Instytutu Żywności i Żywienia. Od ciebie zależy, czy kiedyś twoje dziecko nie będzie miało nadciśnienia, chorób serca i nowotworów - mówi dr Regina Wierzejska.

To prawda, że w ciąży kobieta nie powinna jeść dużo więcej niż przed ciążą? Tak. W I trymestrze w ogóle nie musi jeść więcej, jeśli chodzi o kalorie. Dopiero w II i III trymestrze powinna jeść dodatkowe 300-400 kcal dziennie. Nie mogą być to jednak byle jakie kalorie, tylko takie z produktów wartościowych, a więc zbożowych z pełnego ziarna , warzyw, owoców, mleka, chudego mięsa, ryb, roślin strączkowych. W ciąży bardzo rośnie zapotrzebowanie na witaminy z grupy B,  jod, witaminę D, żelazo, białko. Żeby to zapotrzebowanie pokryć i żeby spożycie kalorii nie wzrosło, w diecie kobiety w ciąży nie ma miejsca na produkty typu fast food, słodycze, napoje słodzone. Z naszych badań wynika, że 60 proc. kobiet w ciąży za dużo tyje. Nadmierny przyrost masy ciała to nie tylko to, że po porodzie nie wraca się do wagi tak szybko, jakby się chciało. To problem dla dziecka, bo rodzi się za duże. Czytaj też: Dieta na każdy trymestr ciąży (plus jadłospisy) To źle, jeśli noworodek jest duży? Źle. 80 proc. dzieci, które przychodzą na świat z wagą ponad 4 kg, to dzieci mam, które w ciąży przytyły za dużo. W ostatnich 20 latach w Europie średnia masa ciała noworodka wzrosła o 250 g. Dziś wiemy, że zarówno dzieci z niską masą ciała, ważące poniżej 2,5 kg, jak ważące powyżej 4 kg, mają większe ryzyko rozwinięcia w życiu dorosłym cukrzycy , nadciśnienia, otyłości, chorób serca. Jakie produkty są szczególnie zalecane kobietom w ciąży? Warzywa i owoce, mleko, orzechy, chude mięso, ryby, produkty zbożowe z pełnego ziarna, rośliny strączkowe, jak fasola, soczewica – to skarbnica białka, witamin z grupy B, składników mineralnych. Z żywieniowego punktu widzenia są zamiennikiem mięsa. Czytaj też: Dieta w ciąży na każdy miesiąc Wiele młodych kobiet jest dziś wegetariankami. Czy mięso jest konieczne w ciąży? W Polsce nie ma...

kobieta, ciąża, brzuszek, kuchnia, warzywa
Dieta w ciąży
Witaminowa dwunastka przyszłej mamy
Masz teraz kilka miesięcy na to, by dać swojemu dziecku najlepszy z możliwych start w życie. To nie są puste słowa!

Ciąża, to czas wielu zmian w życiu kobiety. Zmienia się nie tylko twoje ciało, podejście do świata, ale przede wszystkim powinien zmienić się twój jadłospis. Pamiętaj, że prowadząc zdrowy tryb życia i prawidłowo się odżywiając dbasz o zdrowie swojego maluszka. Zwłaszcza w tym okresie powinnaś szczególnie przyjrzeć się swojemu codziennemu menu. Nie powinno w nim zabraknąć owoców, warzyw, chudego mięsa, nabiału, tłustych ryb. Jeśli zaś jesteś wegetarianką powinnaś uzupełnić swoją dietę w białko pochodzenia roślinnego. W okresie ciąży wzrasta zapotrzebowanie na niektóre witaminy i minerały. Oto 12 składników pokarmowych, na które musisz zwrócić szczególną uwagę.    1. Kwas foliowy  Kwas foliowy powinien znaleźć się w twojej diecie na minimum trzy miesiące przed planowanym poczęciem. Przyjmowanie tej witaminy, chroni malca przed poważnymi wadami neurologicznymi, m.in. rozszczepem kręgosłupa i przepukliną oponowo-rdzeniową. Witamina ta jest niezbędna w czasie całej ciąży, ale szczególnie na jej początku, gdy trwa organogeneza, czyli kształtują się wszystkie narządy dziecka. Kwas foliowy jest też potrzebny również tobie, bo jego niedobory mogą powodować anemię. Potrzebujesz go, aż trzy razy więcej niż przed ciążą! Warto jeść: brokuły, brukselkę, szpinak, sałatę, natkę pietruszki, pomarańcze, banany, paprykę, morele, pestki dyni, słonecznika, migdały. Należy pamiętać, że gotowanie i smażenie niszczy kwas foliowy i im dłużej trwa – tym mniej go zostaje. Jeśli pewne produkty musimy gotować, to ugotujmy je na parze.  Uwaga: Ze względu na wrażliwość kwasu foliowego w trakcie obróbki jest to jedyna witamina, której przyjmowanie jest konieczne, co najmniej przez pierwsze 12 tygodni ciąży (0,4–1 mg dziennie, dokładną dawkę ustali ginekolog). Lekarz może też zalecić ci przyjmowanie kwasu foliowego, co powinno...

ryby w ciąży
Adobe Stock
Zdrowie w ciąży
Ryby w ciąży – jakie można jeść: wędzone, surowe, w puszce? [LISTA GATUNKÓW]
Ryby to bardzo ważny element diety w ciąży. Ale ryba rybie nierówna. Niektóre można jeść bez obaw, z innych trzeba koniecznie zrezygnować. O ile łosoś i makrela to tłuste ryby polecane ciężarnym (ale z pewnymi wyjątkami), o tyle tuńczyk i miecznik mogą być zanieczyszczone rtęcią i nie są wskazane do jedzenia przez przyszłe mamy. W ciąży nie wolno jeść niektórych ryb wędzonych i z puszki. Bezwzględnie należy także unikać surowych ryb. Oto krótki przewodnik dotyczący ryb w diecie ciężarnej.

Jedzenie ryb w czasie ciąży jest ważne dla zdrowia kobiety i jej dziecka. Nie należy z nich rezygnować. Ale teoria, że kobieta w ciąży może jeść wszystkie ryby pod każdą postacią, to mit! Najzdrowsze są tłuste ryby morskie, najlepiej – upieczone lub  ugotowane na parze. W ciąży świetnie sprawdzi się łosoś, pstrąg i makrela (z pewnymi wyjątkami), ale tuńczyk i miecznik mogą zawierać szkodliwą rtęć. Jeśli spodziewasz się dziecka, w twojej diecie nie powinny też znaleźć się ryby surowe i niektóre ryby wędzone.  Spis treści: Ryby w ciąży – dlaczego warto je jeść? Jakie ryby jeść w ciąży? Jakich ryb nie jeść w ciąży? Wędzone ryby w ciąży Surowe ryby w ciąży Ryby w puszce w ciąży Ryby w ciąży: dlaczego warto je jeść? Ryby to produkty o bardzo dużej wartości odżywczej, bogate w składniki kluczowe dla   rozwoju dziecka w trakcie ciąży, takie jak witamina D, jod i kwas DHA. Poza tym ryby, zwłaszcza morskie, zawierają witaminy z grupy B i prowitaminę A. Szczególnie cennym składnikiem mięsa ryb jest  kwas DHA , należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Jest on niezbędny w czasie ciąży. Jakie zapewnia korzyści? gwarantuje prawidłowy rozwój mózgu i siatkówki oka dziecka, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia porodu przedwczesnego, zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową. Dzieci matek, które w czasie ciąży dostarczały odpowiednią dawkę kwasu omega-3, mają mniejsze ryzyko rozwoju: porażenia mózgowego, ADHD, autyzmu, dysleksji. Badania pokazują także, że dzieci te lepiej wypadają w testach na inteligencję . Odpowiednia dawka kwasu DHA zmniejsza ryzyko chorób narządu wzroku i przyczynia się do poprawy ostrości widzenia u dzieci. Zmniejsza też występowanie reakcji alergicznych u maluchów....

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Partner
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Partner
Polecamy
Porady
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
ukraińskie imiona
Imiona
Ukraińskie imiona: męskie i żeńskie + tłumaczenie imion ukraińskich
Joanna Biegaj
cytaty na urodziny
Cytaty i przysłowia
Mądre i piękne cytaty na urodziny –​ 22 sentencje urodzinowe
Joanna Biegaj
Ile dać na Chrzest?
Święta i uroczystości
Ile wypada dać na chrzciny w 2022 roku? – kwoty dla rodziny, chrzestnych i gości
Luiza Słuszniak
gdzie nad morze z dzieckiem
new badge ranking small
Niemowlę
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Hanna Szczesiak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki (urlop na dziecko) – wszystko, co trzeba wiedzieć o nowym urlopie
Joanna Biegaj
pesel po 2000
Prawo i finanse
PESEL po 2000 - zasady jego ustalania
Agnieszka Majchrzak
hiszpańskie imiona
Imiona
Najczęściej nadawane hiszpańskie imiona - ich znaczenie oraz polskie odpowiedniki
Joanna Biegaj
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Urlop ojcowski
Prawo i finanse
Urlop ojcowski 2022: ile dni, ile płatny, wniosek, dokumenty
Magdalena Drab
przedmioty w 4 klasie
Aktualności
Jakie są przedmioty w 4 klasie szkoły podstawowej w roku szkolnym 2022/2023? [LISTA]
Ewa Janczak-Cwil
300 plus
Prawo i finanse
300 plus 2022 – dla kogo, kiedy składać wniosek?
Małgorzata Wódz
na komary dla niemowląt
Zdrowie
Co na komary dla niemowląt: co wolno stosować, czego unikać?
Ewa Janczak-Cwil
urwany kleszcz
Zdrowie
Urwany kleszcz: czy usuwać główkę kleszcza, gdy dojdzie do jej oderwania?
Ewa Janczak-Cwil
Bon turystyczn atrakcje dla dzieci
Czas wolny
Bon turystyczny – atrakcje dla dzieci, za które można płacić bonem
Ewa Janczak-Cwil
300 plus dla zerówki 2021
Aktualności
300 plus dla zerówki w 2022 roku – czy Dobry Start obejmuje sześciolatki?
Joanna Biegaj
rekrutacja do liceum
Wychowanie
Jak wygląda rekrutacja do liceum 2022/2023? Jak dostać się do dobrego liceum?
Joanna Biegaj