Ile powinnaś przybrać na wadze? Co możesz jeść, a czego unikać? Jak się odżywiać, by ominęły cię typowe ciążowe dolegliwości? Nasz specjalista, doc. dr hab. Ewa Dmoch-Gajzlerska, wyjaśnia najczęstsze wątpliwości przyszłych mam dotyczące odżywiania w ciąży. Tym samym obala mocno rozpowszechnione ciążowe mity o diecie w ciąży.

Reklama

Kobieta w ciąży powinna jeść „za dwoje".

Mit. Tę obowiązującą przed laty zasadę zastąpiła inna: należy jeść nie „za dwoje", ale „dla dwojga". Masa ciała matki nie przekłada się na rozmiary płodu. Kobiety, które przytyły w ciąży 20 kg i więcej, często rodzą dzieci małe i chude. W zależności od budowy ciężarna powinna przybrać na wadze od 10 do 15 kg. Przekroczenie 15 kg albo tygodniowy przybór masy sięgający 3 kg to sygnał, że należy porozmawiać z lekarzem o swoim sposobie odżywiania. Może to również świadczyć o złej przemianie materii.

Czytaj też: Zdrowe menu dla dwojga

Lepiej jeść często i mało niż spożywać trzy duże posiłki dziennie

Prawda. Jedzenie według zasady: mało i często, to doskonały sposób na uniknięcie wielu związanych z ciążą dolegliwości, takich jak zgaga, wzdęcia, zaparcia, odbijanie powietrza. Dlaczego tak się dzieje? Otóż w okresie ciąży, gdy powiększa się macica, inne narządy wewnętrzne nieco się przesuwają. Jelita wędrują ku górze, żołądek robi się mniejszy, zmienia się jego układ. Wiele towarzyszących ciąży nieprzyjemnych objawów to właśnie konsekwencja takich zmian. Jeśli kobieta nie zjada dużych posiłków, przewód pokarmowy lepiej sobie radzi z trawieniem.

Łykasz witaminy, nie musisz dbać o dietę

Mit. Witaminy i składniki mineralne, nawet podawane w postaci tabletek, nie są przez każdy organizm przyswajane w jednakowym stopniu. Zależy to głównie od sposobu odżywiania. Jeśli ciężarna dba o zdrową dietę, jej organizm gładko przyjmuje zawartość tabletki i wchłania to, czego potrzebuje mama i dziecko. W przypadku niewłaściwego żywienia preparat jest źle tolerowany. Pojawiają się zaburzenia: nudności, wymioty, wzdęcia, zaparcia. „Nałożenie" tabletki na dolegliwości spowodowane niewłaściwym odżywianiem powoduje ich nasilenie.

Zobacz także

Czytaj też: 7-dniowy jadłospis w ciąży

[CMS_PAGE_BREAK]

Ciężarna powinna wypijać około 2 litrów płynów dziennie

Prawda. Nawet około 3 litrów. W okresie ciąży bardzo ważna jest filtracja nerek. Im więcej płynów kobieta wypija, tym szybciej usuwane są z organizmu substancje toksyczne. Gdy proces ten przebiega bez zakłóceń, zmniejsza się ryzyko zakażenia układu moczowego i zapaleń pęcherza. Poza tym nie tworzą się obrzęki. Ciężarnej nie dokuczają też zaparcia, gdyż przewód pokarmowy lepiej pracuje. Kiedyś istniała teoria, że kobiety, które mają nadciśnienie, nie powinny w ciąży dużo pić. Dziś wiadomo, że ilość przyjmowanych napojów nie ma wpływu na poziom ciśnienia krwi.

Ciężarne z niskim ciśnieniem mogą bez przeszkód pić kawę

Mit. Jedyne, na co można sobie pozwolić, to od czasu do czasu filiżanka (ewentualnie dwie) kawy z mlekiem. Duże dawki kofeiny mogą być szkodliwe dla płodu, z tego powodu lepiej nie przesadzać z piciem kawy w ciąży, a jeśli to możliwe - w ogóle z niej zrezygnować.

Dyskutuj na forum: Ile kawy mogę wypić dziennie?

Przyszła mama nie powinna używać sztucznych słodzików

Prawda. Dostarczenie chemii organizmowi, który dopiero się tworzy, zawsze jest niekorzystne. Nigdy nie wiadomo do końca, jak płód na to zareaguje. Unikać należy nie tylko słodzików, ale też potraw i napojów słodzonych sztucznymi środkami, np. sacharyną.

Czytaj też: Kulinarne pułapki ciężarnych

Stałym składnikiem diety w ciąży powinna być wątróbka

Mit. Kiedyś wierzono, że jadanie podczas ciąży wątróbki ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego korzystnie wpływa na rozwijający się organizm. Dziś raczej sugeruje się jej usunięcie z ciążowej diety, gdyż zawiera też bardzo dużo witaminy A, jej przedawkowanie zaś może powodować wady płodu. Jeśli ktoś lubi wątróbkę, od czasu do czasu może sobie na nią pozwolić. Na pewno natomiast nie ma sensu objadać się nią „dla dobra dziecka".

Zatrucie pokarmowe może być niebezpieczne dla dziecka

Prawda. Zatrucia pokarmowe są wywoływane przez bakterie. Jeżeli dojdzie do ich rozwoju, zakażenie może objąć cały organizm matki i przeniknąć do dziecka. W najgorszym przypadku może to spowodować nawet wystąpienie czynności skurczowej i poronienie (Czytaj też: Jakie są najczęstsze przyczyny poronień) lub przedwczesny poród. Zatrucia pokarmowego nigdy nie należy bagatelizować. Wystąpienie wymiotów lub biegunki zawsze powinno być sygnałem, że należy skontaktować się z lekarzem. Aby ustrzec się przed zatruciem, ciężarna nie powinna pić niepasteryzowanego mleka, jeść pasztetów, tatara, serów typu brie, niedogotowanego mięsa, gotowych sałatek. Jajka zawsze przed gotowaniem trzeba starannie umyć i wyparzyć.

Ciężarna nie powinna jeść serów pleśniowych

Prawda. Sery powodują dużą nadkwaśność i wzdęcia. Poza tym jedząc je, dostarczamy organizmowi pleśni. W okresie ciąży, gdy skłonność do grzybicy i tak jest bardzo duża, należy tego unikać. Sery z niepasteryzowanego mleka mogą być przyczyną groźnej listeriozy.

Czytaj też: 10 rzeczy zalecanych w ciąży

[CMS_PAGE_BREAK]

Jeśli ojciec dziecka jest uczulony na białko kurze, nie powinnaś jeść jajek, by dziecko nie miało alergii

Mit. Generalnie sposób odżywiania kobiety w ciąży ma wpływ na skłonność jej dziecka do alergii. Nie jest jednak tak, że jeśli ojciec dziecka jest uczulony na białko, to mama nie może jeść jajek. Powinna się po prostu dobrze odżywiać, unikając przede wszystkim przetworzonych potraw, zawierających konserwanty, sztuczne barwniki, utwardzacze i inne środki chemiczne. Zdrowa dieta mamy, a potem także dziecka, to najlepszy sposób na uniknięcie alergii.

Kobieta w ciąży powinna pić jak najwięcej mleka

Mit. Jeśli lubi, to owszem. W przeciwnym wypadku lepiej się nie zmuszać. Jeśli przyszła mama nie lubi mleka, po wypiciu szklanki jest jej niedobrze, stres z tym związany jest gorszy dla dziecka aniżeli korzyść wynikająca z dostarczenia mu porcji wapnia. Zamiast pić mleko, można jeść sery, jogurty, migdały, figi. Bogatym źródłem wapnia jest też białe pieczywo. W diecie ciężarnej nie powinno tego zabraknąć. Choć niedobór wapnia nie wpłynie niekorzystnie na dziecko, gdyż płód pobiera z organizmu matki to, czego mu brakuje, może się to odbić na zdrowiu mamy.

Picie napojów gazowanych może mieć szkodliwy wpływ na ciążę

Prawda. Należy usunąć je z ciążowej diety z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze – może prowadzić do cukrzycy ciążowej. Po drugie – wpływa na poziom sodu, potasu, magnezu i wapnia (tzw. przesunięcia elektrolitowe). Gdy ciężarna skarży się na nadmierne skurcze nóg, czuje się osłabiona, szybko się męczy, ma kłopoty z zębami i włosami, winę za to mogą ponosić m.in. napoje gazowane.

Czytaj też: 5 pytań o włosy w ciąży

Przyszła mama nie powinna jeść owoców południowych i cytrusowych

Prawda. Najzdrowsze i najlepiej przyswajalne są owoce właściwe dla naszej szerokości geograficznej. Jabłko jest zdrowsze od banana, czarna porzeczka od pomarańczy, gruszka od ananasa. Na zjedzenie owoców spoza naszej strefy klimatycznej można sobie pozwolić. Ale podstawą diety ciężarnej powinny być polskie owoce i warzywa.

Reklama

Sprawdź: Dlaczego warto jeść jabłka w ciąży?

Reklama
Reklama
Reklama