Reklama

Ogromny apetyt podczas ciąży to rzecz normalna. Oto kilka prostych sztuczek, które pozwolą zmniejszyć kaloryczność posiłków, a jednocześnie wzbogacą ich wartość odżywczą.

Reklama

Słodycze można zastąpić wieloma zdrowszymi deserami, które nie tylko będą świetnie smakowały, ale też dostarczą cennych składników odżywczych tak bardzo ważnych w okresie ciąży. Przygotuj np. koktajl z owoców na bazie mleka, jogurtu czy kefiru z dodatkiem niewielkiej ilości miodu. Ponadto do jogurtu naturalnego można dodać wiórki kokosowe lub płatki migdałowe, ewentualnie kakao i posłodzić płaską łyżeczką miodu. Do wyboru mamy też wiele sezonowych słodkich owoców np. czereśnie, morele, brzoskwinie.

Wypróbuj przepisy:
Koktajl multiowocowy
Koktajl cytrusowy
Koktajl jogurtowy

Jeśli masz apetyt na biały makaron i białe pieczywo, zastąp je razowymi odpowiednikami zawierającymi dużo błonnika. Błonnik pęcznieje w żołądku i przez to mamy mniejszą ochotę na jedzenie.

Ponadto jedz jak najwięcej świeżych owoców i warzyw, które również zawierają duże ilości błonnika, a poza tym w sezonie są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Na sytość wpływa również ilość białka w diecie. Aby zapewnić sobie i dziecku odpowiednią ilość białka, wybieraj chudy nabiał oraz chude mięsa:

  • drób bez skóry,
  • cielęcinę,
  • wołowinę.

Ile przytyjesz w ciąży? - zrób test

Może też się zdarzyć, że w ciąży utożsamiasz głód z uczuciem pragnienia. To dość powszechna pomyłka. W momencie gdy poczujesz głód podejrzanie blisko ostatniego posiłku, wypij powoli szklankę wody i poczekaj kilka minut, aby sprawdzić, czy po prostu organizm nie potrzebuje nawodnienia. Jeśli chęć na jedzenie zupełnie minie, może to oznaczać, że trochę za mało płynów wypijasz w ciągu dnia.
Przeczytaj: Przyczyny braku apetytu w ciąży

Dyplomowany Dietetyk, Yánsè Poradnia dietetyczna

Reklama

Zadaj pytanie dietetykowi na naszym FORUM EKSPERCKIM.

Reklama
Reklama
Reklama