Egzotyka w zimowym menu ciężarnej
Czy egzotyczne owoce w diecie ciężarnej są korzystne dla zdrowia, czy też mogą raczej zaszkodzić przyszłej mamie i jej dziecku?
- RF
Podczas zimy znacznie trudniej o świeże owoce. Czy kobiety w ciąży mogą zatem korzystać z bogatej oferty owoców egzotycznych dostępnych przez cały rok?
Dietetycy jednogłośnie twierdzą, że powinniśmy jeść tylko te owoce i warzywa, które rosną w naszym kraju. Spożycie niektórych owoców egzotycznych przez kobietę w ciąży może wywołać reakcję alergiczną zarówno u matki, jak i u dziecka. Ale co robić, jeśli przyszła mama, zamiast kiszonej kapusty, ma ochotę na mandarynkę, kiwi czy mango?
Owoce z eksportu
Niektóre egzotyczne owoce pochodzące z różnych stron świata, jeśli zostaną przywiezione do naszego kraju, całkowite zachowanie ich wartości odżywczych jest praktycznie niemożliwe. Nie ulega wątpliwości, że mango, kiwi czy ananasy, dojrzewając w swojej „ojczyźnie”, tj. gdzieś na Gwatemali czy w Ekwadorze, zawierają cały zestaw pożytecznych wartości odżywczych. Takie owoce niewątpliwie zawierają więcej witamin niż owoce pochodzące z eksportu. Te eksportowe, niestety, nie mogą poszczycić się wysoką liczbą aktywnych substancji oraz taką jakością smaku, jak te spożywane prosto z drzewa. Oprócz tego, na eksport przeznaczony jest specjalny gatunek owoców przystosowanych do długich przewozów. Takie owoce są ulepszane, uprawiane z dodatkiem różnych konserwantów klasy E, a dla ochrony przed wysychaniem - woskowane. Dlatego też radzimy zawsze przed spożyciem umyć je dobrze pod bieżącą wodą.
Egzotyka a alergia
Narzędzia dla rodziców mamotoja.pl
Interaktywny talerz Czytaj więcejOwoce egzotyczne są dobre w charakterze przekąsek, deserów, oraz jako dodatek do mięsnych dań. Zastępowanie nimi podstawowych dań nie jest wskazane, a całkowite przestawienie się na dietę owocową w czasie ciąży jest wręcz zakazane. Niektórzy lekarze twierdzą nawet, że począwszy od 30. tygodnia ciąży, należy wyłączyć z diety żółte i czerwone owoce, jeśli przyszła mama nie chce, by jej dziecko było alergikiem. Nie oznacza to jednak, że ciężarna ma odmawiać sobie wszystkich owoców egzotycznych. Ostrożność powinny zachować przede wszystkim kobiety, które mają skłonność do alergii. Jeśli natomiast przed ciążą, owoce egzotyczne nie wywoływały żadnych reakcji alergicznych, to bez obaw można je spożywać w czasie ciąży.
Podział owoców na grupy
Owoce egzotyczne dzielą się na 4 grupy:
- kwaśne (np. ananas, kiwi) są bogate w kwasy i składniki, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, korzystnie wpływają na układ moczowy;
- półkwaśne (np. banan) są bogate w witaminy z grupy B, A, C, E, pektyny oraz błonnik;
- neutralne (awokado, kokos) zawierają białko, dużą ilość różnorodnych minerałów oraz mikroelementów.
Lepiej jednak nie mieszać owoców, gdyż spożycie wszystkich naraz w dużych ilościach może spowodować zaburzenia pracy wątroby i układu trawiennego.
Teraz, kiedy już twoja wiedza na temat egzotycznych owoców jest większa, możesz świadomie i bez szkody dla zdrowia swojego i dziecka, ułożyć swoje zimowe menu.
Jakie cenne składniki zawierają owoce egzotyczne:
Ananas – jest zaliczany do grupy owoców kwaśnych. Dzięki fermentowi zwanemu bromelina zawartemu w owocach: rozszczepia białko, pomaga jelitom walczyć ze szkodliwymi bakteriami, obniża ciśnienie. Serotonina (hormon szczęścia) zapobiega bólom głowy, a także wpływa na lepsze samopoczucie. By poprawić perystaltykę jelit, wystarczy 15 minut po obfitym obiedzie zjeść kawałeczek ananasa lub wypić szklankę soku ananasowego.
Granat – zawiera witamy A, C, E, B1, B2, jak również żelazo, potas, wapń, krem, jod i ogromną ilość antyoksydantów. Do spożycia wybieraj duże, zdrowe, lśniące owoce, bez widocznych śladów zepsucia na skórce. Sok z granatów nie jest wskazany osobom z chorobą wrzodową, problemami żołądkowymi, podwyższonym poziomem kwasowości, zapaleniem trzustki. W takich przypadkach, lepiej rozcieńczać go wodą, ponieważ sok z granatów zawiera dużo kwasów, które mogą podrażniać śluzówkę.
Fejhoa – posiada unikalne właściwości gromadzenia znacznych ilości łatwo przyswajalnych przez organizm, rozpuszczalnych w wodzie związków (3-4 mg w 100g). Pod tym względem fejhoa ma przewagę nad innymi owocami. Owoce można jadać na surowo w postaci sałatki. Są bardzo aromatyczne i smaczne. Przede wszystkim używany do dżemów i innych przetworów.
Kiwi – lekarze uważają, że kiwi jest prawdziwą bombą witaminową; zawiera witaminy z grupy B, A, magnez, wapń, jak również kwasy i związki rozpuszczające białko. Należy jednak pamiętać, że ten owoc często jest przyczyną reakcji alergicznych. Nie należy więc z nim przesadzać. Kupując kiwi wybieraj miękkie owoce, wtedy owoc jest w pełni dojrzały i gotowy do spożycia.
Mango – ten owoc zalicza się do grupy półkwaśnych. Pod względem zawartości beta-karotenu, przewyższa nawet marchew. Oprócz tego miąższ mango zawiera witaminy A, B i C, włókna odżywcze, kwasy organiczne żelazo i wapń. Należy wziąć pod uwagę fakt, że kolor skórki nie świadczy o dojrzałości. Istnieje wiele odmian mango o różnych kolorach skórki, od zielonych przez pomarańczowe, aż po czerwone. Dojrzały owoc ma gładką skórkę, a miąższ ma barwę pomarańczowożółtą, jest bardzo aromatyczny i soczysty.
Awokado – to jedyny na świecie owoc zawierający tłuszcze. Bogaty w witaminę A. Zawiera więcej wapnia niż banan, więcej tiaminy (witamina B1) i ryboflawiny (witamina B6) niż inne owoce. Awokado jest zwykle spożywane na surowo, ponieważ podczas obróbki termicznej wydzielają się zwiększone ilości tanin, które powodują gorzki, niesmaczny posmak. Podczas selekcji należy wybierać najcięższe owoce, o niepopękanej skórce bez skazy. Przynieść do domu ww. awokado i dać czas na dojrzewanie w temperaturze pokojowej, to zajmuje zwykle od trzech do pięciu dni.