Reklama

Wiele kobiet cierpiących na mdłości zastanawia się, jak stosować imbir w ciąży. Twierdzi się, że nie ma lepszego lekarstwa na nudności. Ten orientalny korzeń może być pomocny także przy wielu innych dolegliwościach jak przeziębienie czy choroba lokomocyjna. Podpowiadamy, jak bezpiecznie stosować imbir w ciąży – nie zawsze jest dozwolony, a na pewno nie w pierwszym trymestrze ciąży!

Reklama

Spis treści:

Czy można jeść imbir w ciąży?

Imbir ma wiele korzyści dla zdrowia i jest jak najbardziej wskazany także w ciąży – to naturalny środek o działaniu antyoksydacyjnym, jest pełen witamin, wspomaga walkę z wirusami, a także wzmacnia odporność. Świetnie sprawdza się jako bezpieczny, naturalny lek na przeziębienia bądź dolegliwości grypowe.

Imbir znany jest także jako jeden z najbardziej skutecznych środków, który pomaga w pokonaniu ciążowych mdłości. Syrop na bazie imbiru jest polecany nawet małym dzieciom z chorobą lokomocyjną. Imbirowa herbatka lub ssanie kawałków korzenia pozwala niejednej przyszłej mamie przetrwać poranne nudności i zapobiega wymiotom – nie powinno się go jednak stosować w pierwszym trymestrze ciąży, w którym te dolegliwości są najbardziej dotkliwe.

Imbir zakazany w pierwszym trymestrze ciąży

Pamiętaj, że choć imbir świetnie działa na nudności, to w pierwszym trymestrze ciąży jest niewskazany.

„Z badań wynika, że imbiru nie należy stosować w pierwszym trymestrze ciąży. Przed piciem imbirowej herbatki czy ssaniem plasterków imbiru powinniśmy się powstrzymać, gdy mamy do czynienia z silnymi niepowściągliwymi wymiotami, ponieważ częściej może wtedy dochodzić do nieprawidłowego rozwoju ciąży. Intensywne wymioty wymagają leczenia farmakologicznego po konsultacji z lekarzem” – wyjaśnia dr Marzena Jurczak Czaplicka, ginekolog położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.

Na późniejszych etapach, czyli w drugim i trzecim trymestrze ciąży, możesz sięgać po imbir bez obaw: czy to w przypadku pojawienia się nudności, czy przeziębienia albo innych infekcji.

Imbir w ciąży na przeziębienie

Imbir może być z powodzeniem stosowany przy przeziębieniu w ciąży, kiedy nie można zażywać większości popularnych leków. Korzeń imbiru zawiera wiele cennych substancji, takich jak witamina C, B1 oraz B2, wapń, fosfor, żelazo oraz potas. Ma on działanie rozgrzewające, antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Może pomagać w wykrztuszaniu wydzieliny zalegającej w płucach, rozrzedza i usuwa śluz z klatki piersiowej, a także niweluje uporczywy kaszel.

Imbir w ciąży: jak stosować?

Możesz pić imbir w ciąży na ciepło bądź na zimno. Skorzystaj z naszych podpowiedzi.

Napar z imbiru w ciąży

Imbir może być serwowany w formie naparu, który nazywa się też herbatą z imbirem albo herbatką imbirową. Jak ją przygotować?

  1. Imbir obierz ze skórki (możesz to zrobić łyżeczką!) i pokrój na cienkie plasterki.
  2. Zagotuj wodę.
  3. Do kubka włóż imbir i cytrynę, a następnie zalej je gorącą, ale nie wrzącą wodą.
  4. Przykryj napar spodkiem i zostaw na kilka minut, aby dobrze się zaparzył.
  5. Do smaku możesz dodać do naparu miodu albo cukru trzcinowego.
  6. Wymieszaj miksturę, naciskając łyżeczką na cytrynę, aby puściła sok.

Woda z imbirem w ciąży

Woda z imbirem może być podawana na zimno – wystarczy wkroić do niej plasterki obranego ze skórki korzenia. Im dłużej imbir będzie się moczył w wodzie, tym bardziej intensywny będzie powstały zimny napar.

Choć imbir jest zdrowy, nie można przesadzić z jego ilością. Jego ostry smak może podrażnić żołądek. Z tego powodu na imbir powinny uważać osoby, które mają wrzody żołądka lub refluks żołądkowy. Nadmiar imbiru może być również przyczyną wysypki, podrażnienia jamy ustnej, a czasem również nieprzyjemnych gazów.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama