Reklama

Warzywa, szczególnie te sezonowe, są bogatym źródłem witamin i mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zdrowa dieta jest szczególnie ważna w okresie ciąży, ponieważ zdrowie kobiety ma bezpośredni wpływ na zdrowie dziecka. Jednym z takich polecanych ciężarnym warzyw jest chrupiąca kalarepa. Sprawdź, jak jeść kalarepę, będąc w ciąży, i czy można spożywać ją na surowo.

Reklama

Spis treści:

Czy kalarepa w ciąży jest zdrowa (i bezpieczna)?

Tak, jedzenie kalarepy w ciąży jest bezpieczne i nie stanowi zagrożenia dla rozwijającego się płodu. Natomiast, jeśli przyszła mama przed okresem ciąży miała zalecenie unikana tego warzywa ze względów zdrowotnych, to również w ciąży powinna się powstrzymać z jego jedzeniem – przede wszystkim ze względu na własne zdrowie.

Właściwości odżywcze kalarepy

Kalarepa to odmiana kapusty warzywnej, która ma dobroczynny wpływ na cały organizm:

  • dzięki dużej ilości błonnika dobrze działa na układ trawienny i zapobiega zaparciom;
  • zawiera witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, które to wspierają rozwój układu nerwowego oraz przyczyniają się do zamknięcia rdzenia kręgowego płodu;
  • duża zawartość witaminy C wspiera układ odpornościowy;
  • obniża ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych płuc, wątroby, żołądka, jelita i odbytu;
  • dzięki zawartości wapnia zapobiega osteoporozie;
  • jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów takich jak: witamina A, E, żelazo, potas, fosfor, magnez, mangan, miedź, jod;
  • nie uczula.

Niestety, może nasilać wzdęcia.

Uwaga! Kalarepę należy dokładnie umyć przed jedzeniem. Brudne warzywa mogą przyczynić się do pojawienia się toksoplazmozy – choroby, która jest wielkim zagrożeniem dla prawidłowego rozwoju płodu.

Czy kalarepa jest lekkostrawna?

Nie, kalarepa ma wysoką zawartość błonnika oraz może działać wzdymająco (jest „kuzynką” kapusty), dlatego nie można jej zaliczyć do warzyw lekkostrawnych. Jeśli w ciąży dokuczają ci wzdęcia, lepiej ogranicz spożycie kalarepy lub całkowicie z niej zrezygnuj.

Jak jeść kalarepę?

Najzdrowsza, nie tylko dla kobiet w ciąży, jest surowa kalarepa – nie traci swoich wartości odżywczych. Obrane i pokrojone w paseczki warzywo to najprostsza i najbardziej popularna forma podawania. Doskonale sprawdzi się jako przekąska czy drugie śniadanie. Można nią także dekorować kanapki i dodawać do surówek. Jednak kalarepę można jeść także na ciepło, np. faszerowaną lub duszoną z marchewką.

Uwaga! Surowej kalarepy nie powinny jeść osoby ze schorzeniami tarczycy (zawiera goitrogeny) oraz układem moczowym (zawiera kwas szczawiowy).

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama