Dlaczego warto jeść warzywa? Warzywa są bardzo ważnym źródłem minerałów i witamin, takich jak: A, B1, B2, B6, C, P, K. Zielone warzywa, np. szpinak, brokuły czy szparagi, dostarczają witaminy z grupy B oraz żelazo i magnez. Witamina C, którą można znaleźć w burakach, papryce, pomidorach, ziemniakach, chrzanie oraz w kapuście, zwiększa odporność organizmu , wspiera wytwarzanie kolagenu, przyspiesza gojenie ran. Odpowiada za sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego i serca, obniża ciśnienie krwi, chroni przed miażdżycą, nowotworami i cukrzycą. Warzywa są niskokaloryczne oraz są źródłem błonnika . Buraki, marchewki, pomarańcze, brukselki, kapusta włoska zawierają szczególne dużo witaminy C i kwasu foliowego. Liście pietruszki, szpinak, cykoria, sałata, pomidory są źródłem beta-karotenu Zdrowa mama W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na wiele składników energetycznych. Odpowiednio dobrane składniki wpływają na prawidłowy rozwój dziecka . W Polsce mamy dostęp do warzyw praktycznie przez cały rok – wykorzystaj to! Skomponuj orzeźwiający koktajl , który przyczyni się do usunięcia toksyn z organizmu, a jednocześnie dostarczy wielu witamin oraz mikroelementów potrzebnych w codziennej diecie. Taki koktajl to bomba witaminowa , która nie pozwoli na zmęczenie czy senność. Kobiety w ciąży powinny jeść warzywa kupowane w sprawdzonych miejscach, najlepiej w sklepach ze zdrową żywnością lub na targu. Warzywa są dla przyszłych mam dużo lepszym rozwiązaniem niż owoce. Należy jeść je pięć, sześć razy dziennie, nie tylko surowe, ale także przetworzone (ugotowane, pieczone). Por i jego krewniacy Por zawiera witaminy: B6, C oraz kwas foliowy . Minerały obecne w porach to: żelazo, magnez. To warzywo obniża zły cholesterol oraz podnosi dobry w organizmie. Spożywanie dwa razy w tygodniu pora zmniejsza ryzyko zachorowania...
Szparagi są zdrowe i pyszne, ale tylko wtedy, gdy są świeże i właściwie przygotowane do zjedzenia. Niektóre części szparagów bywają łykowate i nie nadają się do spożycia, inne mają niesmaczną skórkę albo są zbyt twarde i gorzkie. Aby przyrządzić danie ze szparagów i bez obaw podać je dziecku, unikaj tych błędów.
Nie kupuj nieświeżych szparagów
Najczęstszy błąd popełniamy już podczas zakupów, nie sprawdzając, czy szparagi są świeże. Kupuj jędrne szparagi, które nie odkształcają się przy dotyku. Pamiętaj, że większa grubość zielonych szparagów nie oznacza wcale ich większej dojrzałości ani świeżości, a jedynie wpłynie na czas gotowania. Z kolei białe szparagi najlepiej kupować, gdy są średniej grubości. Jak jeszcze rozpoznać świeże szparagi podczas zakupów? Po ściśnięciu końcówki ze świeżego szparaga wypłynie odrobina soku. Główki szparagów zaś powinny być zamknięte. Możesz też ścisnąć lekko cały pęczek – jeśli usłyszysz charakterystyczne skrzypienie, szparagi są świeże.
Nie przechowuj szparagów bez wody
Trzymaj szparagi maksymalnie 2 dni w lodówce, z przyciętymi końcówkami zanurzonymi w wodzie (jak kwiaty w wazonie). Jeśli będziesz zmieniać im wodę co drugi dzień, mogą zachować świeżość nawet przez tydzień.
Nie obieraj wszystkich szparagów
Zielonych szparagów nie obieraj, odłam tylko ich zdrewniałe końcówki: delikatnie zegnij szparag, aż pęknie w miejscu, w którym miękki pęd twardnieje. Możesz też obciąć nożem jaśniejszą, łykowatą końcówkę. Im starsze szparagi, tym będzie ona dłuższa. Uwaga, białe szparagi trzeba obrać, bo ich skórka jest gorzka, a następnie także usunąć twarde końcówki.
Jakie właściwości mają szparagi?
Szparagi to zdrowe warzywo, lekkie i niskokaloryczne (21 kcal na 100 g), na które sezon trwa dość krótko. Szparagi warto jeść, bo:
- są doskonałym źródłem witaminy K i kwasu foliowego;
- działają moczopędnie;
- zawierają chlorofil i glutation – silne antyoksydanty.
Czy małe dzieci mogą jeść szparagi?
Szparagi są lekkostrawne i mają mało kalorii, a do tego zawierają inulinę, która korzystnie wpływa na florę jelitową. Dlatego szparagi można podawać małym dzieciom, a nawet niemowlętom, np. w postaci zupy szparagowej lub szparagowego bukietu z marchewką.
Zobacz też: