Poza najsłynniejszym Karmi w sklepach dostępnych jest wiele innych piw określanych jako piwa bezalkoholowe lub piwa „zero procent”. Ciężarne spodziewają się, że wybierając je, zaspokoją ochotę na tego typu napój, a jednocześnie nie zaszkodzą dziecku. Niestety jest to bardzo złudne myślenie. Piwo bezalkoholowe niesłusznie jest uznawane za bezpieczną alternatywę dla kobiety w ciąży.

Reklama

Dlaczego w ciąży nie można pić piwa bezalkoholowego?

Nazwa piwo bezalkoholowe jego myląca, ponieważ piwo bezalkoholowe zawiera alkohol. Jak powszechnie wiadomo - kobieta w ciąży nie powinna pić alkoholu, nawet w minimalnej ilości. Alkohol przenika przez łożysko i jeśli pije go ciężarna, trafia również do organizmu dziecka. Nie ma bezpiecznej ilości alkoholu w ciąży. Ze względu na jego szkodliwy wpływ na ciążę i rozwój dziecka przyszła mama powinna unikać alkoholu przez cały okres ciąży, a potem także w trakcie karmienia piersią.

Ciężarne niekiedy stykają się z informacjami, że mogą pić piwa bezalkoholowe tzw. „zero procent.”. Ze względu na ich odżywczy skład (i rzekomy brak alkoholu) sięgają po nie np. biegacze przed maratonem. Kobiety w ciąży powinny jednak również powstrzymać się przed piciem piwa „zero procent”. W tym wypadku nie można mieć pewności, czy zadeklarowana na etykiecie ilość alkoholu (lub jego brak) nie różni się od stanu faktycznego.

Ile alkoholu w piwie bezalkoholowym?

Mianem piwa bezalkoholowego określa się napoje, które mają stężenie alkoholu do 0,5 proc. Zarówno piwo bezalkoholowe (o zawartości alkoholu do 0,5 proc.), jak i piwa tzw. „zero procent” w niektórych przypadkach mogą zawierać więcej alkoholu niż podano na etykiecie.

Z badań prowadzonych przez naukowców z The College of Family Physicians of Canada wynika, że niektóre piwa „zero procent” wykazywały obecność alkoholu na poziomie 1,8 proc. Jest to skutkiem procesu produkcji piwa. Fermentacji nie da się tak łatwo upilnować. Niektóre partie piwa mogą zawierać więcej alkoholu niż inne.

Zobacz także

U niektórych osób po wypiciu piwa bezalkoholowego alkomat może wykazać obecność alkoholu w wydychanym powietrzu (wpływ na to może mieć nie tylko ilość wypitego piwa, ale również tempo metabolizmu i płeć – kobiety np. metabolizują alkohol wolniej).

Skąd alkohol w piwie bezalkoholowym?

Skoro na etykiecie piwa zero procent w składzie nie wymieniono alkoholu, skąd zatem się on tam bierze?Alkohol obecny w piwie powstaje w procesie fermentacji alkoholowej słodu, który jest podstawowym składnikiem piwa. W piwie bezalkoholowym wstrzymuje się fermentację na wczesnym etapie lub stosuje się metody usuwania alkoholu. Badania przedstawione wyżej pokazują jednak, że nie zawsze odbywa się to precyzyjnie, dlatego picie piwa bezalkoholowego w ciąży jest ryzykowne.

Ciężarne, które zdecydują się na picie piwa bezalkoholowego, mogą w niekontrolowany sposób przyjąć większe ilości alkoholu. Uważają, że przyjmowany trunek jest bezpieczny i piją go więcej.

Skutki picia alkoholu w ciąży

Alkohol przenika przez łożysko i dziecko pozostaje pod jego wpływem tak samo jak ciężarna. Stężenie alkoholu w organizmie płodu już po godzinie jest zbliżone do poziomu alkoholu we krwi jego mamy. Podczas gdy organizm dorosłej osoby lepiej radzi sobie z pozbyciem się alkoholu, u nienarodzonego dziecka proces ten przebiega wolniej (dziecko wydala go do płynu owodniowego, a następnie połyka). To sprawia, że skutki picia w ciąży są tak szkodliwe dla prawidłowego rozwoju płodu.

Alkohol ma działanie teratogenne na płód, czyli nieodwracalnie zaburza rozwój dziecka i to na każdej płaszczyźnie (rozwój fizyczny, społeczny, poznawczy i emocjonalny). Wśród konsekwencji pica w ciąży wymienia się:

  • poronienie
  • przedwczesny poród
  • niski poziom inteligencji
  • uszkodzenia mózgu
  • niską masę ciała dziecka w chwili narodzin
  • wady serca i nerek
  • problemy z wzrokiem i słuchem
  • zaburzenia koncentracji uwagi
  • alkoholowy zespół płodowy (FAS).

Zobacz także:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama