Pewnie sobie nawet z tego nie zdajesz sprawy, ale wiele pysznych deserów zawiera surowe jajka, np. serniki na zimno, lody (głównie domowe), ciasta z kremem, np. tiramisu. A to powód, dla którego kobieta w ciąży powinna się dobrze zastanowić, zanim je zje.

Reklama

Jajka są bardzo wartościowym produktem w diecie przyszłej mamy, zawierają wiele cennych substancji odżywczych, ale ich jedzenie może też nieść ze sobą pewne ryzyko. Przede wszystkim wiąże się ono z groźną dla zdrowia kobiety w ciąży i jej dziecka bakterią, salmonellą, która odpowiedzialna jest za zatrucia pokarmowe. To, czy do nich dojdzie, zależy m.in. od warunków, w jakich została przyrządzona potrawa, do której użyto jajek, od jakiego producenta one pochodzą i jak były przechowywane. Z tego względu lepiej unikać kupowania jaj w przypadkowych miejscach, np. na straganach, od ulicznych sprzedawców, czyli wszędzie tam, gdzie nie mamy pewności, że zostały wcześniej przebadane. I na wszelki wypadek również powstrzymać się od jedzenia dań, do których dodaje się surowe jaja - zarówno deserów, jak i sałatek zawierających majonez.

Reklama

Obejrzyj film i posłuchaj, co o jedzeniu surowych jajek w ciąży mówi dr hab. Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka, ekspert Farmio.

Reklama
Reklama
Reklama