W ciąży najważniejszy jest właściwy sposób odżywiania i zdrowa dieta – to podstawa. Nie jest konieczne przyjmowanie dodatkowo preparatów multiwitaminowych (choć w drugim i trzecim trymestrze nie jest to zabronione). Nie musisz ich przyjmować, jeśli w ciąży odżywiasz się zdrowo, czyli:

Reklama
  • zjadasz 5 urozmaiconych posiłków dziennie,
  • sięgasz po warzywa, owoce, kasze, razowe pieczywo, nabiał, ryby, chude mięso,
  • tłuszcze zwierzęce zastępujesz roślinnymi.

Potrzebne składniki i ty, i dziecko dostaniecie wraz z tym, co jesz. Pamiętaj o tym, by w pierwszym trymestrze, gdy trwa organogeneza, czyli tworzą się wszystkie narządy dziecka, nie przyjmować bez zalecenia lekarza żadnych witamin, składników mineralnych, suplementów diety. Nadmiar witamin, składników mineralnych w tym okresie mógłby poważnie zaszkodzić dziecku.

Jakie witaminy brać w ciąży - sprawdź opinie

Jakie suplementy warto przyjmować w ciąży?

Niektórych składników nie da się jednak dostarczyć wraz z dietą się w takiej ilości, jakiej potrzebuje dziecko. Ich podawanie zaleci ci lekarz opiekujący się tobą podczas ciąży. Są to:

  1. kwas foliowy
  2. kwasy omega-3
  3. witamina D3
  4. jod

Zobacz także

1. Kwas foliowy

Dlaczego jest tak ważny? Chroni dziecko przed rozszczepem kręgosłupa i innymi poważnymi wadami neurologicznymi. Chroni też przed porodem przedwczesnym i urodzeniem dziecka z niską wagą.

Jak przyjmować? Najlepiej rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego przed ciążą (6 tygodni przed, a nawet wcześniej). Lekarz zwykle zaleca przyjmowanie kwasu foliowego także w pierwszym trymestrze ciąży (lub nawet dłużej).

Zobacz też: Gdzie szukać kwasu foliowego?

2. Kwasy omega-3

Dlaczego są tak ważne? DHA, czyli kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są głównym materiałem budulcowym mózgu, wchodzą też w skład siatkówki oka. W czasie ciąży zapobiegają przedwczesnemu porodowi. Są też badania świadczące o tym, że przyjmowanie DHA w ciąży zmniejsza ryzyko pojawienia się u dziecka alergii i astmy.
Jak przyjmować? Porozmawiaj z lekarzem. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca, by kobieta w ciąży przyjmowała codziennie 200-300 mg DHA, a w przypadku jedzenia niewielkiej ilości ryb - nawet 400-600 mg DHA dziennie.
Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są ryby morskie i pstrąg, dlatego w czasie ciąży jedz ryby 1-2 razy w tygodniu.

3. Witamina D3

Narzędzia dla rodziców mamotoja.pl

Interaktywny talerz Czytaj więcej

Dlaczego jest tak ważna? Jest niezbędna do przyswajania wapnia, wspomaga odporność, chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed alergią, a także przed niektórymi typami nowotworów. Chroni przed chorobami autoimmunologicznymi, czyli takimi, w przypadku których organizm atakuje własne tkanki (m.in. cukrzyca typu 1).

Jak przyjmować? Kobiety planujące ciążę powinny zastosować suplementację zgodnie z wytycznymi dla dorosłych (czyli 800–2000 IU/ dobę (20,0–50,0 µg/dobę) w zależności od wagi, w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca. W okresie ciąży zaleca się 1500–2000 IU/ dobę (37,5–50 µg/dobę) co najmniej od II trymestru ciąży.

4. Jod

Dlaczego jest tak ważny? Jod jest niezbędny do dobrej pracy tarczycy i wydzielania hormonów, które sterują pracą całego organizmu. Nawet niewielki niedobór jodu może mieć wpływ na przebieg ciąży i rozwój dziecka

Jak przyjmować? Zwykle przez całą ciążę (dawkowanie ustali lekarz, ale zwykle zaleca się 150 mikrogramów jodu dziennie).

Reklama

Według najnowszych zaleceń, w ciąży trzeba zbadać tarczycę. Najważniejsze jest badanie TSH (niestety, nie jest refundowane, musisz za nie zapłacić).

Reklama
Reklama
Reklama