mama, kobieta, ciąża, brzuszek
Panthermedia
Zdrowie w ciąży

Czy wiesz, jak dbać o zdrowie w ciąży - test

W czasie ciąży twój organizm przechodzi wielką rewolucję. Czy wiesz, jak w najlepszej formie przetrwać ciążę i urodzić zdrowe dziecko? Zrób sobie test i sprawdź, swoją wiedzę na temat zdrowego trybu życia w ciąży.
Bożena Kowalska - ginekolog położnik
dr n. med. Bożena Kowalska-Raczyńska
Konsultacja merytoryczna

W czasie całej ciąży powinnaś pić dużo...

a) herbatki koperkowej
b) wody
c) soku z pomarańczy

Sprawdź: Dostarczenie odpowiedniej ilości płynów jest bardzo ważne dla przyszłej mamy. Na pewno nie zaszkodzi ci herbatka, np. koperkowa czy miętowa, oraz sok pomarańczowy. Ale podstawowym napojem powinna być woda. Dzięki niej twój organizm może lepiej funkcjonować, szybciej pozbywa się toksyn, lepiej trawi. Poprawia się też twoje samopoczucie, bo dzięki właściwemu nawodnieniu słabną ciążowe dolegliwości: mdłości, wymioty, zaparcia. Pamiętaj, by w ciągu doby dostarczyć organizmowi ok. 3 litrów wody – jeden z pożywienia i dwa w formie mineralnej wody niegazowanej.

Na kieliszek czerwonego wina możesz sobie pozwolić...

a) przez całą ciążę, jeśli masz anemię
b) dopiero wtedy, gdy przestaniesz karmić piersią
c) wyjątkowo do kolacji, ale tylko w pierwszym trymestrze

Sprawdź: Poglądy w tej kwestii zmieniły się radykalnie. Obecnie uważa się, że nawet jeden kieliszek wina wypity do obiadu lub kolacji na każdym etapie ciąży może zaszkodzić dziecku. Alkohol bez przeszkód przenika przez łożysko do krwiobiegu dziecka i może prowadzić do zaburzeń rozwojowych (nie tylko niedorozwoju fizycznego, ale też umysłowego). Przed piciem alkoholu (jest też w piwie bezalkoholowym) należy powstrzymać się także w okresie karmienia piersią. Jeśli znajduje się on we krwi mamy, jest przekazywany dziecku wraz z pokarmem. 

Przyszłej mamie mogą zaszkodzić...

a) tłuste ryby morskie
b) sushi i owoce morza
c) konserwy rybne z tuńczyka

Sprawdź: Surowe ryby, z których przyrządza się sushi, a także owoce morza stwarzają ryzyko zakażenia groźnymi bakteriami lub pasożytami. Dlatego teraz możesz jadać tylko ryby gotowane, pieczone lub smażone. Najlepiej tłuste ryby morskie obfitujące w zdrowe kwasy tłuszczowe, od których zależy m.in. prawidłowy rozwój umysłowy dziecka. Przyszłym mamom zaleca się zjedzenie tygodniowo dwóch porcji po 100 g każda takich ryb. Dlaczego nie więcej? Gdyż nawet w mięsie tych ryb mogą kumulować się zanieczyszczenia z wody morskiej. Z tego właśnie względu lepiej unikać konserw z tuńczyka, którego mięso często bywa skażone rtęcią.

Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?

ryby w ciąży
Adobe Stock
Zdrowie w ciąży
Ryby w ciąży – jakie można jeść: wędzone, surowe, w puszce? [LISTA GATUNKÓW]
Ryby to bardzo ważny element diety w ciąży. Ale ryba rybie nierówna. Niektóre można jeść bez obaw, z innych trzeba koniecznie zrezygnować. O ile łosoś i makrela to tłuste ryby polecane ciężarnym (ale z pewnymi wyjątkami), o tyle tuńczyk i miecznik mogą być zanieczyszczone rtęcią i nie są wskazane do jedzenia przez przyszłe mamy. W ciąży nie wolno jeść niektórych ryb wędzonych i z puszki. Bezwzględnie należy także unikać surowych ryb. Oto krótki przewodnik dotyczący ryb w diecie ciężarnej.

Jedzenie ryb w czasie ciąży jest ważne dla zdrowia kobiety i jej dziecka. Nie należy z nich rezygnować. Ale teoria, że kobieta w ciąży może jeść wszystkie ryby pod każdą postacią, to mit! Najzdrowsze są tłuste ryby morskie, najlepiej – upieczone lub  ugotowane na parze. W ciąży świetnie sprawdzi się łosoś, pstrąg i makrela (z pewnymi wyjątkami), ale tuńczyk i miecznik mogą zawierać szkodliwą rtęć. Jeśli spodziewasz się dziecka, w twojej diecie nie powinny też znaleźć się ryby surowe i niektóre ryby wędzone.  Spis treści: Ryby w ciąży – dlaczego warto je jeść? Jakie ryby jeść w ciąży? Jakich ryb nie jeść w ciąży? Wędzone ryby w ciąży Surowe ryby w ciąży Ryby w puszce w ciąży Ryby w ciąży: dlaczego warto je jeść? Ryby to produkty o bardzo dużej wartości odżywczej, bogate w składniki kluczowe dla   rozwoju dziecka w trakcie ciąży, takie jak witamina D, jod i kwas DHA. Poza tym ryby, zwłaszcza morskie, zawierają witaminy z grupy B i prowitaminę A. Szczególnie cennym składnikiem mięsa ryb jest  kwas DHA , należący do grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Jest on niezbędny w czasie ciąży. Jakie zapewnia korzyści? gwarantuje prawidłowy rozwój mózgu i siatkówki oka dziecka, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia porodu przedwczesnego, zmniejsza ryzyko urodzenia dziecka z niską masą urodzeniową. Dzieci matek, które w czasie ciąży dostarczały odpowiednią dawkę kwasu omega-3, mają mniejsze ryzyko rozwoju: porażenia mózgowego, ADHD, autyzmu, dysleksji. Badania pokazują także, że dzieci te lepiej wypadają w testach na inteligencję . Odpowiednia dawka kwasu DHA zmniejsza ryzyko chorób narządu wzroku i przyczynia się do poprawy ostrości widzenia u dzieci. Zmniejsza też występowanie reakcji alergicznych u maluchów....

warzywa, ciąża, brzuszek, odżywianie w ciąży, owoce
Panthermedia
Dieta w ciąży
Te składniki diety są absolutnie niezbędne w ciąży
Podczas ciąży masz kilka miesięcy na to, aby dać swojemu dziecku świetny posag na dalsze lata. Sprawdź, czy wiesz, od czego zależy, jego zdrowie i wysokie IQ.

Każdy z pięciu posiłków, które jesz w ciągu dnia, pięciokrotnie zwiększa szansę na to, że urodzisz zdrowe i mądre dziecko. Nie znaczy to oczywiście, że za każdym razem, gdy zamiast czegoś wartościowego wybierzesz puste ka­lorie (słodycze i potrawy tłuste), natychmiast całkowicie zaprzepaszczasz tę szansę. Jednak trochę ją zmniejszasz... Przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej diety w ciąży (regularne posiłki, potrawy bogate w składniki odżywcze , czyli witaminy i składniki mineralne) zwiększa prawdopodobieństwo urodzenia dziecka w terminie i z odpowiednią masą urodzeniową. To zaś bez wątpienia sprawi, że w przyszłości będzie mniej chorowało. Dobra dieta może też wpłynąć na rozwój mózgu płodu oraz ograniczyć ryzyko wystąpienia niektórych wad wrodzonych. Przedstawiamy najczęstsze pytania kobiet dotyczące żywienia w ciąży . Jakich składników szukać w pożywieniu? Dla prawidłowego rozwoju dziecka tak naprawdę najważniejsze jest, żeby niczego mu nie brakowało. Białka i węglowodany, witaminy i minerały – wszystkie te elementy diety są absolutnie niezbędne do prawidłowego, równomiernego rozwoju dziecka! Istnie­je jednak grupa składników, które przyczyniają się dodatkowo do szybkiego i sprawnego rozwoju mózgu nienarodzonego maluszka. To, słynne dzięki swojej niezwykłej wartości, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ( NNKT ), a szczególnie kwas tłuszczowy z rodziny omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy). Zyskał on sławę nie tylko jako antidotum na zbyt wysokie ciśnienie tętnicze i choroby serca, ale także jako główny budulec mózgu (oraz układu nerwowego) i siatkówki oka dziecka, ma też udowodnione działanie antynowotworowe. Co jeść, aby zapewnić dziecku omega-3? Przede wszystkim staraj się jeść jak najwięcej ryb. Brytyjski raport ALSPAC, przedstawiony przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda, dowodzi, iż kobiety,...

ciąża, żywienie
Dieta w ciąży
Ono jest z tego, co ty jesz! Jak się rozwija płód i czego potrzebuje?
Pępowiną, jak na taśmie w supermarkecie, cały czas płyną odżywcze składniki. Musisz teraz jeść bardzo zdrowo, żeby dziecku nie brakowało tego, czego potrzebuje dla rozwoju.

Kiedy w twojej ciążowej diecie zabraknie mu np. wapnia, dziecko zacznie czerpać z twoich zasobów, co w krótkim czasie odbije się na stanie twoich zębów czy włosów. Jak zatem układać dietę w ciąży, aby wartościowych składników wystarczyło dla was obojga? Poznaj zasady. Zdrowa dieta w ciąży – pierwszy trymestr Rozwój płodu Pierwszy trymestr to dla dziecka czas najbardziej intensywnych zmian i tworzenia się zaczątków wszystkich organów. Mniej więcej w 13. tygodniu ciąży płód waży ono ok. 40–60 gramów i ma 8–11 cm długości. Czego teraz potrzeba dziecku? Przede wszystkim dużo pełnowartościowego białka (a dokładniej mówiąc zawartych w nim różnorodnych aminokwasów), tłuszczów (szczególnie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6) oraz kwasu foliowego , jego soli i innych witamin z grupy B niezbędnych do budowy komórek nerwowych i cukrów jako źródła energii. Co jeść w pierwszym trymestrze ciąży? Twoja ciążowa dieta powinna teraz zawierać białko (zarówno roślinne, jak i zwierzęce), zielone warzywa liściaste bogate w kwas foliowy, tłuste ryby morskie (mają witaminę D, jod, fosfor, kwasy tłuszczowe). Owoce oraz warzywa jedz do woli. To źródło wielu cennych składników mineralnych, m.in. fluoru, selenu, magnezu, miedzi. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko jest dozwolone. Eksperci, wypowiadający się o diecie w ciąży radzą, aby od samego początku ciąży unikać surowego mięsa i nie próbować nowych, nieznanych do tej pory dań.     Zdrowa dieta w ciąży – drugi trymestr Rozwój płodu Drugi trymestr to czas ogromnego wzrostu dziecka. W 26. tygodniu ciąży płód ma ok. 30–33 cm długości i waży już 600–900 g. Czego teraz potrzeba dziecku? Do tworzenia krwi wykorzystuje teraz więcej żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Zaś do budowy nowych komórek nerwowych,...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
Miasteczko Zmysłów 2
Małe dziecko
Odwiedź Miasteczko Zmysłów i poznaj jego atrakcje!
Partner
KINDER Niespodzianka WSCW
Rozwój dziecka
Poznaj świat emocji dziecka! Ruszyła akcja Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem
Partner
Polecamy
Porady
imiona dla dzieci, imiona amerykańskie
Imiona
Imiona amerykańskie – żeńskie i męskie, stare, rzadkie i popularne
Magdalena Drab
Życzenia na Dzień Dziecka
Święta i uroczystości
Życzenia na Dzień Dziecka 2022: wierszowane, wzruszające, śmieszne, poważne
Milena Oszczepalińska
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
Pieniądze na dziecko
Prawo i finanse
Świadczenia na dziecko: co przysługuje po urodzeniu dziecka 2022? [ZASIŁKI, ULGI]
Małgorzata Wódz
Podróż kleszczowy
Poród naturalny
Poród kleszczowy: wskazania, powikłania, skutki dla matki i dziecka
Ewa Janczak-Cwil
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
co jeść w ciąży
Dieta w ciąży
Co jeść w ciąży, a czego lepiej unikać? Lista produktów
Małgorzata Wódz
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
wyprawka dla noworodka wiosna
Noworodek
Wyprawka dla noworodka: wiosną to obowiązkowa lista! (ubranka i rzeczy do wózka)
Małgorzata Wódz
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz
jak ubrać dziecko na spacer
Pielęgnacja
Jak ubrać niemowlę i starsze dziecko na spacer, by nie było mu za zimno ani za gorąco?
Małgorzata Wódz
Pozycje wertyklane do porodu
Poród naturalny
Pozycje wertykalne do porodu: dlaczego warto rodzić w pozycji wertykalnej?
Dominika Bielas
wody płodowe
Przygotowania do porodu
Jak wyglądają wody płodowe? Jak je rozpoznać?
Beata Turska
9 miesięcy w 4 minuty: tak powstaje życie
Przebieg ciąży
Rozwój płodu tydzień po tygodniu – ten film wzruszy każdego!
Joanna Biegaj