Cukrzyca jest coraz częściej diagnozowana wśród kobiet w ciąży. Zdaniem ginekologa Grzegorza Południewskiego dzieje się tak m.in. dlatego, że dieta kobiet w ciąży zawiera dużo węglowodanów.
- Ciąża sprzyja pojawieniu się cukrzycy na skutek wysokiego stężenia hormonów: estragenów, progestrogenów i prolaktyny - mówi ginekolog. - Hormony powodują, że organizm w trochę w inny sposób reaguje na wysoki poziom cukru, de facto powodując mniejszą reakcje na produkowanie insuliny. Niedobór insuliny jest tym, co powoduje, że po spożyciu posiłku zbyt wolno cukier jest eliminowany z organizmu do komórek.

Reklama

Wywiadu udzielił: Grzegorz Południewski, ginekolog, autor bezpłatnej aplikacji w telefonie dla kobiet po porodzie pod nazwą IQBobas (na android, iphone).

Reklama

Polecamy:
Za słodka ciąża. fakty i mity o cukrzycy w ciąży.
Co jeść w ciąży - ważne zalecenia eksperta
Zakrzepica żył w ciąży

Reklama
Reklama
Reklama