Reklama

Gdy dziecko płacze, ma kolkę, wysypkę lub katar, od razu myślisz, że to wina twojego pokarmu. Bo na pewno jest w nim coś, co uczula smyka. I zaraz zaczynasz myśleć, żeby przestać pić mleko, jeść sery, masło, ryby, orzechy, cytrusy. Rzeczywiście te produkty najczęściej powodują u niemowląt alergię pokarmową (a składniki tego, co jesz, przenikają do mleka). Alergolodzy jednak twierdzą, że wiele karmiących mam niepotrzebnie przechodzi na diety, które niestety często maluchom wcale nie pomagają.

Reklama

Karmienie piersią wymaga idealnej diety

Twój jadłospis powinien być urozmaicony. Koniec z jedzeniem codziennie pieczonej piersi z indyka i surówki z marchwi. Pamiętaj również, że teraz nie czas na odchudzanie, bo powinnaś zjadać nawet trochę więcej niż w czasie ciąży (o około 200–300 kcal; tyle ma kanapka z wędliną i pomidorem). Co kłaść na talerz?
- 4–5 razy dziennie produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo, kasze, ziemniaki). Mają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych.
- 3–4 razy dziennie owoce i warzywa (rozmaite). To idealne źródło witamin C i A.
- 2 razy dziennie nabiał (mleko, jogurty, kefiry, sery). Mają mnóstwo wapnia.
- 1–2 razy dziennie mięso (najlepiej chude). To świetne źródło żelaza i witamin z grupy B.
- 2–3 razy w tygodniu ryby (najlepiej morskie, bo mają jod i dużo kwasów omega-3, potrzebnych mózgowi dziecka).
Pij 2–2,5 litra płynów dziennie (niegazowaną wodę, soki, herbatki owocowe i ziołowe).

Czy to alergia pokarmowa?

Jeśli zauważysz, że dziecko ma wysypkę, częste wzdęcia, kolki, ulewa pokarm, to porozmawiaj z lekarzem. Takie objawy mogą być spowodowane uczuleniem na coś, co zjadasz, a co przenika do twojego pokarmu. Ale też przyczyną każdej wysypki, kataru, bólu brzucha czy płaczu malca nie zawsze jest to, co ostatnio zjadłaś. Jeśli pediatra (lub alergolog) będzie podejrzewać, że smyk jest uczulony, zaleci ci dietę. Zwykle po to, by zobaczyć, czy jest ona skuteczna, trzeba ją stosować co najmniej tydzień.
Najczęstszy alergen to białko krowiego mleka. Gdy lekarz podejrzewa, że dziecko jest na nie uczulone, odradzi ci picie mleka, jedzenie jogurtów, kefirów, serów, masła, a także produktów zawierających nawet niewielkie ilości mleka (to np. ciasto drożdżowe).

Tego unikaj podczas karmienia piersią

W czasie laktacji nie pij alkoholu: przenika do twojego pokarmu. Nie ma dawki, która byłaby bezpieczna dla malca. Nie pij też mocnej kawy, herbaty, coli (działają pobudzająco). Herbata utrudnia też wchłanianie żelaza, a napoje typu cola – wapnia. Nie jedz produktów ciężkostrawnych. Jeśli smażysz, to używaj patelni, na której możesz to robić bez tłuszczu.
W pierwszych trzech miesiącach karmienia nie sięgaj po produkty wzdymające, np. fasolę (potem już możesz, jest wartościowa). Unikaj słodyczy (to tylko puste kalorie). Chociaż od czasu do czasu możesz się skusić na jakiś „grzech”.

MENU NA CAŁY TYDZIEŃ

Poniedziałek
I śniadanie: 2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem, sałatą i chudą wędliną, kawa zbożowa na mleku.
II śniadanie: sałatka owocowa z jogurtem naturalnym.
Obiad: zupa ogórkowa, pierś z indyka, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot z mrożonych owoców.
Podwieczorek: budyń wiśniowy, sok.
Kolacja: sałatka jarzynowa z dodatkiem plasterka żółtego sera i szynki drobiowej, pieczywo mieszane, owoc, herbata owocowa.
[CMS_PAGE_BREAK]

Wtorek
I śniadanie: grahamka z masłem, twarożek z ogórkiem i koperkiem, kakao.
II śniadanie: koktajl mleczno-owocowy.
Obiad: barszcz ukraiński, naleśniki z nadzieniem z kurczaka, kompot.
Podwieczorek: kanapki z żółtym serem, wędliną, kwaszonym ogórkiem, suszone morele, owocowa herbata.
Kolacja: kuskus z owocami (mogą być mrożone) i jogurtem.

Środa
I śniadanie: musli z mlekiem, kromka pieczywa z pastą jajeczną i szczypiorkiem, pół banana.
II śniadanie: pieczywo z masłem i wędliną drobiową, pomidor, sok.
Obiad: żurek z jajkiem, pieczony kurczak z ziemniakami, sałatka z ogórków, kompot.
Podwieczorek: jogurt, owoce.
Kolacja: sałatka z brązowego ryżu z tuńczykiem, jajkiem, pomidorem, ogórkiem kwaszonym, herbata owocowa.

Czwartek
I śniadanie: płatki kukurydziane na mleku, pomarańcza, kilka orzechów włoskich.
II śniadanie: dwie kanapki z pasztetem i natką pietruszki.
Obiad: zupa kalafiorowa z kluseczkami, pulpety z chudego mięsa, ryż, surówka z marchewki i jabłkiem z rodzynkami, kompot.
Podwieczorek: kawałek placka drożdżowego, kawa zbożowa z mlekiem.
Kolacja: jajecznica na parze z pomidorami, grahamka z masłem i rzodkiewką.

Piątek
I śniadanie: 2 kromki pieczywa razowego z masłem, twarożek wiejski, pomidor, herbata owocowa.
II śniadanie: filiżanka musli z jogurtem, mandarynka.
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, pstrąg pieczony z brokułami i ziemniakami, kompot.
Podwieczorek: koktajl z mrożonych truskawek i jogurtu, 2–3 kromki chrupkiego chlebka.
Kolacja: ryż z jabłkami polany jogurtem, kiwi, herbatka ziołowa.

Sobota
I śniadanie: pełnoziarniste płatki pszenne na mleku, pół grejpfruta.
II śniadanie: sałatka pomidorowa z dodatkiem sera feta, chleb z masłem i szynką.
Obiad: krupnik, potrawka z indyka, kasza gryczana, buraczki, mizeria ze śmietaną.
Podwieczorek: kawałek ciasta drożdżowego, jogurt naturalny.
Kolacja: świeże ogórki nadziewane pastą z wędzonej ryby z dodatkiem jogurtu i koperku, 2 kromki pieczywa z masłem, zielona herbata.

Niedziela
I śniadanie: płatki owsiane z rodzynkami, płatkami migdałowymi, tartym jabłkiem i kefirem.
II śniadanie: pomidor faszerowany twarożkiem z jajkiem na twardo, kromka ciemnego pieczywa.
Obiad: rosół z makaronem, schab pieczony z ziemniakami, kalafior, kompot.
Podwieczorek: kisiel z owocami.
Kolacja: makaron z łososiem z bazylią i oliwą z oliwek, surówka z marchewki.

Reklama

Konsultacja: Edyta Gulińska, specjalista żywienia człowieka, Katedra Żywienia Człowieka SGGW.

Polecamy: Dieta matki karmiącej - jadłospisy do druku!

Reklama
Reklama
Reklama