
Dbanie o dietę w ciąży to jeden z najmniej skomplikowanych sposobów zatroszczenia się o dobrą formę i mamy, i mającego się urodzić dziecka. Oto 10 produktów, które dostarczą ci potrzebnych składników odżywczych, ale i dużo przyjemności z ich jedzenia.
1. Migdały
Jedna ze zdrowych przegryzek, na które możesz „połasić” się w ciąży. Kilka tych orzechów pomoże ci wygrać z wilczym apetytem. Migdały zawierają nie tylko magnez, ale także wapń.
2. Ryba, najlepiej z grilla
Jedynym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 są ryby morskie, np. łosoś, makrela, śledź, halibut, dorsz i tuńczyk. Tego składnika nie znajdziesz w żadnych innych produktach, a jest ważny, bo odpowiada za prawidłowy rozwój oczu i mózgu dziecka. Zmniejsza też u ciebie stężenie triglicerydów we krwi oraz jej krzepliwość, co zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów. Kwasy omega-3 zapobiegają też chorobie niedokrwiennej serca. Najzdrowiej dla ciebie będzie, gdy skusisz się na świeżą rybkę z grilla lub pieczoną w piecyku (w folii lub pod „pierzynką” ze śmietanowego sosu). Solone płaty śledzia kosztuj tylko dla smaku, bo zawarta w nich sól zatrzymuje wodę w organizmie i może powodować obrzęki (Jakie śledzie w ciąży – zobacz więcej informacji).
Sprawdź 10 rzeczy zakazanych w ciąży.
3. Ciemna czekolada
Magnez w niej zawarty zapobiega poronieniom, przedwczesnym porodom, poprawia pracę serca oraz działa przeciwobrzękowo i przeciwskurczowo. Ponieważ w czekoladzie są związki, które mogą utrudniać wchłanianie magnezu, nie może być ona jedynym jego źródłem.
4. Mleko i napoje fermentowane
Dostarczają dużo wapnia, który jest głównym składnikiem kości, twoich i dziecka. Odpowiada też w dużej mierze za twoje samopoczucie. Niedobory wapnia mogą wywoływać bóle głowy i ciągłe uczucie zmęczenia. Jeśli lubisz mleko i nie szkodzi ci ono, możesz wypijać jedną, dwie szklanki dziennie. Ze względu na szybki przyrost wagi lepiej wybieraj to o mniejszej zawartości tłuszczu, np. 2 proc., ale nie „zerówkę”, bo odrobina tłuszczu jest konieczna do lepszego wchłaniania witamin.
Sięgaj też po:
- maślanki,
- kefiry,
- jogurty naturalne (te owocowe często są dosładzane)
- oraz żółty ser.
Czytaj też: Jak nie przytyć w ciąży?
5. Czerwona papryka
Ma znacznie więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, a także dużo beta-karotenu. Dzięki temu poprawia odporność i jednocześnie wygląd skóry przyszłej mamy. W Polsce można ją dostać przez cały rok i, w odróżnieniu od egzotycznych warzyw, które częściej uważa się za dobre źródło witaminy C, nie jest pryskana, aby lepiej przetrwała transport na długim dystansie. Kupując paprykę, warto jednak zwrócić uwagę na jej zapach. Nie wszyscy też dobrze ją tolerują.
Czytaj też: Dobra wiadomość: Przyszłe mamy jedzcie czekoladę!