GRY
 
 

Dania ze szparagów dla dzieci - przepisy

Na bazarach kusi zielona sałata, chrupiące młode rzodkiewki i szparagi. Jeśli nie przyrządzałaś dań z tych wykwintnych warzyw, spróbuj właśnie teraz.

fot. Fotolia.pl

Sezon na szparagi trwa krótko, bo tylko 3–4 tygodnie. Później możesz przyrządzać dania z warzyw, które po ugotowaniu są zbliżone smakiem do szparagów, np. z porów, młodej marchewki. Francuzi mówią nawet, że pory to szparagi biednych. To powiedzenie nie jest już jednak aktualne – w maju i czerwcu szparagów jest wiele i są niedrogie. Zielone i białe, w zgrabnych pęczkach cieszą oko na straganach i w supermarketach. Czasem bywają też fioletowe – są słodsze i zawierają mniej błonnika.

Polecamy: Co warto wiedzieć o szparagach?


Czy wiesz, że szparagi mogą jeść małe dzieci?

Szparagi są lekkostrawne, niskokaloryczne i nadają się nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci, nawet dla niemowląt. Zawierają inulinę, prebiotyk, który sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii w jelitach i wymiata z organizmu szkodliwe substancje. Jest mnóstwo przepisów na potrawy ze szparagami. Poniżej przedstawiamy, według nas, najlepsze.

Przepisy ze szparagami dla dzieci:
  • Szparagowy bukiet z marchewką (od 11. miesiąca życia)
Pęczek białych szparagów obierz, z pęczka zielonych odetnij twarde końce. Pęczek marchewki umyj, obierz, przekrój korzenie wzdłuż. Ugotuj warzywa na parze. Ułóż szparagi na ogrzanych talerzach w formie bukietu, przekładając je marchewką. Podaj ze świeżym masłem.
Nasza rada: Posmarowane masłem, podlane łyżką wywaru lub wody i posypane koperkiem szparagi można piec w folii aluminiowej w 200°C, ułożone w dwóch warstwach. Wystarczy 30–40 minut.
  • Tagiatelle z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami (od 3. roku życia)
Pół paczki makaronu ugotuj al dente z dodatkiem oliwy. Duży pęczek zielonych szparagów umyj, odetnij twarde końce, pokrój na kawałki, uduś na maśle pod przykryciem, by nieco zmiękły (główki krócej). Dodaj pół słoika pokrojonych w paski suszonych pomidorów w oliwie, łyżkę oliwy z pomidorów, czosnek do smaku. Zagotuj. Wymieszaj z gorącym makaronem i posyp dwiema łyżkami parmezanu.
Nasza rada: Zamiast parmezanu możesz posypać potrawę pokrojonym w drobną kosteczkę lub pokruszonym serem feta, jak również łyżką drobniutko posiekanej bazylii.

  • Białe szparagi z zielonym sosem (od 4. roku życia)
Trzy pęczki białych dość grubych szparagów obierz i odetnij końce. Z łykowatych skórek ugotuj wywar i przecedź go. Do leciutko osolonego wywaru włóż szparagi i ugotuj (muszą być miękkie, lecz nie rozgotowane). Dwie łyżki uprażonych na patelni orzeszków piniowych, pół pęczka posiekanej natki i dwa pokrojone ząbki czosnku włóż do miksera, dodaj 100 ml oliwy i zmiksuj. Gorące szparagi ułóż na talerzach i polej delikatnie sosem pesto.
Nasza rada: Szparagi możesz podać też na zimno, polewając je winegretem (z sokiem z cytryny, a nie octem).

Czytaj też: Jak gotować szparagi?

Redakcja poleca: Dieta rocznego dziecka - film
Kiedy wprowadzać nowe pokarmy do diety niemowlaka? Czy to prawda, że roczne dziecko może jeść niemal wszystko? Posłuchaj porad pediatry.
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Kanapkowe wariacje i inne kuchenne inspiracje

Uwaga! Idzie mróz!