Dlaczego spożywanie dań bogatych w DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy jest tak ważne dla kobiet w ciąży? Działanie kwasu DHA obniża ryzyko przedwczesnego porodu, wpływa na kształtowanie się układu nerwowego, w tym na zdolności poznawcze, ostrość widzenia, a także na pracę układu immunologicznego u niemowląt. Głównym źródłem tego składnika odżywczego są ryby morskie, które niestety mogą mieć również wysokie stężenie zanieczyszczeń środowiskowych. Z tego względu kobietom ciężarnym oraz karmiącym, a także dzieciom poniżej 3. roku życia zaleca się stosowanie suplementów zawierających czyste DHA z alg.

Reklama

Dlaczego kobiety w ciąży i niemowlęta mają spożywać kwas omega-3?

Kwas dokozaheksaenowy należy do rodziny kwasów tłuszczowych omega-3. Nie jest wytwarzany przez organizm, dlatego musi być dostarczany z dietą, szczególnie w okresie ciąży, karmienia i wczesnego dzieciństwa.
– Odpowiednia podaż DHA na poziomie około 500 mg na dzień zwiększa szanse na to, że dziecko urodzi się o czasie, ciąża będzie przebiegała prawidłowo, a noworodek będzie miał lepsze parametry urodzeniowe – mówi Agnieszka Pawłowska-Wypych, biotechnolog, dyrektor ds. Nauki i Rozwoju firmy Sequoia, produkującej i opracowującej formułę preparatów farmaceutycznych dla kobiet w ciąży, mam karmiących i małych dzieci.
Zgodnie z opinią Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (EFSA) kwas dokozaheksaenowy wykazuje jednoznacznie korzystne działanie na rozwój dziecka. Wspiera prawidłowy rozwój mózgu oraz wzroku dziecka już w okresie płodowym i dalej niemowlęcym, gdy układ nerwowy intensywnie się rozwija. Dodatkowo liczne badania naukowe potwierdzają wpływ DHA na zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu i korzystny wpływ na długość trwania ciąży.
– Ten składnik jest szczególnie istotny dla niemowląt i dzieci do 3. roku życia, kiedy intensywniej kształtuje się mózg i cały centralny układ nerwowy. Warto wiedzieć, że właśnie w tym czasie powstaje docelowa struktura naszego układu nerwowego i zachodzi proces silnego zwiększania się liczb połączeń między komórkami nerwowymi w mózgu, które w znacznym stopniu określają dalsze predyspozycje rozwojowe człowieka. Oznacza to, że to, jak się ukształtuje mózg w tym okresie, będzie stanowił podstawę rozwoju na dalszych etapach życia. DHA ma również wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego – podkreśla Agnieszka Pawłowska-Wypych.

Ryby z rtęcią a kwas omega-3 w algach

Głównym źródłem DHA w diecie są ryby morskie. Jednak niektóre ich gatunki nie są polecane kobietom w ciąży i małym dzieciom ze względu na wysoką zawartość niebezpiecznych zanieczyszczeń środowiskowych, w tym rtęci metylowanej. W związku z tym kobietom ciężarnym oraz karmiącym, a także wszystkim dzieciom zaleca się stosowanie suplementów.
– Ostatnio na rynku pojawiły się preparaty, które zawierają DHA z pierwotnego źródła, czyli z alg. Jest to o tyle korzystne rozwiązanie, że algi są hodowane w kontrolowanych warunkach i nie mają kontaktu ze środowiskiem. Nie ma więc ryzyka zanieczyszczenia metalami ciężkimi, PCB czy dioksynami, które występują w zbiornikach morskich – dodaje Agnieszka Pawłowska-Wypych.
Preparaty DHA powinny być podawane również niemowlętom karmionym mlekiem modyfikowanym, które nie jest wzbogacone w ten składnik. Kwas dokozaheksaenowy można podawać, dodając go bezpośrednio do mleka, ponieważ jest dostępny w formie bezzapachowego i bezsmakowego proszku.

Posłuchaj, co na ten temat mówi Agnieszka Pawłowska-Wypych, biotechnolog:

Reklama

Źródło: Newseria Lifestyle

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama